Belasting tips voor zzp’ers: welke aftrekposten zijn er?

Belasting tips voor zzp'ers

Wanneer u werkt als zelfstandig ondernemer, dan heeft u recht op verschillende aftrekposten. Omdat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien, helpen we u graag een handje door de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers op een rij te zetten die u een plek kunt geven in een financieel plan voor uw bedrijf. Met deze tips voor zzp’ers laat u nooit meer geld liggen bij het doen van uw aangifte!

1.    Kosten voor de auto

U kunt de kosten van zakelijke autoritten aftrekken. Dat kan wanneer u een eigen auto heeft en u voor uw zakelijke kilometers 19 eurocent per kilometer mag vergoeden. Ook mag u de btw van uw autokosten aftrekken en terugvragen bij de btw-aangifte. Heeft u een auto van de zaak? Dan zijn alle kosten die u maakt aftrekbaar. Let op: wanneer u de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet u hierover bijtelling betalen.

2.    Investeringsaftrek

Wanneer u geld in bedrijfsmiddelen investeert heeft u recht op investeringsaftrek. Dat is een extra aftrekpost naast de aftrek van de investering zelf. Hij is bedoeld voor kleinschalige investeringen, investeringen die de energiezuinigheid bevorderen of die een positief effect hebben op klimaat en milieu.

3.    Btw

Berekent u btw over uw diensten of producten? Dan mag u ook de btw die u betaalt over inkopen terugvragen. Dit doet u bij de btw-aangifte. U moet hiervoor wel zeer nauwkeurig uw administratie bijhouden en bonnetjes en facturen goed bewaren.

4.    Zelfstandigenaftrek

Wanneer u voldoet aan het urencriterium heeft u ook recht op zelfstandigenaftrek. U voldoet aan het criterium wanneer u op jaarbasis minimaal 1.225 uur aan uw onderneming werkt (zo’n 24 uur per week). Dat zijn niet alleen uren die u direct voor klanten werkt, maar ook de indirecte uren waaruit u niet direct omzet haalt. Dat is bijvoorbeeld de administratie, marketing, het volgen van trainingen, netwerken of het bijhouden van uw kennis. U moet meer dan 50% van uw arbeidstijd aan uw onderneming besteden. Wanneer u bijvoorbeeld 24 uur per week in loondienst werkt, moet u ook minimaal 24 uur per week in uw eigen onderneming stoppen. Voldoet u aan deze criteria? Dan mag u maximaal 6.310 euro aftrekken van uw winst.

5.    Startersaftrek

Bent u een startende ondernemer? Dan mag u in de eerste 5 jaar in totaal 3 keer een bedrag van 2.123 euro van de winst aftrekken. Dit komt bovenop de zelfstandigenaftrek. U moet hierbij wel voldoen aan een aantal strenge voorwaarden die door de Belastingdienst zijn gesteld.

6.    MKB Winstvrijstelling

Als laatste is de MKB-winstvrijstelling nog een aftrekpost die u mag hanteren wanneer u winst maakt. U mag met deze regeling 14% van de winst afhalen en hierover hoeft u geen belasting te betalen.

Belastingtips voor ZZP’ers

Bent u op zoek naar meer slimme belastingtips als zzp’er, of naar extern advies over uw eigen organisatie? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag bij het schrijven van uw ondernemingsplan en met handige ondernemerstips!