Duurzaam ondernemen in 2021 doet u zo!

duurzaam-ondernemen

Er is steeds meer aandacht voor duurzaam ondernemen. Zowel op landelijk en lokaal niveau als wereldwijd met de lancering van het nieuwe klimaatakkoord. Van eenmanszaak tot grote onderneming met veel personeel in dienst; ieder bedrijf wil inspelen op deze duurzame trend. Welke mogelijkheden zijn er in 2021 om duurzamer te ondernemen? Wij zetten een aantal belangrijke suggesties voor duurzaam ondernemen in 2021 op een rij, zowel voor grote als kleine bedrijven.

Kies voor een duurzaam bedrijfspand

Maakt u als ondernemer gebruik van een bedrijfspand? Dan valt er op dat punt met betrekking tot duurzaamheid vaak nog veel winst te behalen. Nog lang niet alle kantoren hebben een energielabel C of hoger, terwijl dit vanaf 2023 wel verplicht is voor grote bedrijfsgebouwen. Bovendien is het streven dat in 2050 alle gebouwen, dus ook kleine kantoren, zo duurzaam mogelijk zijn. Zorg dus bijvoorbeeld voor goede isolatie in het bedrijfspand en maak gebruik van duurzame energie. Bent u een startende ondernemer? Begin dan direct goed en neem in uw investeringsplan ook de kosten op voor het verduurzamen van het bedrijfspand.

Duurzaamheid bij dagelijkse bedrijfsactiviteiten

Investeren in een milieuvriendelijk bedrijfspand is een belangrijke stap om volledig duurzaam te ondernemen, maar vraagt ook om de nodige financiële middelen. Niet iedere ondernemer is in staat om direct zulke grote stappen te zetten. Ook als u geen bedrijfspand heeft of een kleine onderneming bent zonder veel reserves is er echter genoeg dat u kunt doen om toch duurzamer te ondernemen. Onderstaande kleine veranderingen zorgen bij elkaar ook voor een groot verschil:

  • Plaats lichtschakelaars op uw werkplek zodat onbemande plaatsen niet onnodig verlicht worden;
  • Zorg dat alle lampen voorzien zijn van duurzame LED-lampen;
  • Zet computers en andere apparaten niet op stand-by wanneer ze langere tijd niet gebruikt worden, maar schakel ze volledig uit;
  • Zorg dat op kantoor het afval wordt gescheiden;
  • Ga bewust om met water, verwarming en airconditioning: verspil geen energie;
  • Stimuleer duurzame mobiliteit door een fietsplan voor het personeel te realiseren;
  • Zorg dat er duurzame, vegetarische opties aanwezig zijn in de bedrijfskantine.

Stap over op elektrisch

Om tot een meer duurzame samenleving te komen zal de overheid het gebruik van gas de komende jaren verder ontmoedigen. Hierdoor gaat de prijs van gas steeds verder omhoog en wordt stroom juist minder belast. Overstappen op elektrische machines en voertuigen is in 2021 dus niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Kies dus voor elektrische auto’s indien u het wagenpark moet aanvullen en investeer in duurzame machines en warmtebronnen. Een dergelijke investering loont zowel voor het klimaat als voor uw onderneming!

Hulp nodig bij een duurzaam businessplan laten schrijven? Neem nu vrijblijvend contact met ons op!