Wat doet de Kamer van Koophandel en wat heeft u er als ondernemer mee te maken?

Wat doet de kamer van koophandel precies?

Wat doet de Kamer van Koophandel precies? Misschien heeft u zich dit wel eens afgevraagd. De dienstverlening van de Kamer van Koophandel (KvK) beperkt zich namelijk niet tot het registreren van bedrijven. In dit artikel geven we u meer informatie over de activiteiten van de Kamer van Koophandel en laten we zien voor welke zaken u bij de KvK terecht kunt.

De Kamer van Koophandel beheert het Handelsregister

Het registreren van bedrijven is de hoofdactiviteit van de Kamer van Koophandel. Schrijft u zich in als ondernemer, dan legt de Kamer van Koophandel uw gegevens vast in het Handelsregister. In deze digitale database zijn bedrijven en rechtspersonen in Nederland terug te vinden. Hier vindt u informatie zoals de naam van de eigenaar van de onderneming, de functionarissen en het adres of de adressen waarop het bedrijf gevestigd is. Tevens zijn bv’s, nv’s en coöperaties verplicht om jaarlijks een financieel verslag aan te leveren voor het Handelsregister. De KvK controleert en beheert deze gegevens zodat ze altijd up-to-date-zijn. De gegevens zijn op aanvraag beschikbaar voor ondernemers, overheden en andere organisaties. Zo heeft u altijd een overzicht van de persoon waarmee u te maken heeft en kunt u veilig en betrouwbaar zaken doen.

Na uw inschrijving in het Handelsregister geeft de KvK uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

Wat doet de Kamer van Koophandel nog meer?

Naast het registreren van uw bedrijf kunt u voor verschillende zaken terecht bij de KvK. Een ander belangrijk doel van de KvK is om u als ondernemer te informeren en te adviseren. Zo kunnen medewerkers van de KvK u bijvoorbeeld verder helpen bij vragen over belangrijke ondernemersthema’s. Hierbij kunt u denken aan vragen over regelgeving, veilig zakendoen, financiering of internationale handel. Ook voor persoonlijk advies over het starten van een onderneming, kennisgeving op het gebied van financiering of voorlichting over bedrijfsinnovatie bent u bij de KvK aan het goede adres.

Door middel van verschillende regionale informatiebijeenkomsten en events faciliteert de KvK verbinding tussen ondernemers en bedrijven. Met evenementen als de Dag van Innovatie en de KvK Hackaton streeft de KvK ernaar om de regionale economie en het innovatieklimaat een boost te geven. Zelf kunt u deelnemen aan deze bijeenkomsten om bijvoorbeeld nieuwe ideeën op te doen of kennis te vergaren. De bijeenkomsten vinden plaats op de verschillende regionale ondernemerspleinen van de KvK, waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en waar zij terecht kunnen om advies in te winnen.

Hulp bij het opstellen van een bedrijfsplan

Heeft u specifieke vragen over het opstellen van een ondernemingsplan of wilt u een ondernemingsplan laten maken? Hiervoor kunt u terecht bij Credo Ondernemingsplan. Onze experts helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.