Ondernemingsplan voor een restaurant

Of u nu een nieuw restaurant wilt openen of uw bestaande restaurant wilt uitbreiden, een goed onderbouwd ondernemingsplan speelt hierbij een belangrijke rol.

Bij het schrijven van een ondernemersplan voor een restaurant is het belangrijk om rekening te houden met de trends, kansen en bedreigingen die voorkomen in de restaurantbranche. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken.

ondernemingsplan laten maken voor een restaurant

Trends

• Steeds verdergaande integratie tussen retail en horeca; meer branchevervanging en -vervlechting;
• Consumenten kiezen vaker voor meerdere eetmomenten en dan veelal onderweg. Daardoor opkomst van ‘food-to-go’-concepten. Deze bevinden zich op locaties met heel veel traffic, zoals stations, winkelcentra en luchthavens. Ook opkomst van ‘fast-casual’: fastfoodconcepten met restaurantservice en -kwaliteit;
Van ‘massa-aanbod’ naar ‘maatwerk’: de consument bepaalt steeds vaker zelf de samenstelling van het gerecht. Meer gebruik van streekproducten en lokale kenmerken – ‘one size fits all’ kan niet meer;
Toenemende impact van internet. Opkomst van online reserveren/bestellen en laten bezorgen. Reviewsites en social media geven klanten inzicht in prijs, kwaliteit, sfeer en beleving;
• De consument wil gezonder leven en is bewuster van de ‘footprint’ die hij achterlaat; toenemende belangstelling voor gezonde en duurzaam geproduceerde voeding en het gebruik van authentieke producten;
Hybride consumentengedrag. De consument laat zich verleiden door ófwel zoveel mogelijk tegen een scherpe prijs (all you can eat), ófwel door een uniek product (belevingsconcept) met een meerprijs.

Kansen en bedreigingen

• Veranderende samenstelling huishoudens; meer kapitaalkrachtige senioren, meer singles, meer dinkies (double income, no kids);
• De buitenhuisconsumptie van tussendoortjes groeit. De consument heeft vaak weinig tijd, wil flexibel zijn en daar kunnen eten of drinken waar en wanneer het hem uitkomt;
• De toenemende gemakzucht van de consument (kant-en-klaar, thuisbezorgen);
• Gemeentes stimuleren horeca om leefomgeving en centra aantrekkelijker te maken;
• Structurele toename van het aanbod. Meer detailhandel (boekenwinkels, kledingwinkels, bakkers, tankstations) biedt horeca aan. Stijging van het aantal huiskamerrestaurants, thuiscateraars en hobbykoks;
• Gestegen inkoopprijzen terwijl de verkoopprijzen onder druk staan;
• Prijsverschil tussen horeca en supermarkten neemt steeds verder toe;
• Toenemende aandacht voor hygiëne en veiligheid;
• Toenemende ketenvorming en grootschalige franchiseformules.

Aandachtspunten ondernemingsplan restaurant

In een ondernemingsplan voor een restaurant is het belangrijk dat er antwoord wordt gegeven op onder andere de onderstaande vragen:

• Binnen deze branche zijn er veel aanbieders en de concurrentie is groot, wat maakt uw concept uniek?
• Hoe maximaliseert u de bezettingsgraad op doordeweekse dagen?
• Er is steeds meer aandacht voor gezonde en duurzame voeding, hoe gaat u hierop inspelen?
• Internet speelt een steeds belangrijkere rol binnen deze branche, hoe gaat u dit integreren in uw strategie?

Meer weten?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor een restaurant? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van het bedrijfsplan? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!

Het laatste nieuws

Moet ik mijn businessplan regelmatig evalueren of aanpassen?

Bedrijf starten vanuit UWV: heeft u daar een ondernemingsplan voor nodig?

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Ondernemersplan Grando logo Grando Keukens & Bad

“Mede dankzij het ondernemingsplan van Credo hebben we een succesvolle management buy-out gerealiseerd van Lunatech Labs BV. Wat ons vooral opviel in de samenwerking met Credo was het vermogen tot inleving in onze branche. De financiering is verstrekt door de Rabobank en Main Mezzanine Capital”

Ondernemingsplan Lunatech Labs Lunatech Labs

“Het ondernemingsplan van Credo hebben we ingediend bij crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl. Zij waren erg enthousiast over het ondernemingsplan. De campagne werd binnen korte tijd volgeschreven en hebben we ons project succesvol kunnen financieren!”

Ondernemersplan sylt seafood Sylt Seafood

“Ik ben met het ondernemingsplan van Credo bij horecacrowdfunding.nl geweest en die maakten mij complimenten over het plan. We zijn met het ondernemingsplan een campagne gestart op dit crowdfunding platform en ons project is binnen een korte termijn volledig gefinancierd!”

Ondernemingsplan Koekenbier Logo Hotel Koekenbier

“Het viel meteen op dat het ondernemingsplan inhoudelijk goed doordacht was. Het financieringsproces is heel plezierig verlopen en met het ondernemingsplan heb ik succesvol een financiering gekregen via de Rabobank!”

Logo Donjacour Schoenen Bedrijfsplan Schoenhandel Donjacour
Lees alle beoordelingen