Dit zijn de juridische zaken die u moet regelen voor uw onderneming

Juridische zaken

Bij het starten van een eigen onderneming komt veel kijken. Een goede basis is voor het slagen van uw bedrijf van levensbelang. Ook bepaalde juridische zaken zult u goed moeten regelen. Sommige van deze zaken zijn branchespecifiek, maar andere juridische zaken gelden voor elk bedrijf. Bent u benieuwd welke algemene juridische zaken in uw ondernemingsplan zeker niet mogen ontbreken? We zetten drie van deze juridische zaken voor u op een rijtje.

Kies uw rechtsvorm

Een van de eerste en belangrijkste beslissingen die u moet nemen is het kiezen van de juiste rechtsvorm. Veel ondernemers kiezen, helemaal in het begin, voor een eenmanszaak. Maar soms is een besloten vennootschap (BV) of een vennootschap onder firma (VOF) een betere optie. Welke rechtsvorm het beste bij uw onderneming past heeft met verschillende zaken te maken. Wilt u bijvoorbeeld met anderen samenwerken? Hoe wilt u de aansprakelijkheid regelen? En wat is het meest voordelig met belastingen? Laat u daarom goed informeren over de verschillende mogelijkheden, zodat u uitkomt bij de rechtsvorm die het beste op uw situatie aansluit.

Facturatie en andere administratie

Als bedrijf moet u natuurlijk facturen versturen. Juridisch gezien moeten deze facturen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het verplicht om bepaalde informatie op uw factuur te vermelden. Onder andere uw btw-identificatienummer en het btw bedrag moeten altijd vermeld worden. Ook bent u verplicht om uw facturen doorlopend te nummeren. Soms mag u een vereenvoudigde factuur sturen, maar let hierbij goed op de regels. Daarnaast bent u juridisch verplicht om ook uw andere administratie op orde te hebben. Denk hierbij aan een urenregistratie en offertes.

Privacyverklaring

Als ondernemer verwerkt u de persoonsgegevens van klanten, leveranciers en medewerkers. Daarom is een privacyverklaring voor elke onderneming nodig. In zo’n privacyverklaring laat u schriftelijk weten hoe u met persoonsgegevens omgaat. Onder andere de identiteit van uw bedrijf en met welk doeleinde u de gegevens verwerkt moeten verplicht terugkomen in de privacyverklaring. Ook moet u vermelden hoe lang u de gegevens opslaat en van wie u de gegevens krijgt. Deze privacyverklaring publiceert u op uw website, zodat het inzichtelijk is voor alle partijen.

Regel juridische zaken goed

Juridische zaken zijn vaak niet de leukste dingen om te regelen, maar ze zijn wel enorm belangrijk. Door algemene juridische zaken in uw ondernemingsplan op te nemen, weet u zeker dat u deze niet over het hoofd ziet. Heeft u hulp nodig bij het maken van zo’n ondernemingsplan of wilt u door ons een bedrijfsplan laten maken. Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee, zodat u alle belangrijke zaken voor uw onderneming goed regelt.

Wat zijn de belangrijkste juridische zaken die ik moet regelen bij het starten van mijn onderneming?

Bij het starten van een onderneming moet u onder meer zorgen voor de juiste rechtsvorm, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het opstellen van algemene voorwaarden en een privacyverklaring en het aanmelden bij de Belastingdienst.

Moet ik als ondernemer voldoen aan specifieke wet- en regelgeving?

Ja, als ondernemer dient u te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van onder meer belastingen, arbeidsrecht, privacy, consumentenbescherming en milieuregels.

Wat zijn de risico's als ik als ondernemer niet aan mijn juridische verplichtingen voldoe?

Marktonderzoek omvat het verzamelen en analyseren van gegevens over uw potentiële klanten, concurrenten en de markt in het algemeen. Dit kan worden gedaan door middel van online onderzoek, surveys, focusgroepen en face-to-face interviews. Het is belangrijk om uw markt grondig te begrijpen voordat u uw bedrijf opzet.

Kan ik als ondernemer zelf mijn juridische zaken regelen of heb ik daarvoor een advocaat of jurist nodig?

Het is mogelijk om als ondernemer zelf juridische zaken te regelen, maar het is verstandig om advies in te winnen bij een advocaat of jurist. Zij kunnen u helpen bij het opstellen van contracten, algemene voorwaarden en andere juridische documenten en kunnen u bijstaan bij geschillen met bijvoorbeeld klanten of leveranciers.