Welke verzekeringen zijn er voor ondernemers?

welke verzekeringen afsluiten als ondernemer

Als ondernemer heeft u veel om over na te denken en beslissingen over te nemen. Bij het opstellen van een ondernemingsplan heeft u al een aantal belangrijke beslissingen genomen en beschreven. Eén van deze beslissingen is welke verzekeringen u afsluit. Nederland is koploper op het gebied van uitgaven aan verzekeringen. Soms omdat we te hoge premies betalen maar tevens omdat er verzekeringen worden afgesloten die feitelijk niet nodig zijn. Wat moet u als ondernemer echt verzekeren en wat is voor u minder noodzakelijk?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat u gedekt bent tegen schade die u of één van uw medewerkers veroorzaakt aan anderen. Zowel schade aan personen als schade aan spullen wordt vergoed. Denk aan een bedrijfsongeval, gevolgen van een gebrekkig product of fouten bij het uitvoeren van werkzaamheden bij uw klant. Voor sommige sectoren kan het nodig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de adviseur die het verkeerde advies geeft met verstrekkende gevolgen. Met name ondernemers in de adviserende branche doen er goed aan om advies in te winnen en na te denken over de risico’s. Een claim van een gedupeerde cliënt kan namelijk al snel in de papieren lopen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering of ‘broodfonds’

Dit is een verzekering voor ondernemers, naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Toch heeft maar ongeveer de helft van de ondernemers een verzekering die hun een salaris garandeert bij ziekte of na een ongeluk (maar ook bij zwangerschap). Dat is op zich te verklaren omdat dit een dure verzekering is, en daar zijn niet altijd de financiële middelen voor beschikbaar. Toch is het wel slim om u hierin te verdiepen. Ook kunt u kijken naar een alternatief; het zogenaamde ‘broodfonds’. Broodfondsen zijn gebaseerd op vertrouwen. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen.

Pensioenverzekering

Wellicht lijkt het nog ver, maar eens gaat u met pensioen. Denk na over uw financiële positie als u stopt met uw onderneming. Heeft u een extra verzekering nodig omdat u denkt straks niet genoeg geld te hebben om rond te komen? Verzeker alleen de risico’s die u zelf niet kunt of wilt dragen.

Wat nog meer?

Naast bovenstaande verzekeringen kunt u kijken of het gewenst is dat u een rechtsbijstandsverzekering, inventarisatie- en voorraadverzekering of gebouwenverzekering afsluit. Dit hangt af van u persoonlijke situatie en het soort bedrijf dat u heeft.

Het is aan te raden om in uw bedrijfsplan al aandacht te besteden aan de verzekeringen die uw wilt afsluiten. Uiteindelijk is dit een belangrijk startpunt voor uw nieuwe bedrijf en een ijkpunt om te zien of u op de juiste koers zit. Wilt u hierover meer informatie? Neem gerust contact met ons op!