Eigen sportschool beginnen? Start met een ondernemingsplan

Ondanks dat de vraag binnen de fitnessbranche blijft groeien, blijft het toch een verdringingsmarkt. De markt is onderhevig aan een aantal maatschappelijke veranderingen. Zo willen consumenten tegenwoordig flexibel zijn en zelf kiezen waar en wanneer zij sporten. Daarnaast denkt de consument steeds vaker aan zijn portemonnee. Dit betekent dat hij alleen nog extra betaalt voor een unieke beleving of als iets echt van toegevoegde waarde is. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor prijsvechters en de lowbudget aanbieders.

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een sportschool? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een sportschool. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw sportschool.

ondernemingsplan laten maken voor een sportschool

Laat de trends terugkomen in het ondernemingsplan voor een sportschool

De basis van een succesvolle sportschool is een goed en gestructureerd ondernemingsplan. Hierin wordt onder andere ook gekeken hoe er kan worden omgegaan met trends. Enkele trends die nu gesignaleerd worden, zijn:

 • Toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en Small Group training;
 • Flexibele abonnementen en contracten;
 • Toenemende behoefte aan een gezonde levensstijl;
 • Opkomst outdoor fitness, bootcamping en body weight training (zonder apparatuur);
 • Meer aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven, waaronder het aanbieden van bedrijfsfitness voor medewerkers;
 • Segmentatie en specialisatie;
 • Ketenvorming;
 • Integratie fitness, wellness en gezondheidscentra.

Voor (beginnende) ondernemers zijn deze trends een flinke uitdaging. Een aantal ontwikkelingen zorgt er namelijk voor dat de marges continue onder druk staan. Door een sterk ondernemingsplan zijn er echter ook diverse risico’s in te calculeren.

Eigen sportschool beginnen? Geef antwoord op onderstaande vragen in het ondernemingsplan

In elk ondernemingsplan komt een aantal basisprincipes terug. Zo wil de bank, een investeerder of een andere financiële instantie graag weten waarom iemand een sportschool wil beginnen. In een ondernemingsplan voor een sportschool dienen ook een aantal vragen te worden beantwoord:

 • De consument wil flexibel blijven in zijn keuze om te sporten waar en wanneer hij wil, de behoefte om langlopende lidmaatschappen aan te gaan is grotendeels verdwenen. Hoe gaat u om met deze ontwikkeling?
 • De consument is zeer gevoelig voor de stuntprijzen van lowbudget aanbieders en is enkel nog bereid een meerprijs te betalen voor concepten met een unieke beleving of grote toegevoegde waarde. Hoe past u uw positionering hierop aan?
 • Het verloop bij veel sportscholen is hoog, hoe kunt u dit tegengaan?
 • Sommige sportscholen verliezen in de zomermaanden wel 50% van hun leden, hoe gaat u om met dit seizoenspatroon?

Meer weten?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor de sportschool? Of wilt u een ander ondernemersplan laten schrijven? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!

Wat zijn momenteel belangrijke trends in de fitnessbranche?

Er is een toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en Small Group training en klanten hebben behoefte aan flexibele abonnementen. Opkomst outdoor fitness, bootcamping en body weight training (zonder apparatuur) en er vindt steeds meer integratie plaats tussen fitness, wellness en gezondheidscentra.

Op welke vragen dient een ondernemingsplan voor een sportschool antwoord te geven?

 • De behoefte om langlopende abonnementen aan te gaan is grotendeels verdwenen. Hoe gaat u om met deze ontwikkeling?
 • De consument is gevoelig voor de lage prijzen van lowbudget aanbieders en is enkel nog bereid een meerprijs te betalen voor concepten met een unieke beleving of grote toegevoegde waarde. Hoe past u uw positionering hierop aan?
 • Het verloop bij veel sportscholen is hoog, hoe kunt u dit tegengaan?
 • Sommige sportscholen verliezen in de zomermaanden een flink percentage van hun leden, hoe gaat u om met dit seizoenspatroon?

Wat zijn belangrijke punten in een financieel plan voor een sportschool?

Allereerst moet er bepaald worden of de fitnessapparatuur (tweedehands) gekocht of geleaset gaat worden. Qua personeel moet bekeken worden of er wordt gewerkt met vast personeel of ZZP’ers. En zijn er naast de inkomsten uit abonnementen nog andere inkomsten uit bijvoorbeeld (groeps)lessen, wellness, vending machines, horeca of verkoop van sportkleding.