B&B beginnen? Maak een ondernemingsplan voor een Bed and Breakfast

Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u een bed and breakfast beginnen? Dan is een overzichtelijk ondernemingsplan de sleutel tot succes. Een ondernemingsplan voor een bed and breakfast is niet alleen nodig voor een eventuele lening of hypotheek: een sterk en duidelijk ondernemingsplan is de rode draad voor uzelf als ondernemer. Waar moet u op letten bij het schrijven van een ondernemingsplan voor een bed and breakfast?

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een Bed and Breakfast? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een Bed and Breakfast. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw B&B.

De markt

Een goed bedrijfsplan voor een bed and breakfast houdt rekening met de markt waar uw onderneming zich in bevindt. Markt-eigen kansen en bedreigingen verbindt u vervolgens aan de sterktes en zwaktes van uw bed and breakfast. Bij het beginnen van een bed and breakfast kunt u denken aan de volgende punten.

Branchevervaging en -vervlechting

Ondernemingen uit verschillende branches verbreden hun assortiment steeds meer, waardoor de duidelijke scheidingslijnen tussen branches vervagen. Een bed and breakfast is hier zelf een voorbeeld van. Bed and breakfasts nemen steeds vaker functies van een bar of restaurant over door bijvoorbeeld alcoholische versnaperingen of eten aan te bieden. Wat maakt uw bed and breakfast uniek?

Duurzaamheid

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 87% van de respondenten aangeeft duurzaam te willen reizen. Dit is een duidelijke marktvraag waar u met uw bed and breakfast antwoord op kunt geven. Gaat u een b&b starten? Houd in uw ondernemingsplan dan rekening met duurzaamheid.

Pricing en beleving

Consumenten zoeken steeds meer naar waardevolle producten en onvergetelijke ervaringen. In het ondernemingsplan voor een bed and breakfast maakt u voor uzelf en voor stakeholders duidelijk welke weg u in wilt slaan. Wordt het low-budget of speelt u in op het verlangen naar unieke belevingen van de opgroeiende millennial generatie?

Concurrentie

Gaat u een bed and breakfast starten? Dan wilt u uiteraard in kaart brengen wie de concurrentie is en wat zij doen. In een ondernemingsplan voor een bed and breakfast analyseert u de concurrentie om uw onderneming onderscheidend en succesvol te maken.

Toenemend aanbod

De recreatiebranche blijft doorgroeien en daarmee wordt ook de concurrentie vergroot. Om een bed and breakfast te beginnen dient u dus zeker de markt in de gaten te houden en nieuwe trends te incorporeren. Een flexibel ondernemingsplan voor een bed and breakfast houdt in dat u ruimte creëert om op trends en veranderingen in te spelen.

Regionale analyse

De vorm die de concurrentie aanneemt verschilt per regio en niche. Waar bevinden zich hostels en hotels die uw doelgroep aantrekken? Hoe doen deze ondernemingen dit? Hoe kunt u uw onderneming onderscheiden van deze reeds bestaande accommodaties?

Marketing

In een sterk ondernemingsplan voor een bed and breakfast kan een marketingplan niet ontbreken. Concurrentieanalyse richt zich op marketingstrategieën die door uw directe concurrentie worden ingezet maar neemt ook branchevertakkingen mee. U wilt hier antwoord geven op de vraag ‘waar bevindt mijn doelgroep zich en hoe kan ik deze bereiken?’.

bed-and-breakfast-ondernemingsplan

B&B beginnen? Aandachtspunten ondernemingsplan voor een bed and breakfast

Een ijzersterk ondernemingsplan voor een bed and breakfast geeft onder andere informatie over de markt, de concurrentie, externe factoren en een financieel plan weer. U kunt hierbij denken aan de volgende punten:

  • Cashflow;
  • Personeel;
  • Voldoende solvabiliteit;
  • Bezettingsgraad buiten vakantieperiodes;
  • Bereikbaarheid;
  • Technologische ontwikkelingen.

Een helder bedrijfsplan voor een succesvolle bed and breakfast

Om een stevige fundering te leggen voor de start van uw bed and breakfast maakt u een passend businessplan, waarin u alle facetten van uw onderneming beschrijft en antwoord geeft op belangrijke vragen. Een gedetailleerd businessplan schrijven is niet altijd even gemakkelijk, er is namelijk veel om rekening mee te houden.

Hulp nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan?

Wilt u meer informatie over een ondernemingsplan voor een bed and breakfast of wilt u een ondernemingsplan laten maken voor een bed and breakfast? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Credo Ondernemingsplan staat u graag te woord. Samen zorgen we voor een vliegende start!