4 belangrijke eigenschappen van een ondernemer op een rij

belangrijke eigenschappen ondernemer

Wie een businessplan heeft, kan in Nederland redelijk eenvoudig een eigen bedrijf starten. Een startup ook daadwerkelijk succesvol maken en houden, is echter minder makkelijk. Wat heeft u, naast de nodige (financiële) middelen, nodig om van uw onderneming een succes te maken? Met andere woorden: wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede ondernemer?

1. Motivatie en gedrevenheid

Wie ondernemer wil worden, maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel en kan binnen een uur eigenaar zijn van bijvoorbeeld een eigen eenmanszaak. Met alleen een goed idee en een KvK-nummer bent u er echter nog niet. Om een zaak te laten slagen, is een flinke dosis motivatie nodig. Iedere ondernemer krijgt immers vroeg of laat de nodige tegenslagen en uitdagingen op zijn pad. Alleen wie echt gemotiveerd en gedreven is, kan deze moeilijke momenten succesvol doorkomen. Echt gemotiveerd zijn om van de zaak een succes te maken, is dus een onmisbare eigenschap voor iedere ondernemer.

2. Creativiteit

Succesvol een zaak runnen vraagt ook om de nodige creativiteit. Niet alleen is creatief denken onmisbaar bij het uitwerken van het bedrijfsidee, ook de hiervoor genoemde tegenslagen vragen meestal om een creatieve aanpak. Out of the box durven denken en snel creatief in kunnen spelen op veranderingen, is nodig om een bedrijf ook in moeilijke tijden te laten voortbestaan.

3. Zelfstandigheid en doorzettingsvermogen

Wie een eigen bedrijf begint zal ongetwijfeld te maken krijgen met reacties uit de omgeving. Vaak positief en opbeurend, maar helaas ook regelmatig pessimistisch of negatief. Ondernemen is risico nemen en veel mensen zullen u hier dan ook voor willen behoeden. Mensen hechten aan zekerheid en wanneer het even tegenzit, zullen zij een ondernemer al snel adviseren om te stoppen en voor zekerheid te kiezen. Om uw bedrijf in stand te houden en door moeilijke periodes heen te lozen, is het daarom cruciaal dat u doorzet en vertrouwen blijft houden in uw product of dienst. Stug zelfstandig uw pad blijven volgen, ook wanneer anderen het u afraden, vraagt om het nodige doorzettingsvermogen. Blijven vasthouden aan de visie en missie van het bedrijf, ook wanneer het slechter gaat, is een belangrijke eigenschap van succesvolle ondernemers. Dit wil uiteraard niet zeggen dat u belangrijke signalen zomaar moet negeren; maar laat u niet te snel van de wijs brengen.

4.Leiderschapskwaliteiten

Zelfs wanneer u een eenmanszaak begint, is het belangrijk om als ondernemer over de nodige leiderschapskwaliteiten te beschikken. Wat u ook gaat doen, als ondernemer moet u mensen aansturen. Of het nu personeel, leveranciers of afnemers betreft; als ondernemer moet u overzicht houden en bijsturen waar nodig. Een goede leider heeft autoriteit en toekomstvisie. Eigenschappen die nodig zijn om succesvol een bedrijf te kunnen runnen.

Laat uw eigenschappen als ondernemer terugkomen in uw ondernemingsplan

Uw kwaliteiten als ondernemer bij elkaar laten komen in een ijzersterk ondernemingsplan? Ga voor een ondernemersplan laten schrijven. Bij Credo Ondernemingsplan weten we hoe uw bedrijfsplan het verschil kan maken. Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen u graag!