Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

ondernemingsplan

De knoop doorhakken om een eigen onderneming te starten doet u niet zomaar. Het opzetten van een eigen bedrijf, of het nu een eenmanszaak, vennootschap onder firma of B.V. is, vraagt om de nodige voorbereidingen. Toch vragen veel startende ondernemers zich af waarom een ondernemingsplan schrijven belangrijk is. Dit plan is echter onmisbaar om uw plannen te concretiseren en uw doelen te bereiken. Allereerst brengt het kort maar krachtig uw bedrijfsstrategie in beeld. Hoe gaat u geld verdienen? Waar liggen uw kansen en waar eventuele gevaren? Hoe financiert u de bedrijfsstart? Een goed ondernemingsplan vat al deze zaken helder en concreet samen en vormt een sterke basis. Waarom een gedegen ondernemingsplan (laten) schrijven van essentieel belang is? Wij leggen het u uit.

Waarom een ondernemingsplan schrijven? Overtuig investeerders!

Om uw bedrijf te kunnen opstarten, heeft u geld nodig. Hoe groot de benodigde investering is hangt uiteraard af van uw bedrijfsplan die u in een ondernemingsplan kunt concretiseren. Zo heeft u helder of externe financiering nodig is en kunt u bovendien inzichtelijk maken waarom een geldschieter er goed aan doet om in uw bedrijf te investeren. Het aantrekken van investeerders kan dus één van uw doelen zijn bij het schrijven van een ondernemingsplan. In het plan maakt u inzichtelijk hoe de investeerder het geld gaat terugverdienen. Daarbij geldt: hoe realistischer en beter uw plan is, hoe groter uw kans op succes. Bekijk het vanuit uw eigen perspectief: leent u geld uit aan iemand met een slecht onderbouwd idee of kiest u voor iemand met een goed verhaal en gedegen plan? Het antwoord op deze vraag maakt direct duidelijk waarom een ondernemingsplan cruciaal kan zijn!

investeerders overtuigen met bedrijfsplan

Een ondernemingsplan vormt de leidraad voor uw bedrijfsvoering

Naast dat een goed ondernemingsplan investeerders kan overtuigen om geld te investeren, heeft dit plan nog een functie. Het vormt namelijk een gestructureerde strategie voor uw dagelijkse bedrijfsuitoefening. Door het schrijven van een goed onderbouwd ondernemingsplan, wordt u gedwongen om over cruciale vragen na te denken: waar bent u goed in en hoe gaat u dit uitleggen aan uw klanten? Alleen wanneer u een weloverwogen antwoord op deze vragen geformuleerd heeft kunt u echt een gedegen operationele strategie ontwikkelen. Eentje die u bijvoorbeeld helpt bij uw dagelijkse bedrijfsvoering. Deze strategie noemen we ook wel het ‘operationele plan’.

Een ondernemingsplan helpt bij het vaststellen van bedrijfsdoelen

Een ondernemingsplan is ten slotte onmisbaar om realistische en uitdagende doelen te kunnen stellen. Het vaststellen van uw ambitie helpt u en uw eventuele team bij het dagelijkse werk en bij de groei van uw onderneming. Onderdeel van ieder ondernemingsplan zijn dan ook een marktonderzoek en concurrentieanalyse. Deze maken het mogelijk om uw bedrijfsdoelen vast te stellen aan de hand van relevante feiten omtrent wat haalbaar en realistisch is. Zo maakt u uw strategie concreet en weet u wat u mag verwachten van zowel het team als het bedrijf.

Meer weten over waarom een ondernemingsplan belangrijk is?

Op zoek naar een externe partij voor het schrijven van een professioneel en gedegen ondernemingsplan? Dan bent u bij Credo aan het juiste adres! Wij hebben jarenlange ervaring bij het opleveren van solide ondernemingsplannen in verschillende branches. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Voor welke doeleinden wordt een ondernemingsplan geschreven?

Naast dat een goed ondernemingsplan investeerders kan overtuigen om geld te investeren, vormt het een gestructureerde strategie voor uw dagelijkse bedrijfsuitoefening. U kunt het plan gebruiken om de vooruitgang te bewaken en te monitoren of de juiste koers nog wordt gevolgd. Daarnaast vragen veel instanties waar u misschien mee te maken krijgt om een ondernemingsplan. Denk hierbij aan financierders, verhuurders, gemeentes of het UWV. Bekijk het ondernemingsplan voorbeeld.

Waar helpt het schrijven van een ondernemingsplan u bij?

Allereerst brengt het kort maar krachtig uw bedrijfsstrategie in beeld. Een goed ondernemingsplan vat alle zaken helder en concreet samen en vormt een sterke basis. Door het schrijven van een goed onderbouwd ondernemingsplan, wordt u gedwongen om over cruciale vragen na te denken: waar bent u goed in en hoe gaat u dit uitleggen aan uw klanten? Alleen wanneer u een weloverwogen antwoord op deze vragen geformuleerd heeft kunt u echt een gedegen operationele strategie ontwikkelen.

Waarom is het belangrijk om realistische doelen in uw ondernemingsplan te stellen?

Het vaststellen van uw ambitie helpt u en uw eventuele team bij het dagelijkse werk en bij de groei van uw onderneming. Onderdeel van ieder ondernemingsplan zijn dan ook een marktonderzoek en concurrentieanalyse. Deze maken het mogelijk om uw bedrijfsdoelen vast te stellen aan de hand van relevante feiten omtrent wat haalbaar en realistisch is. Zo maakt u uw strategie concreet en weet u wat u mag verwachten van zowel het team als het bedrijf.