Wat zijn de kenmerken en voor- en nadelen van verschillende rechtsvormen?

de rechtsvorm va uw bedrijf

Bij de start van een eigen onderneming komt vaak een hoop kijken. Veel verschillende aspecten hiervan worden beschreven in het ondernemingsplan. Zo ook de rechtsvorm van uw bedrijf; deze moet worden bepaald wanneer u uw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Hierin onderscheiden we twee verschillende vormen. Enerzijds een rechtsvorm zónder rechtspersoonlijkheid; hierbij bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van uw bedrijf. Anderzijds een rechtsvorm mét rechtspersoonlijkheid; hierbij bent u niet met uw privévermogen aansprakelijk voor eventuele bedrijfsschulden. Heeft u hulp nodig met het kiezen van de juiste rechtsvorm voor uw (toekomstige) onderneming? Wij zetten de meest voorkomende voor u op een rij.

Eenmanszaak

De eenmanszaak is momenteel de meest voorkomende rechtsvorm. Niet gek, want ook als ZZP’er maakt men gebruik van deze rechtsvorm. Tevens geeft deze vorm, zeker in de opstartfase van uw onderneming, over het algemeen meer belastingvoordeel door onder andere de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Let op! Een eenmanszaak valt wel onder een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Kortom: hierbij bent u dus aansprakelijk met uw privévermogen.

Vennootschap onder firma

Wanneer u samen met andere ondernemers een bedrijf gaat opzetten, gaat u in de meeste gevallen voor een vennootschap onder firma; ook wel vof. Alle vennoten brengen iets in; of het nu gaat om financiële middelen of goederen. U kunt bij een vof persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden. Ook wanneer deze door een andere vennoot zijn gemaakt. Het is dus zeer verstandig om vooraf duidelijke afspraken op papier vast te leggen!

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap, ook wel bv genoemd, kunt u zowel alleen als met anderen oprichten. Het kapitaal van de bv is verdeeld in aandelen; aandeelhouders spelen hierbij een belangrijke rol. Een groot voordeel van een besloten vennootschap is dat u in de meeste gevallen niet persoonlijk aansprakelijk bent, maar de bv zelf.

Naamloze vennootschap

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt in vele opzichten op een besloten vennootschap. Het voornaamste verschil? Deze rechtsvorm kent ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dit in tegenstelling tot de bv. Daarnaast geldt bij deze rechtsvorm een minimum startkapitaal van €45.000.

De bovenstaande rechtsvormen zijn de meest voorkomende, maar in sommige gevallen kan een andere rechtsvorm ook van toepassing zijn. Bijvoorbeeld een stichting, coöperatie of commanditaire vennootschap. Ziet u door de bomen het bos niet meer en heeft u hulp nodig met het vaststellen van de juiste rechtsvorm? Of heeft u hulp nodig met het opstellen van een gedegen businessplan? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.