Ondernemingsplan voor een webshop

Elke dag komen er in Nederland webshops bij. In 2014 waren dit er al meer dan 60.000 en er wordt verwacht dat dit aantal in 2015 nog eens met 30% toeneemt. Hierdoor denkt men dat er dit jaar voor het eerst meer online dan fysieke winkels zijn.

Er kan dus worden gesteld dat er sprake is van veel concurrentie in deze branche. Men moet echt opvallen om te voorkomen dat het aanbod verdwijnt tussen al die andere ondernemers.

Een goed ondernemingsplan voor een webshop zorgt ervoor dat vroegtijdig alle risico’s in kaart worden gebracht. Ook dient er te worden gekeken naar de USP’s en de potentiële groei. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke zaken waar op gelet moet worden.

Rekening houden met trends in het ondernemingsplan voor een webshop

Tijdens het schrijven van een ondernemingsplan voor een webwinkel moet rekening worden gehouden met trends. Is men in staat daarop in te spelen? Momenteel worden de volgende trends gesignaleerd:

 • Mobiel wordt de norm;
 • Snelheid wordt nog belangrijker;
 • Content marketing wordt steeds belangrijker;
 • Responsive webdesign wordt de standaard;
 • Bezorgtijden worden steeds korter;
 • Video speelt een steeds grotere rol;
 • Interactie met de klant neemt toe.

Ondanks dat deze branche continue in beweging is, kunnen veel trends tijdig worden vastgesteld. Een goed voorbeeld is dat mobiel de norm wordt. Het is steeds vaker mogelijk om producten via de smartphone te bestellen en af te rekenen. Gezien het feit dat 81% van alle Nederlands in het eerste kwartaal van 2015 in het bezit was van een smartphone, is dit een logische ontwikkeling.

ondernemingsplan voor een webshop laten maken?

De verwachting is dat in Europa dat de verkoop via tablets dit jaar groeit met 83,6 procent en via smartphones met 92,8 procent. Het aantal aankopen via tablets in Nederland stijgt met 110,3 procent (0,61 miljard euro) tegenover 123,1 procent in 2014 (0,29 miljard euro).

Waar wordt scherp naar gekeken in een ondernemingsplan voor een webshop?

Een ondernemingsplan moet aan verschillende eisen voldoen. Zo kijkt een bank, investeerder of andere financiële instantie naar waarom men een onderneming wil en hoe de investerings- en exploitatiebegroting eruit ziet.

Bij een ondernemingsplan voor een webshop wordt er extra scherp gekeken naar de volgende specifieke zaken:

 • Hoe ziet uw online strategie eruit? Gaat u bijvoorbeeld SEO en SEA toepassen en welke rol gaan verschillende social media spelen binnen uw bedrijf? Gaat u dit zelf doen of besteedt u dit uit?
 • Hoe groot is de doelgroep waar u zich op richt en hoe gaat u deze bereiken?
 • Hoe gaat u uw producten (laten) verzenden en welke kosten hangen hieraan?
 • Wat maakt uw webwinkel uniek ten opzichte van andere webwinkels?

Meer weten?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor een webshop? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van het plan? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!

 

Het laatste nieuws

Moet ik mijn businessplan regelmatig evalueren of aanpassen?

Bedrijf starten vanuit UWV: heeft u daar een ondernemingsplan voor nodig?

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Ondernemersplan Grando logo Grando Keukens & Bad

“Mede dankzij het ondernemingsplan van Credo hebben we een succesvolle management buy-out gerealiseerd van Lunatech Labs BV. Wat ons vooral opviel in de samenwerking met Credo was het vermogen tot inleving in onze branche. De financiering is verstrekt door de Rabobank en Main Mezzanine Capital”

Ondernemingsplan Lunatech Labs Lunatech Labs

“Het ondernemingsplan van Credo hebben we ingediend bij crowdfunding platform geldvoorelkaar.nl. Zij waren erg enthousiast over het ondernemingsplan. De campagne werd binnen korte tijd volgeschreven en hebben we ons project succesvol kunnen financieren!”

Ondernemersplan sylt seafood Sylt Seafood

“Ik ben met het ondernemingsplan van Credo bij horecacrowdfunding.nl geweest en die maakten mij complimenten over het plan. We zijn met het ondernemingsplan een campagne gestart op dit crowdfunding platform en ons project is binnen een korte termijn volledig gefinancierd!”

Ondernemingsplan Koekenbier Logo Hotel Koekenbier

“Het viel meteen op dat het ondernemingsplan inhoudelijk goed doordacht was. Het financieringsproces is heel plezierig verlopen en met het ondernemingsplan heb ik succesvol een financiering gekregen via de Rabobank!”

Logo Donjacour Schoenen Bedrijfsplan Schoenhandel Donjacour
Lees alle beoordelingen