Ondernemingsplan goedgekeurd? Dit zijn de vervolgstappen

het schrijven van businessplan

Het is een feestelijke dag en gebeurtenis; de goedkeuring van uw ondernemingsplan. U kunt direct aan de slag met uw nieuwe onderneming. Ongeacht of u het ondernemingsplan zelf heeft geschreven of heeft laten schrijven; bij de goedkeuring van uw plan begint pas het échte werk en kunt u starten met dat waar u al geruime tijd van droomt. Iedere startende ondernemer heeft een eigen plan en richt een eigen toekomst in. Maar wat zijn de vervolgstappen?

Inschrijven bij Kamer van Koophandel

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven bij het Handelsregister. Volgens de wet heeft u een onderneming als u zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. Het komt nog geregeld voor dat startende ondernemers zich eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en daarna pas gaan zitten voor hun businessplan. Omdat u na de inschrijving in feite al gestart bent, is het raadzaam om eerst uw plannen concreet te maken en daarna pas een bezoek te brengen aan de KvK. Zo bent u beter voorbereid op dat wat u in de beginfase te wachten staat en heeft u wellicht al één of meerdere investeerders binnengehaald.

Vestigen van uw onderneming

Heeft u eenmaal de goedkeuring, dan kunt u definitief bepalen waar u zich met uw onderneming gaat vestigen. Hoogstwaarschijnlijk heeft u zich hier al in verdiept. Als dit een gehuurde locatie betreft (of misschien zelfs een kooplocatie) dan kunt u al afspraken maken of bevestigen over per wanneer u over de ruimte beschikt. Ook kunt u zich richten op de inrichting hiervan. Welk meubilair maar ook wat u nodig heeft qua technische middelen. Uw onderneming gaat vorm krijgen.

Uw core business, wat doet u?

De randvoorwaarden zijn belangrijk, zeer belangrijk zelfs. Maar nog belangrijker is dat u uw onderneming inricht met uw activiteiten. Dat kunnen producten zijn, die u moet inkopen en die u moet verkopen. Maar het kunnen ook diensten zijn, geleverd door u zelf of door anderen. Wat uw onderneming ook is, voor het concreet maken hiervan is nu het moment aangebroken. U gaat afspraken maken over de inkoop en u maakt concreet wat de diensten zijn die u gaat aanbieden.

Laat u zelf zien en horen

Een succesvolle onderneming heeft afnemers, klanten die bereid zijn om uw producten of diensten af te nemen. Tegen betaling uiteraard. Men moet u weten te vinden. Dit kunt u bereiken met adverteren. Maar in de huidige maatschappij is het hebben van een goed netwerk ook zeer belangrijk voor ondernemers. Juist voor startende ondernemers is dat van belang. Social media spelen hierin een rol. Maar ook het maken van afspraken met de juiste mensen, het lid worden van relevante ondernemersorganisaties (lokaal, regionaal en landelijk) en het bezoeken van netwerkbijeenkomsten van bijvoorbeeld banken. Hoe meer aandacht u hieraan besteedt, hoe zichtbaarder u wordt en hoe eerder potentiële klanten of afnemers u weten te vinden. Overigens is dit onderdeel ook enorm belangrijk in de voorbereidende fase. Ook dan is het verstandig om met zoveel mogelijk mensen van gedachten te wisselen over uw plannen.

Wilt u een businessplan laten maken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn specialist in het schrijven van diverse ondernemingsplannen en het verzorgen van opdrachten op maat.