Ondernemingsplan voor een sportschool

Ondanks dat ook in 2015 de vraag binnen de fitnessbranche gegroeid is, namelijk tussen de 1-2%, blijft het toch een verdringingsmarkt. De markt is onderhevig aan een aantal maatschappelijke veranderingen. Zo willen consumenten tegenwoordig flexibel zijn en zelf kiezen waar en wanneer zij sporten.

Daarnaast denkt de consument steeds vaker aan zijn portemonnee. Dit betekent dat hij alleen nog extra betaalt voor een unieke beleving of als iets echt van toegevoegde waarde is. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor prijsvechters en de lowbudget aanbieders.

ondernemingsplan laten maken voor een sportschool

Laat de trends terugkomen in het ondernemingsplan voor een sportschool

De basis van een succesvolle sportschool is een goed en gestructureerd ondernemingsplan. Hierin wordt onder andere ook gekeken hoe er kan worden omgegaan met trends. Enkele trends die nu gesignaleerd worden, zijn:

 • Toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en Small Group training;
 • Flexibele abonnementen en contracten;
 • Toenemende behoefte aan een gezonde levensstijl;
 • Opkomst outdoor fitness, bootcamping en body weight training (zonder apparatuur);
 • Meer aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven, waaronder het aanbieden van bedrijfsfitness voor medewerkers;
 • Segmentatie en specialisatie;
 • Ketenvorming;
 • Integratie fitness, wellness en gezondheidscentra.

Voor (beginnende) ondernemers zijn deze trends een flinke uitdaging. Een aantal ontwikkelingen zorgt er namelijk voor dat de marges continue onder druk staan. Door een sterk ondernemingsplan zijn er echter ook diverse risico’s in te calculeren.

Op deze vragen moet een ondernemingsplan voor de sportschool antwoord geven

In elk ondernemingsplan komt een aantal basisprincipes terug. Zo wil de bank, een investeerder of een andere financiële instantie graag weten waarom iemand een sportschool wil beginnen. In een ondernemingsplan voor een sportschool dienen ook een aantal vragen te worden beantwoord:

 • De consument wil flexibel blijven in zijn keuze om te sporten waar en wanneer hij wil, de behoefte om langlopende lidmaatschappen aan te gaan is grotendeels verdwenen. Hoe gaat u om met deze ontwikkeling?
 • De consument is zeer gevoelig voor de stuntprijzen van lowbudget aanbieders en is enkel nog bereid een meerprijs te betalen voor concepten met een unieke beleving of grote toegevoegde waarde. Hoe past u uw positionering hierop aan?
 • Het verloop bij veel sportscholen is hoog, hoe kunt u dit tegengaan?
 • Sommige sportscholen verliezen in de zomermaanden wel 50% van hun leden, hoe gaat u om met dit seizoenspatroon?

Meer weten?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor de sportschool? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van het plan? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!

Het laatste nieuws

Ondernemingsplan Checklist: een SWOT-analyse maken

Webshop opzetten? Laat een ondernemingsplan schrijven

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Ondernemersplan Grando logo Grando Keukens & Bad

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Ondernemingsplan Feestcafé 't Lammetje Amsterdam Horecavergunningsaanvraag Feestcafé ’t Lammetje

“Mede dankzij het ondernemingsplan van Credo hebben we een succesvolle management buy-out gerealiseerd van Lunatech Labs BV. Wat ons vooral opviel in de samenwerking met Credo was het vermogen tot inleving in onze branche. De financiering is verstrekt door de Rabobank en Main Mezzanine Capital”

Ondernemingsplan Lunatech Labs Lunatech Labs

“Het ondernemingsplan van Credo hebben we ingediend bij crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl. Zij waren erg enthousiast over het ondernemingsplan. De campagne werd binnen korte tijd volgeschreven en we hebben ons project succesvol kunnen financieren!”

Ondernemersplan sylt seafood Sylt Seafood

“De ABN AMRO vond het ondernemingsplan zeer compleet en als er een rapportcijfer voor gegeven zou moeten worden, zou het een dikke 10 zijn! Alle zaken waren zeer goed onderbouwd en we hebben met succes de financiering verkregen”

Logo Autowasplein Happy Duck Duivendrecht Carwash Happy Duck
Lees alle beoordelingen