Ondernemingsplan voor een kringloopwinkel

Vintage is een blijvende trend en dat is een goede reden om een eigen kringloopwinkel te beginnen. Waarschijnlijk heeft u al heel wat ideeën op papier staan, maar wat komt er nu écht allemaal kijken bij een eigen onderneming? Waar komen de tweedehands spullen vandaan? En wilt u een bedrijf met of zonder winstoogmerk beginnen? Kortom: tijd voor een businessplan voor uw kringloopwinkel.

Tip: Liever direct aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een kringloopwinkel? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u uitgewerkte ondernemingsplan templates toepasbaar voor (startende) bedrijven in vele branches.

Een groeiende markt

Waar voorheen tweedehandswinkels en kringloopwinkels een magere reputatie hadden, is ‘kringloopwinkelen’ tegenwoordig een compleet geïntegreerd en zeer populair begrip. Ook in de markt is dit te zien. Zo zijn er in 2020 in Nederland maar liefst 3.535 kringloopbedrijven waar klanten met veel plezier gebruikte spullen vinden om een tweede leven te geven. De groeiende markt is één van de redenen dat een sterk ondernemingsplan (laten) maken een essentiële activiteit is voor een gezonde onderneming. Een ondernemingsplan voor een kringloopwinkel bevat namelijk een markt- en brancheonderzoek.

Concurrenten en trends in de markt

Een goed ondernemingsplan bevat een uitgekiende analyse van de markt. Door de markt in beeld te brengen onderzoekt u de vraag, de concurrentie, en de uitdagingen in de omgeving van uw kringloopwinkel. Daarnaast bevat dit deel van een businessplan kringloopwinkel ook vaak een concurrentieanalyse waarbij u bedrijven in dezelfde branche in kaart brengt. Het uitvoeren van een marktonderzoek geeft u ook inzicht in eventuele trends waarop u kunt inspelen en welke doelgroepen er zijn in uw branche. Zo neemt u in uw businessplan bijvoorbeeld op dat de doelgroep van kringloopwinkels tegenwoordig breder is dan vroeger, omdat vintage winkelen hip is geworden. Ook noteert u in uw ondernemingsplan concrete cijfers over de markt, zoals het aantal kringloopwinkels dat Nederland telt (ruim 1.700 winkels volgens het CBS). Verder is het goed om te weten dat kringloopwinkels steeds professioneler opereren. Daar wilt u als kersverse kringloopwinkeleigenaar natuurlijk niet voor onder doen.

Op welke doelgroep focust uw kringloopwinkel?

Zoals we al zeiden is de groep consumenten die bij kringloopwinkels shopt breder geworden. Sommige mensen kopen tweedehands spullen om geld te besparen, anderen om milieubewust bezig te zijn en weer anderen omdat ze van unieke spullen houden. In een businessplan voor een kringloopwinkel beschrijft u de doelgroep waar u zich op wil gaan richten met uw onderneming. Deze doelgroep is sterk verbonden met de verschillende tweedehands artikelen die u gaat verkopen en ook met het prijssegment. Zo zijn er tegenwoordig ook grote merken die kringloopwinkels beginnen, deze richten zich dus op een niche van consumenten die wel graag merkspullen bezitten maar niet de volle prijs willen of kunnen betalen. Ook de keuze voor een winkel met of zonder winstoogmerk heeft invloed op uw doelgroep. Dit wordt allemaal beschreven in uw kringloopwinkel ondernemingsplan.

Tips of hulp bij het maken van een ondernemingsplan kringloopwinkel

Er komt veel kijken bij het starten van een eigen onderneming. Ieder bedrijf is anders en verdient een ondernemingsplan op maat. Een sterk ondernemingsplan voor uw kringloopwinkel legt de basis voor een succesvol bedrijf en bereidt u voor op een schitterende toekomst. Ontvangt u graag advies, tips of hulp bij het schrijven van uw kringloopwinkel businessplan? Wij helpen u graag verder, bijvoorbeeld door u te ondersteunen bij het schrijven van een financieel plan of zelfs een compleet businessplan kringloopwinkel. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het laatste nieuws

Dit moet u weten over verleggingsregelingen binnenland

Wat doet de Kamer van Koophandel en wat heeft u er als ondernemer mee te maken?

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Ondernemersplan Grando logo Grando Keukens & Bad

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Ondernemingsplan Feestcafé 't Lammetje Amsterdam Horecavergunningsaanvraag Feestcafé ’t Lammetje

“Mede dankzij het ondernemingsplan van Credo hebben we een succesvolle management buy-out gerealiseerd van Lunatech Labs BV. Wat ons vooral opviel in de samenwerking met Credo was het vermogen tot inleving in onze branche. De financiering is verstrekt door de Rabobank en Main Mezzanine Capital”

Ondernemingsplan Lunatech Labs Lunatech Labs

“Toen het ondernemingsplan klaar was konden wij kiezen uit meerdere geïnteresseerde investeerders. De betrokkenheid van Credo is uniek en we willen nogmaals onze dank uitspreken voor de bijdrage aan dit internationale succes!”

Financiering Overname Hotel Hotel Alpengasthof Grieserhof

“De ABN AMRO vond het ondernemingsplan zeer compleet en als er een rapportcijfer voor gegeven zou moeten worden, zou het een dikke 10 zijn! Alle zaken waren zeer goed onderbouwd en we hebben met succes de financiering verkregen”

Logo Autowasplein Happy Duck Duivendrecht Carwash Happy Duck
Lees alle beoordelingen