Ondernemingsplan: camping beginnen

Om financiering te verkrijgen voor om een camping te beginnen, maar ook voor uzelf om uw ideeën te structureren, is een ondernemingsplan voor een camping erg belangrijk. In dit ondernemingsplan beschrijft u alle aspecten van uw camping: van ligging tot recreatiemogelijkheden en van investeringsbegroting tot liquiditeitsbegroting.

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een camping? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een camping. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw camping.

Een businessplan voor een camping bevat een SWOT-analyse

Een bedrijfsplan voor een camping beschrijft zowel interne als externe kansen en bedreigingen. Een van de onderdelen van een ondernemingsplan voor een camping is een SWOT-analyse waarin zowel interne sterktes (strenghts) en zwaktes (weaknesses) als externe kansen (opportunities) en bedreigingen (threats) in kaart worden gebracht.

Sterktes in uw businessplan voor een camping

In uw ondernemingsplan brengt u interne sterktes in kaart. Het gaat hierbij om positieve punten die bijdragen aan het succes van uw camping en in het bijzonder karakteristieken die uw onderneming een voordeel geven ten opzichte van concurrentie. Hieronder volgen een aantal mogelijke punten.

 • Ligging van de camping;
 • Concept van de camping;
 • Afstand naar centrum van dorp of stad;
 • Recreatiemogelijkheden op het terrein en attracties in de omgeving.

Zwaktes in het bedrijfsplan voor een camping

Naast een analyse van interne sterke punten van uw camping, bevat de SWOT-uiteenzetting ook zwakke punten van uw onderneming. Het gaat hier om eigenschappen van uw camping die nadelen met zich mee brengen ten opzichte van andere campinghouders, zoals:

 • Nodige investeringen;
 • Ontbrekende naamsbekendheid;
 • Noodzakelijke verbouwingen;
 • Drukke buren of wegen in de omgeving.

Kansen in een ondernemingsplan voor een camping

In uw businessplan beschrijft u externe kansen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van uw camping. Denk hierbij aan elementen in de omgeving van de camping die gebruikt kunnen worden om uw onderneming succesvol te maken, bijvoorbeeld:

 • Mogelijkheden met betrekking tot duurzaamheid;
 • Toename van toerisme in Nederland;
 • Opkomst van ecotoerisme;
 • Eventuele aansluiting van concept bij doelstellingen van gemeente.

Bedreigingen in het bedrijfsplan voor een camping

Net zoals dat u externe kansen meeneemt in een businessplan voor een camping, brengt u ook externe bedreigingen in kaart. Het gaat hierbij vaak om fluctuerende ontwikkelingen waar u op voorbereid dient te zijn en als het kan op in kunt spelen. U kunt hierbij denken aan:

 • Toekomstige bouwplannen in de omgeving van uw camping;
 • De houdbaarheid van het concept;
 • Veranderingen in de branche;
 • Veranderingen in de wensen van kampeerders.

ondernemingsplan-camping

Camping beginnen? Ondernemingsplan voor een camping: een compleet overzicht

Een uitgebreid en overzichtelijk bedrijfsplan is niet alleen nodig wanneer u een camping start, maar ook in het geval van overname van een bestaande camping. In een ondernemingsplan voor een camping beantwoordt u uitgebreid vragen van zowel investeerders als van uzelf. Het is een hulpmiddel waar u altijd op terug kunt vallen en wat u met de tijd ook aan kunt passen. Een SWOT-analyse is slechts een voorbeeld van wat een businessplan voor een camping bevat. Andere vragen die in een bedrijfsplan worden uitgewerkt gaan over de markt, uw doelgroep, promotie en marketing, personeel, exploitatiebegroting en ook worden juridische zaken behandeld.

 • Welke faciliteiten biedt u aan op uw camping?
 • Hoe onderscheidt u zich van de concurrentie, waaronder ook hotels en bed & breakfasts?
 • Op welke manieren gaat u de doelgroep aantrekken?
 • Hoe zorgt u voor bezetting tijdens het laagseizoen?

Credo Ondernemingsplan: professionele hulp bij het schrijven van een bedrijfsplan

Gaat u een camping beginnen? Een compleet en waterdicht ondernemingsplan opstellen is niet altijd even gemakkelijk. Waarschijnlijk heeft u veel ideeën maar is het moeilijk om deze concreet en helder op papier te krijgen. Dit is waar Credo Ondernemingsplan een uitkomst biedt. Wij helpen u graag met het uitwerken van uw businessplan, of geven u het nodige advies om uw plan af te maken. Neem contact op en bespreek uw plannen voor een camping in een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Blog

Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

Hoe ziet een bedrijfsplan eruit? Handig ondernemingsplan voorbeeld!

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Grando logo Grando Keukens & Bad

"Het snelle en persoonlijke contact was erg fijn. De kredietaanvraag bij Qredits was binnen twee weken goedgekeurd, uiteraard is dit te danken aan Credo Ondernemingsplan!”

Ondernemingsplan Dagbesteding Dagbesteding Tikkie Bijzonder

"De kennis en betrokkenheid binnen Credo zijn enorm. De ABN AMRO was zeer te spreken over de kwaliteit van het ondernemingsplan en de financiering was dan ook snel rond."

Restaurant bij-Isabelle Restaurant Bij-Isabelle

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Feestcafé ’t Lammetje

“Credo heeft verstand van zaken en reageert altijd snel. Wat wij vooral prettig vonden was de combinatie tussen professionaliteit en vriendelijkheid. Met het plan hebben we een financiering van de bank verkregen”

Kinderopvang Barbaborah logo Kinderdagverblijf Barbaborah
Lees alle beoordelingen