Wat is netwerken en hoe pakt u het aan?

Wat is netwerken?

Netwerken is als ondernemer een onmisbare activiteit. Het opbouwen van een zakelijk netwerk is nodig om uw bedrijf zo goed mogelijk te laten groeien. En dat is natuurlijk waar u het allemaal voor wilt doen. Maar wat is netwerken nou precies? En hoe kunt u dat het beste doen? Om u op weg te helpen hebben we een aantal handige tips voor u verzameld.

Wat is netwerken?

Netwerken is niets meer en niets minder dan het leren kennen van zakelijke contacten die waardevol kunnen zijn voor uw carrière en bedrijf. Naast het leren kennen van deze contacten is het ook belangrijk om deze contacten te onderhouden. Ze hoeven niet direct een lead of klant op te leveren om wel waardevol te zijn. Bij netwerken is het de bedoeling dat mensen elkaar misschien een stapje verder kunnen brengen. Dat betekent dat de zakelijke contacten voor uw bedrijf waardevol zijn, maar ook dat u andere ondernemers verder kunt helpen. Zo bouwt u aan betekenisvolle relaties waar u nu en in de toekomst veel aan kunt hebben.

Netwerken: hoe doet u dat?

Netwerken kan op verschillende manieren. Het bezoeken van een banenbeurs of netwerkbijeenkomst is een effectieve manier om mensen te leren kennen. Hier zoeken gelijkgestemden elkaar op en is het eenvoudig om contact te leggen. Maar ook online is netwerken mogelijk. LinkedIn is hiervoor een erg bekend platform. Door hier contact te leggen met mensen in hetzelfde vakgebied is het mogelijk om uw zakelijke netwerk uit te breiden. Wilt u ook beginnen met een zakelijk netwerk opbouwen? We geven u een paar praktische tips, waarmee u direct aan de slag kunt.

Tip 1: Begin dichtbij huis

Als u begint met netwerken, begin dan met de mensen om u heen. Familie, vrienden, kennissen of oud-klasgenoten zouden zomaar al belangrijk kunnen zijn voor uw zakelijke netwerk. Bekijk dus kritisch welke mensen in uw sociale netwerk ook voor uw zakelijke netwerk waardevol zijn.

Tip 2: Werk met een netwerkdoel

Het doel van netwerken kan van alles zijn. Het kan een doel zijn om een paar nieuwe mensen te leren kennen, maar het kan ook het doel zijn om concrete informatie te verkrijgen over een onderwerp. Door een duidelijk doel te stellen kunt u gericht aan de slag.

Tip 3: Investeer in langetermijnrelaties

Mensen zijn over het algemeen niet geneigd om iemand die ze niet kennen direct verder te helpen. Daarom is het waardevol om te investeren in langetermijnrelaties. Begin eens met een leuk gesprek over een gezamenlijke interesse. Zo kunt u langzaam naar uw doel toewerken en is de kans groter dat de ander u ook daadwerkelijk wilt helpen. En vergeet ook niet dat een relatie twee kanten op werkt. U verwacht iets van uw zakelijke contact, maar hij of zij zal ook iets uit de relatie willen halen. Tweerichtingsverkeer werkt bij netwerken het beste.

Hulp nodig bij het laten groeien van uw bedrijf?

De groei van uw bedrijf is natuurlijk niet enkel afhankelijk van het netwerken. Staat u aan de start van uw ondernemersreis of is uw bedrijf toe aan een nieuwe koers? Dan is het goed om kritisch te kijken naar alle aspecten van uw onderneming. Een bedrijfsplan laten maken is dan een goed idee. In zo’n bedrijfsplan besteedt u aandacht aan de fundering van uw onderneming, waardoor u uw bedrijf een stevige basis geeft. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een ondernemingsplan? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.