Ondernemingsplan: een eigen café beginnen
Of u nu een nieuw café wilt openen of uw bestaande café wilt uitbreiden, een goed onderbouwd ondernemingsplan speelt hierbij een belangrijke rol. Bij het schrijven van een ondernemersplan voor een café is het belangrijk om rekening te houden met de trends, kansen en bedreigingen die voorkomen in de horecabranche. Hieronder worden de belangrijkste punten besproken.
TIP: Liever direct zelf aan de slag met een voorbeeld ondernemingsplan voor een café? Op Voorbeeld-ondernemingsplannen.nl vindt u een professioneel uitgewerkt voorbeeld ondernemingsplan voor een café. U kunt het voorbeeldplan snel en eenvoudig aanpassen met uw eigen gegevens om een uniek ondernemingsplan te creëren voor uw café.
Trends horecabranche
• Verregaande branchevervaging en samensmelting van horeca en retailconcepten;
• Ontwikkeling van concepten gericht op specifieke bevolkingsgroepen of leeftijdsklassen;
• Beleving wordt steeds belangrijker; toename van unieke concepten zoals cafés in monumentale panden, het brouwen van eigen bier of organiseren van eigen festivals;
• Schaalvergroting; onder meer toenemende verkoopoppervlakte en ketenvorming.
Kansen en bedreigingen voor cafés
• Toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en buitenhuisconsumptie;
• Vergrijzing en daarmee opkomst van kapitaalkrachtige senioren;
• Gemeentes stimuleren horeca om leefomgeving aantrekkelijker te maken, onder meer door ruimere openingstijden en het flexibiliseren van de regelgeving in de horeca;
• Toenemende concurrentie tussen drankleveranciers kan inkoopprijs drukken;
• Kosten voor personeel, beveiliging en entertainment zijn fors gestegen; margebehoud moeizaam te realiseren;
• De verkoopprijs heeft een kritieke grens bereikt waardoor de consument afhaakt;
• ‘Traditionele’ cafés kennen een structureel dalende vraag;
• Groeiende concurrentie door festivals en evenementen;
• Overall: structurele mismatch tussen aanbod (te veel) en vraag.
Een eigen café beginnen? Aandachtspunten ondernemingsplan café
Bent u een horecaondernemer of denkt u ‘Ik wil een eigen café beginnen’ dan is het belangrijk om in het ondernemingsplan voor een café antwoord te geven op onderstaande vragen:
• Binnen deze branche zijn er veel aanbieders en de concurrentie is groot, wat maakt uw concept uniek?
• Hoe gaat u klanten trekken op doordeweekse dagen?
• Gaat u een samenwerking of contract aan met een brouwerij?
• Beleving wordt steeds belangrijker in deze branche, hoe gaat u die creëren?
Meer weten?
Wilt u meer weten over een ondernemingsplan voor een café? Of wilt u een ander ondernemersplan laten schrijven? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Credo Ondernemingsplan. Wij helpen u graag verder!
Credo heeft eerder een ondernemingsplan geschreven waar feestcafé ’t Lammetje succesvol een vergunning mee heeft verkregen. Lees hier meer over deze case.