Ondernemingsplan: eigen bakkerij starten

Misschien wel als reactie op massaproductie snakken steeds meer Nederlanders naar eerlijke en pure ambachtsproducten. Heeft u de knoop doorgehakt en gaat u een eigen bakkerij starten? Om succes te garanderen is een ondernemingsplan voor uw bakkerij essentieel.

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een bakkerij? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een bakkerij. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw bakkerij. 

Een onderbouwd bedrijfsplan bevat belangrijke wet- en regelgeving voor een bakkerij

Als bakker werkt u met voedingsmiddelen en heeft u dus te maken met verschillende soorten wetten. Omdat voedselveiligheid hoog in het vaandel staat, dient een ondernemingsplan bakkerij hier zeker rekening mee te houden. Verplichte regelgevingen zoals de HACCP, de Warenwet en de Hygiënecode dienen beschreven te worden in het bakkerij businessplan. Ook registratie bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is verplicht. Daarnaast is het in toenemende mate belangrijk dat productetiketten alle ingrediënten beschrijven en informatie over allergenen bevatten. In een professioneel bedrijfsplan staat beschreven hoe uw bakkerijonderneming aan deze wettelijke verplichtingen voldoet.

Bakkerij starten? Breng de markt in kaart met een businessplan

Een belangrijk aspect van een bedrijfsplan is het beschrijven van de externe organisatie, oftewel de markt waarin de bakkerij zich bevindt. Een sterk ondernemingsplan voor een bakkerij bevat dan ook een concurrentieanalyse. Deze analyse van de concurrentie maakt zowel aan uzelf als aan eventuele geldschieters duidelijk op welke manier de bakkerij winstgevend is. Naast dat een bakkerij businessplan de leidraad voor uw bakkerijzaak is, is een ondernemingsplan noodzakelijk voor het verkrijgen van startkapitaal.

Speel in uw ondernemingsplan ook in op de trends

Naast een sterke concurrentieanalyse is het ook belangrijk om de nieuwste trends uit te lichten en te beschrijven hoe u hierop in gaat spelen. Bent u een bakker of denkt u ‘Ik wil een bakkerij beginnen’ dan is het belangrijk om in het ondernemingsplan te laten zien dat u op de hoogte bent van wat er in uw markt speelt.

  • Mensen zijn tegenwoordig steeds meer bezig met gezonde voeding;
  • Consumenten hebben een voorkeur voor duurzame, ambachtelijke en regionale producten en vinden initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan belangrijk;
  • Opkomst van nieuwe granen: na desem en spelt worden ook granen zoals gerst, boekweit, rogge of haver steeds populairder.

Marketing en promotie voor uw bakkerij staat beschreven in een bedrijfsplan

In een competitieve markt maakt marketing het verschil en daarom kan een doordachte marketingstrategie niet ontbreken in het ondernemingsplan van een bakkerszaak. Marketing is echter een zeer breed concept en tevens afhankelijk van branding. Een goed businessplan dwingt u over bepaalde zaken na te denken en antwoord te geven op belangrijke vragen, zoals:

  • Branding: wat is er uniek aan uw bakkerij? Denk hierbij aan bijvoorbeeld het gebruik van biologische producten of het inzetten van personeel met een beperking.
  • Marketing: wat is uw doelgroep en op welke manieren kunt u hen bereiken? Hierbij kunt u de markt segmenteren om per doelgroep een passende strategie op te stellen.
  • Promotie: welke kanalen gebruikt u om uw bakkerij aan de doelgroep te laten zien? Maakt u hierbij gebruik van (periodieke) promotiemiddelen zoals bijvoorbeeld een spaaractie?

Credo Ondernemingsplan biedt hulp aan uw bakkerij

Natuurlijk wilt u een vliegende start maken en een succesvolle bakkerij beginnen. Een bedrijfsplan bakkerij vergroot de kans dat uw bakkerszaak succesvol wordt. Bent u inmiddels begonnen met het opstellen van een bakkerszaak ondernemingsplan maar loopt u op bepaalde gebieden vast? Wij helpen u graag verder met uw businessplan, zoals wij al veel startende ondernemers aan een robuust bedrijfsplan hebben geholpen. Onze specialisten ondersteunen u in het gedeeltelijk (her)schrijven van een bakkerij businessplan maar we kunnen ook een compleet plan voor u maken.

Neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.

Blog

Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

Hoe ziet een bedrijfsplan eruit? Handig ondernemingsplan voorbeeld!

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Grando logo Grando Keukens & Bad

"Het snelle en persoonlijke contact was erg fijn. De kredietaanvraag bij Qredits was binnen twee weken goedgekeurd, uiteraard is dit te danken aan Credo Ondernemingsplan!”

Ondernemingsplan Dagbesteding Dagbesteding Tikkie Bijzonder

"De kennis en betrokkenheid binnen Credo zijn enorm. De ABN AMRO was zeer te spreken over de kwaliteit van het ondernemingsplan en de financiering was dan ook snel rond."

Restaurant bij-Isabelle Restaurant Bij-Isabelle

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Feestcafé ’t Lammetje

“Credo heeft verstand van zaken en reageert altijd snel. Wat wij vooral prettig vonden was de combinatie tussen professionaliteit en vriendelijkheid. Met het plan hebben we een financiering van de bank verkregen”

Kinderopvang Barbaborah logo Kinderdagverblijf Barbaborah
Lees alle beoordelingen