Een businessplan laten maken aan de hand van het Business Model Canvas

business plan laten maken met business model canvas

Vaak wordt gedacht dat een businessplan altijd bestaat uit dezelfde onderdelen, opbouw en structuur en dat alle plannen dus op elkaar lijken. Dit is maar ten dele waar. Natuurlijk zijn er aspecten die in ieder goed geschreven businessplan terugkomen, zoals de bedrijfsvisie, de doelstellingen, marktonderzoek, het financieel plan en het marketingplan. Toch zijn er verschillende manieren om uw bedrijfsplan vorm te geven. Zo werken innovatieve en creatieve bedrijven graag met het Business Model Canvas (BMC) vanwege het flexibele karakter van dit model. Wilt u een innovatief businessplan laten maken? Begin dan met het Business Model Canvas.

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas is ontwikkeld door Alex Osterwalder om snel inzicht te krijgen in de kansen en bedreigingen voor een bedrijf. Het bestaat uit 9 bouwstenen die alle aspecten van een succesvol bedrijf omvatten op het gebied van klanten, waardepropositie, organisatie en financiën. Aan de hand van deze 9 bouwstenen brengt u uw bedrijf visueel in kaart. Bijvoorbeeld met behulp van tekeningen, kleuren, iconen, afbeeldingen en post-its. Het is de bedoeling dat het Business Model Canvas op één pagina of canvas past. Dit is ook meteen het grote verschil met een volledig uitgewerkt ondernemersplan van meerdere pagina’s.

Het Business Model Canvas gebruiken voor uw businessplan

Omdat het Business Model Canvas uit één overzichtelijke affiche bestaat, kunt u snel zien hoe uw bedrijf waarde toevoegt, wie uw doelgroep is, welke producten of diensten u levert, via welke kanalen u dit doet en wat uw verdienmodel is. Kortom, het Business Model Canvas vormt als het ware het kompas van uw bedrijf, waarmee u regelmatig kunt controleren of u nog op de juiste koers zit. Hang het model daarom aan de muur en gebruik het als basis bij het nemen van belangrijke beslissingen binnen uw bedrijf. Dit stelt u in staat om snel in te spelen op nieuwe inzichten of ontwikkelingen in de markt. Zo groeit het Business Model Canvas mee met uw bedrijf. Het model helpt kansen en risico’s snel te doorzien en is daarmee een ideale tool voor innovatieve bedrijven in een snel veranderende markt.

Het Business Model Canvas: checklist voor uw ondernemingsplan

Het Business Model Canvas kunt u zien als een checklist voor uw ondernemingsplan. Het model is ontwikkeld door Alex Osterwalder. De grondgedachte hierachter is op logische en overzichtelijke wijze te laten zien hoe een bedrijf waarde creëert, levert én behoudt. Om op die manier tot een gedegen bedrijfsplan te komen. Daarbij gaat Osterwalder uit van 4 hoofdgebieden binnen een bedrijf:

 1. De klanten
 2. Het aanbod
 3. De infrastructuur
 4. De financiën

business-model-canvas-credo-ondernemingsplan

De klanten

Deze 4 hoofdgebieden deelt hij vervolgens op in 9 bouwstenen. Zo vult u aan de rechterkant van het canvas alle informatie over uw klanten in:

 1. Wie is uw doelgroep?
 2. Waaruit bestaan uw klantrelaties?
 3. Via welke kanalen bereikt u uw klanten?

Het aanbod

In het midden van uw Business Model Canvas omschrijft u uw aanbod, oftewel uw waardepropositie:

 1. Waarom kiezen uw klanten voor uw bedrijf?

De infrastructuur

Links hiervan is ruimte gereserveerd voor de manier waarop u deze waarde tot stand brengt. Hiermee worden alle voorzieningen bedoeld die ervoor zorgen dat uw bedrijf goed functioneert. Op deze plek geeft u antwoord op de vragen:

 1. Wat zijn uw kernactiviteiten?
 2. Welke mensen en middelen heeft u nodig?
 3. Welke partnerships zijn belangrijk voor uw bedrijf?

De financiën

Aan de onderkant van uw Business Model Canvas reserveert u ruimte voor het financiële plaatje, een onmisbaar onderdeel van ieder businessplan. Hiermee maakt u uw verdienmodel inzichtelijk:

 1. Hoe genereert u inkomen?
 2. Wat zijn de belangrijkste kosten?

Een businessplan laten maken

Het Business Model Canvas is dus een zeer waardevol visueel instrument om uw businessmodel in kaart te brengen en snel in te spelen op veranderingen in de markt. Het is echter geen vervanging van een volwaardig businessplan. Wel vormt het een goed startpunt bij het schrijven of laten maken van een businessplan. Of u nu een bedrijf start, een bestaand bedrijf overneemt of een nieuwe weg inslaat met uw huidige zaak, met het Business Model Canvas zet u op relatief snelle en eenvoudige manier een duurzaam businessmodel neer dat vervolgens gebruikt kan worden om de bedrijfsstrategie verder uit te werken en een uitgebreide begroting en financieel plan te maken. De adviseurs van Credo kunnen u hierbij ondersteunen door van buitenaf met een frisse blik naar uw Business Model Canvas te kijken en uw ideeën gestructureerd en goed onderbouwd uit te werken tot een ondernemersplan. Een ondernemersplan dat bovendien perfect is afgestemd op het doel waarvoor u het nodig heeft.

Wilt u meer informatie over het gebruik van het Business Model Canvas of heeft u hulp nodig bij het schrijven van uw businessplan? Wij zijn u graag van dienst. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.