3 redenen om een ondernemingsplan te laten schrijven

laten schrijven van een ondernemingsplan

Als startende ondernemer is het belangrijk om uw kans op succes zo groot mogelijk te laten zijn. Om te kunnen beoordelen of uw ondernemersplannen kunnen slagen is het zaak om over zo veel mogelijk informatie te beschikken. Dit kunt u het beste systematisch aanpakken. Op die manier is de kans dat u informatie mist het kleinst. Een van de mogelijkheden om informatie te verzamelen en te beoordelen is met behulp van een ondernemingsplan. Waarom is het nuttig om een ondernemingsplan te laten schrijven?

1. Een ondernemingsplan knoopt uw ideeën aan elkaar

U heeft van alles in en aan uw hoofd als u bezig bent met het opstarten van een eigen bedrijf. Soms ziet u door de bomen het bos niet meer en is het lastig beoordelen wat de slagingskans is voor uw eigen onderneming. Door een ondernemingsplan te laten schrijven is de informatie overzichtelijk. Maar dat is niet het enige. Een businessplan geeft u de mogelijkheid om alles in één keer te beoordelen: uw waardepropositie, marketing aannames, operationele plannen, financieel plan en personeelsplan. Hierdoor kunt u verbindingen gaan leggen die u anders had gemist. En daarmee kunt u uw strategie gemakkelijker bepalen en vergroot u de kans op succes!

2. Een bedrijfsplan is een belangrijk hulpmiddel

Vaak zien mensen een ondernemingsplan vooral als een voorwaarde als er financiering nodig is van externe partijen voor het opstarten van een bedrijf. Maar dat is een misvatting. Ook als u de financiering van uw beoogde bedrijf rond heeft is het zinvol om een bedrijfsplan te laten schrijven. Het is zeker niet alleen bedoeld als middel om geld te verzamelen. Nee, juist dit plan helpt u om inzicht te verkrijgen in hoe uw bedrijf in elkaar steekt. De informatie die in het ondernemingsplan staat, gebruikt u om de vooruitgang te bewaken en te monitoren of de juiste koers nog wordt gevolgd. Het geeft u de mogelijkheid om duidelijk te communiceren met mensen waar u mee werkt over plannen en verwachtingen. U kunt dan denken aan eventuele medewerkers, potentiële leveranciers en eventuele investeerders of andere stakeholders.

3. Met een ondernemingsplan geeft u richting aan uw ondernemen

Een van de belangrijke onderdelen van een businessplan is het operationele plan. Daarin staan  punten als: wat moet wanneer gebeuren, hoe moet dit gebeuren en wat zijn belangrijke marketing en operationele mijlpalen? Het gaat daarbij dus om de weg naar het resultaat en het resultaat voor uw onderneming. Bij het laten schrijven van uw ondernemingsplan wordt dit zo concreet mogelijk ingevuld. Het plan wordt de basis voor het monitoren van uw vooruitgang. Als de ontwikkeling van bijvoorbeeld een prototype op 1 oktober klaar zou zijn en deze deadline wordt niet gehaald, dan kunt u zich afvragen hoe dit komt. Het inzichtelijk maken van deze informatie in het operationele plan helpt u bij het ondernemen en het plannen.

Een goed bedrijfsplan is een belangrijke stap in het succesvol starten van een onderneming. Het is meer dan een hulpmiddel voor uw financiering. U kunt het plan gebruiken voor het sturen van uzelf, voor het doen van de bedrijfsvoering en voor het selecteren van personeel. Wilt u meer weten over het (laten) schrijven van een ondernemingsplan? Wij helpen u graag verder in een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op!