Duurzaam ondernemen doet u zo! 2 tips

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de samenleving. Ook uw klanten of afnemers denken hierover na. Een duurzame wereld begint bij duurzaam ondernemen. Hoog tijd dus, om hier aandacht aan te besteden! Wilt u weten wat duurzaam ondernemen inhoudt en welke stappen u binnen uw bedrijf kunt nemen? Wij geven 2 tips!

Wat is duurzaam ondernemen?

Laten we even stil staan bij wat duurzaam ondernemen precies is. Wat weet u hier eigenlijk over? Duurzaam ondernemen wordt vaak in één adem genoemd met maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel afgekort als MVO. Een ondernemer met oog voor duurzaamheid, heeft aandacht voor de impact van zijn bedrijfsvoering op zowel het milieu, als op mens en dier. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het werken met natuurlijke grondstoffen of door het geven van een eerlijk loon aan leveranciers van grondstoffen. Voorbeelden van duurzaam ondernemen kunnen klein zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor LED verlichting op kantoor, het scheiden van afval of het inkopen van groene energie en/of grondstoffen.

Tip 1: Duurzaam ondernemen als onderdeel van uw ondernemingsplan

Stakeholders zijn een belangrijke factor om rekening mee te houden als u duurzaam wilt ondernemen. Geen wonder dus, dat duurzaam ondernemen een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van uw ondernemingsplan. Hierin brengt u uw stakeholders en strategie in kaart. Duurzaam ondernemen is verweven met alles wat in uw ondernemingsplan wordt uitgelicht. Een goede tip is dan ook, om deze gedachte direct door te voeren bij het opstellen van uw ondernemingsplan. Is uw bedrijf al actief en heeft u een businessplan? Wees niet bang om het ondernemingsplan grondig om te gooien. Voor wie écht duurzaam wil ondernemen, verschuift de focus in het ondernemingsplan van het maken van winst naar de missie om goed te doen voor de wereld.

Tip 2: Vraag een keurmerk voor duurzaam ondernemen aan

Is duurzaamheid een belangrijk kenmerk van uw dienst of product en doet u er alles aan om dit door te voeren in uw bedrijfsvoering? Dan wilt u dit waarschijnlijk graag aan stakeholders communiceren. Er is geen betere manier om dit te doen dan met een keurmerk voor duurzaam ondernemen. Er zijn keurmerken voor verschillende branches of activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het Beter Leven keurmerk voor een beter dierenwelzijn of het keurmerk Planet Proof dat staat voor duurzame productie. Als u een keurmerk wilt aanvragen, hebben we nog een paar tips:

  • Zorg er eerst voor dat duurzaam ondernemen écht onderdeel is van de bedrijfsvoering. Dit doet u bijvoorbeeld door het door te voeren in uw ondernemingsplan.
  • Kies voor één keurmerk en zorg ervoor dat dit relevant is voor uw dienst of product.
  • Kies voor een onafhankelijk keurmerk van een betrouwbare partij.

Wilt u duurzaam ondernemen onderdeel maken van uw bedrijf en heeft u tips nodig bij het opstellen of aanpassen van uw ondernemingsplan? Neem vrijblijvend contact met ons op!