Ondernemingsplan: eigen foodtruck beginnen

Wilt u een foodtruck beginnen of uw bestaande foodtruck uitbreiden? Een goed onderbouwd ondernemingsplan speelt hierbij een belangrijke rol. Wat heeft u nodig om een foodtruck te beginnen? Bij het schrijven van een ondernemersplan voor een foodtruck is het belangrijk om rekening te houden met de trends, kansen en bedreigingen die voorkomen in deze branche. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken.

TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een foodtruck? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een foodtruck. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw foodtruck.

Wat zijn de unique selling points van uw foodtruck?

Een businessplan voor een foodtruck bevat vanzelfsprekend de relevante wet- en regelgeving, inclusief hoe uw onderneming daaraan voldoet. Voor een populaire business zoals een foodtruck is het onderscheidend vermogen echter niet te onderschatten. Voor zowel uzelf als voor potentiële geldschieters maakt een businessplan duidelijk waarom en hoe uw foodtruck anders is dan de trucks die al rondrijden. Een ondernemingsplan bevat daarom een gedetailleerde beschrijving van de producten en diensten die u foodtruck levert. Hierbij wordt consequent benadrukt op welke manier uw foodtruck rendabel is in vergelijking met concurrentie en binnen een fluctuerende markt.

Marketing is een belangrijk onderdeel van een foodtruck businessplan

De vraag is tegenwoordig niet meer óf uw onderneming aanwezig is op online kanalen maar hóe branding gecommuniceerd wordt naar specifieke doelgroepen. Marketing en promotie zijn daarom cruciale onderdelen van een ondernemingsplan foodtruck en zal investeerders over de streep kunnen trekken. Mogelijke aspecten van de marketingstrategie in een bedrijfsplan voor foodtrucks zijn bijvoorbeeld:

 • Op welke doelgroep(en) is de marketing gericht?
 • Welke sociale media kanalen worden gebruikt voor communicatie?
 • Gaat u gebruik maken van promotieacties?
 • Hoe betrekt u de doelgroep zoveel mogelijk bij uw foodtruck?

Eigen foodtruck beginnen? Benoem de trends in het bedrijfsplan

Bent u een foodtruck ondernemer of denkt u ‘Ik wil een foodtruck starten’ dan is het belangrijk om in het ondernemingsplan voor een foodtruck te laten zien dat u op de hoogte bent van wat er in de markt speelt en hoe u hierop gaat inspelen. De foodtrucks blijven ongekend populair en de foodtruckmarkt is inmiddels volwassen en professioneler geworden. De volgende trends zien we momenteel terug in de markt voor foodtrucks:

 • Menu’s worden gezonder: de tijd dat foodtrucks alleen patat en andere gefrituurde producten verkochten is allang voorbij. Foodtrucks bieden nu gezonde en vaak zelfs vegan gerechten aan.
 • De aandacht voor duurzame en eerlijke producten neemt toe.
 • De inzet van “nieuwe” social media zoals Instagram en Snapchat zijn doorslaggevend.

Een businessplan voor een foodtruck bevat een uitgebreid financieel hoofdstuk

Zowel met het beginnen van een foodtruck als een lopende foodtruck onderneming gaan diverse kosten gemoeid. Hier wordt de noodzaak van een ondernemingsplan extra duidelijk: het gedetailleerd in kaart brengen van de kosten en inkomsten. Om het economische aspect van uw foodtruck in een ondernemingsplan te kunnen beschrijven worden belangrijke vragen gesteld, waarbij u kunt denken aan:

 • Wat zijn de diverse soorten onderhoudskosten van de foodtruck?
 • Hoeveel van welke brandstof zult u gebruiken voor uw foodtruck?
 • Kunt u een inschatting maken van de kosten van productinkoop?
 • Dient de foodtruck uitgerust te zijn met een koelinstallatie? Ook koelkosten aan huis of in een opslag behoren tot uitgaven.
 • Welke verzekeringen en vergunningen heeft u nodig voor een veilige en legale foodtruck?

Credo Ondernemingsplan helpt u aan een adequaat bedrijfsplan voor uw foodtruck

Het uiteenzetten van alle facetten van een foodtruck businessplan vergt veel tijd. Als startend foodtruck ondernemer komen er veel dingen op u af en dit vergroot de kans dat u iets belangrijks over het hoofd ziet. Voor een zo goed mogelijke start van een zo gezond mogelijke business laten ondernemers het maken van een bedrijfsplan voor een foodtruck dikwijls over aan een specialistische partij. Heeft u vragen over op welke manier wij u met uw foodtruck ondernemingsplan kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies.