4 tips voor een ondernemingsplan sportschool

ondernemingsplan sportschool

Is sporten, mensen trainen, motiveren en ondernemen wat u het liefst doet en droomt u er al jaren van om een eigen sportschool te beginnen? Wij helpen graag om deze droom concreet te maken met een ijzersterk ondernemingsplan voor uw sportschool. In dit artikel leest u waar u aan moet denken, hoe u uw concurrenten een stap voorblijft en welke stappen u echt niet mag overslaan als u van uw sportschool een succes wilt maken.

Tip 1: Verken de markt

Miljoenen mensen weten dagelijks de weg naar de sportschool te vinden. Aan vraag dus geen gebrek. Toch is de ene sportschool de andere niet. De eerste stap bij het schrijven van een ondernemingsplan is daarom het verkennen van de markt. Wat is het aanbod in de regio? Waar hebben mensen behoefte aan? Waar liggen de kansen? Veel consumenten vinden flexibiliteit bijvoorbeeld erg belangrijk in hun keuze voor een sportschool. Ook zijn ze kritischer geworden in waar ze hun geld aan uitgeven. Dit betekent echter niet direct dat u zich per definitie moet profileren als prijsvechter. Misschien wilt u zich wel richten op het hogere marktsegment door een unieke beleving of extra service aan te bieden.

Tip 2: Bepaal uw doelgroep

Op basis van de marktanalyse en uw eigen kracht en talent, kunt u vervolgens bepalen op welke doelgroep u zich wilt richten. Weet u nog niet zeker waar uw kracht als ondernemer ligt? Dan is het slim om eerst een SWOT-analyse te maken, waarbij u in kaart brengt wat uw eigen sterktes en zwaktes zijn, afgezet tegen de kansen en bedreigingen vanuit de markt. Als het gaat om het starten van een sportschool, dan kunt u zich op verschillende doelgroepen richten. Wilt u bijvoorbeeld een sportschool beginnen voor alleen vrouwen, richt u zich op een oudere doelgroep of juist op een jongere doelgroep of wilt u zich specialiseren? Bijvoorbeeld door fysiotherapie en medische diensten aan te bieden of door alleen vechtsport, bootcamp of yoga aan te bieden.

Tip 3: Vind een geschikte locatie

Voor een sportschool is een goede bereikbaarheid ontzettend belangrijk. Begin met inventariseren hoeveel ruimte u nodig heeft, zodat u gericht kunt gaan zoeken. Denk hierbij ook aan zaken die de doelgroep belangrijk vindt. Willen zij voor, tijdens of na het werk makkelijk kunnen sporten, dan is een locatie op een bedrijventerrein wellicht een interessante optie. Let daarbij ook op de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en of er voldoende parkeergelegenheid is. Gaat uw voorkeur uit naar een A-locatie midden in het centrum, houd er dan rekening mee dat de huren daar een stuk hoger liggen.

Tip 4: Schrijf een bedrijfsplan en denk na over de financiering

Naast het huren van de locatie, krijgt u te maken met kosten voor de aanschaf van materialen en fitnessapparatuur, het inhuren van personeel, marketingkosten, verzekeringskosten en andere vaste lasten. Met een goed financieel plan krijgt u inzicht in deze kosten en dwingt u zichzelf na te denken over de financiering. Maak een begroting en bereken welke omzet u verwacht te halen en of dit voldoende is om de kosten te dekken. Het financieel plan is daarmee een fundamenteel onderdeel van het businessplan sportschool. Komt u tot de conclusie dat u externe financiering nodig heeft om uw plannen waar te maken, dan kunt u met uw bedrijfsplan de bank, een investeerder of een andere financiële instantie overtuigen om te investeren in uw sportschool. Vergeet daarbij niet om uw positionering in de markt helder uiteen te zetten en te onderbouwen hoe u uw klanten aan u denkt te gaan binden.

Hulp nodig bij het schrijven van uw ondernemingsplan?

Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor uw sportschool? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van het plan? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder!