Ondernemingsplan: eigen restaurant beginnen

Of u nu een nieuw restaurant wilt beginnen of uw bestaande restaurant wilt uitbreiden, een goed onderbouwd ondernemingsplan speelt hierbij een belangrijke rol. Bij het schrijven van een bedrijfsplan voor een restaurant is het belangrijk om rekening te houden met de trends, kansen en bedreigingen die voorkomen in de restaurantbranche. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken.

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een restaurant? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een restaurant. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw restaurant.

ondernemingsplan laten maken voor een restaurant

Eigen restaurant beginnen? Kijk naar de trends in de markt

• Steeds verdergaande integratie tussen retail en horeca; meer branchevervanging en -vervlechting;
• Consumenten kiezen vaker voor meerdere eetmomenten en dan veelal onderweg. Daardoor opkomst van ‘food-to-go’-concepten. Deze bevinden zich op locaties met heel veel traffic, zoals stations, winkelcentra en luchthavens. Ook opkomst van ‘fast-casual’: fastfoodconcepten met restaurantservice en -kwaliteit;
Van ‘massa-aanbod’ naar ‘maatwerk’: de consument bepaalt steeds vaker zelf de samenstelling van het gerecht. Meer gebruik van streekproducten en lokale kenmerken – ‘one size fits all’ kan niet meer;
Toenemende impact van internet. Opkomst van online reserveren/bestellen en laten bezorgen. Reviewsites en social media geven klanten inzicht in prijs, kwaliteit, sfeer en beleving;
• De consument wil gezonder leven en is bewuster van de ‘footprint’ die hij achterlaat; toenemende belangstelling voor gezonde en duurzaam geproduceerde voeding en het gebruik van authentieke producten;
Hybride consumentengedrag. De consument laat zich verleiden door ófwel zoveel mogelijk tegen een scherpe prijs (all you can eat), ófwel door een uniek product (belevingsconcept) met een meerprijs.

Kansen en bedreigingen bij het openen van een restaurant

• Veranderende samenstelling huishoudens; meer kapitaalkrachtige senioren, meer singles, meer dinkies (double income, no kids);
• De buitenhuisconsumptie van tussendoortjes groeit. De consument heeft vaak weinig tijd, wil flexibel zijn en daar kunnen eten of drinken waar en wanneer het hem uitkomt;
• De toenemende gemakzucht van de consument (kant-en-klaar, thuisbezorgen);
• Gemeentes stimuleren horeca om leefomgeving en centra aantrekkelijker te maken;
• Structurele toename van het aanbod. Meer detailhandel (boekenwinkels, kledingwinkels, bakkers, tankstations) biedt horeca aan. Stijging van het aantal huiskamerrestaurants, thuiscateraars en hobbykoks;
• Gestegen inkoopprijzen terwijl de verkoopprijzen onder druk staan;
• Prijsverschil tussen horeca en supermarkten neemt steeds verder toe;
• Toenemende aandacht voor hygiëne en veiligheid;
• Toenemende ketenvorming en grootschalige franchiseformules.

Aandachtspunten ondernemingsplan restaurant

Bent u een horecaondernemer of denkt u ‘Ik wil een restaurant openen in Nederland’ dan is het belangrijk om in het ondernemingsplan voor een restaurant antwoord te geven op onderstaande vragen:

• Binnen deze branche zijn er veel aanbieders en de concurrentie is groot, wat maakt uw concept uniek?
• Hoe maximaliseert u de bezettingsgraad op doordeweekse dagen?
• Er is steeds meer aandacht voor gezonde en duurzame voeding, hoe gaat u hierop inspelen?
• Internet speelt een steeds belangrijkere rol binnen deze branche, hoe gaat u dit integreren in uw strategie?

Meer weten?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor een restaurant? Of wilt u een ondernemingsplan laten opstellen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!

Credo heeft eerder een bedrijfsplan voor een restaurant geschreven waarmee een financiering verkregen is, lees hier meer over dit project.

Blog

Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

Hoe ziet een bedrijfsplan eruit? Handig ondernemingsplan voorbeeld!

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Grando logo Grando Keukens & Bad

"Het snelle en persoonlijke contact was erg fijn. De kredietaanvraag bij Qredits was binnen twee weken goedgekeurd, uiteraard is dit te danken aan Credo Ondernemingsplan!”

Ondernemingsplan Dagbesteding Dagbesteding Tikkie Bijzonder

"De kennis en betrokkenheid binnen Credo zijn enorm. De ABN AMRO was zeer te spreken over de kwaliteit van het ondernemingsplan en de financiering was dan ook snel rond."

Restaurant bij-Isabelle Restaurant Bij-Isabelle

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Feestcafé ’t Lammetje

“Credo heeft verstand van zaken en reageert altijd snel. Wat wij vooral prettig vonden was de combinatie tussen professionaliteit en vriendelijkheid. Met het plan hebben we een financiering van de bank verkregen”

Kinderopvang Barbaborah logo Kinderdagverblijf Barbaborah
Lees alle beoordelingen