Een ondernemingsplan noodzakelijk als zzp’er?

ondernemingsplan zzper nodig?

Als het op zzp’ers aankomt is Nederland koploper. De toename van het aantal zzp’ers is namelijk veel groter dan in andere EU-landen. Veel gehoorde argumenten zijn de vrijheid en zelfstandigheid die zij hebben. Een minderheid heeft deze keuze gemaakt omdat het vinden van een baan te lastig is. Starten als zzp’er klinkt erg aantrekkelijk. Bij Credo Ondernemingsplan krijgen we vaak de vraag of een ondernemingsplan noodzakelijk is als zzp’er. Ons antwoord? Absoluut. In dit artikel gaan we hier dieper voor u op in.

Het gevaar van de ontwikkeling

We kaartten al een aantal feiten aan met betrekking tot de populariteit van zzp’ers. In Nederland hebben we er nu eenmaal veel. Het is misschien erg kort door de bocht, maar elke zzp’er is een mogelijke concurrent van u. Uiteraard heeft elke zzp’er een focus op een dienst of product, maar toch zien we dat veel ondernemers hun dienstenpakket breder inzetten. Zo is de grafisch vormgever bijvoorbeeld ook webdesigner, wanneer die gelegenheid zich voordoet. En is een monteur ook bereid andere klusjes op te pakken, die misschien buiten zijn vakgebied liggen.

Het ondernemingsplan als hulpmiddel

Het ondernemingsplan kan dus ook voor zzp’ers uitkomst bieden. Het moge duidelijk zijn dat onderscheidende kenmerken erg belangrijk zijn. Ook inzet van marketing kan daarbij een grote rol spelen. Richt u zich op netwerkborrels, of profileert u zich juist online sterk? Dit zijn onderdelen die ook voor u als startende zelfstandig ondernemer erg belangrijk zijn.

De onderdelen van het ondernemingsplan lijken hiermee sterk op dat voor ‘reguliere’ ondernemingen. Uiteraard zijn sommige elementen misschien minder belangrijk, maar nog steeds verstandig om op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een financiering. Als zzp’er heeft u misschien geen grote investering nodig, maar is het handig om te weten welke eenmalige en vaste kosten u gaat maken.

Voorbeeld ondernemingsplan

Een voorbeeld ondernemingsplan kan u al goed op weg helpen, wanneer het schrijven ervan lastig is. In dit artikel hebben we de onderdelen van het ondernemingsplan opgenomen en dit kunt u gebruiken als voorbeeld of basis van uw plan. Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u uiteraard ook contact met ons opnemen. Bij Credo Ondernemingsplan hebben we al veel ondernemers – en zzp’ers – op weg geholpen met een goed ondernemingsplan. Wilt u een businessplan laten opstellen?

Neemt u hiervoor gerust contact met ons op. Of vraag vrijblijvend een offerte aan!