Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

ondernemingsplan

Eindelijk heeft u de knoop doorgehakt: u gaat een eigen bedrijf beginnen. Of u dit nu doet als zzp’er, vennootschap onder firma of bv, een goed ondernemingsplan is hierbij onmisbaar! Een ondernemingsplan brengt namelijk kort maar krachtig uw bedrijfsstrategie in beeld. Hoe gaat u geld verdienen? Waar liggen uw kansen en waar eventuele gevaren? Hoe financiert u de bedrijfsstart? Een goed ondernemingsplan vat al deze zaken helder en concreet samen en vormt een sterke basis. Waarom een gedegen ondernemingsplan van essentieel belang is? Wij leggen het u uit.

Financierder aantrekken

Het aantrekken van investeerders kan één van uw doelen zijn bij het schrijven van een ondernemingsplan. U heeft tenslotte geld nodig voor het opstarten van uw bedrijf. De geldschieter vraagt zich af waarom hij/zij geld in uw bedrijf moet investeren en nog belangrijker: op welke manier gaat hij/zij dit terugverdienen? Daarbij geldt: hoe realistischer en beter uw plan is, hoe groter uw kans op succes. Bekijk het vanuit uw eigen perspectief: leent u geld uit aan iemand met een slecht onderbouwd idee of kiest u voor iemand met een goed verhaal en gedegen plan?

Leidraad voor uw bedrijfsvoering

Naast dat een goed ondernemingsplan investeerders kan overtuigen om geld te investeren, heeft dit plan nog een functie. Het vormt namelijk een gestructureerde strategie voor uw dagelijkse bedrijfsuitoefening. Waar bent u goed in? Hoe gaat u dit uitleggen aan uw klanten? Door het schrijven van een goed onderbouwd ondernemingsplan, wordt u gedwongen om over deze vragen na te denken. Hierdoor geeft u zelf een weloverwogen antwoord op deze vragen. Vervolgens kunt u met behulp van deze antwoorden eenvoudig een operationele strategie ontwikkelen. Eentje die u bijvoorbeeld helpt bij uw dagelijkse bedrijfsvoering. Deze strategie noemen we ook wel het “operationele plan”.

Doelen stellen

Weet u inmiddels al welke investering u nodig heeft en liggen de strategische plannen al klaar? Dan rest er nog één ding voordat u aan de slag kunt: het stellen van doelen! Het stellen van realistische doelen helpt u en uw eventuele team namelijk bij het dagelijkse werk. Wanneer u het doel stelt om 200.000 euro omzet te scoren aan het einde van het jaar, zal men eerder geneigd zijn om dit doel te behalen! Zo maakt u uw strategie concreet en weet u wat te verwachten van zowel het team als het bedrijf.

Op zoek naar een externe partij voor het schrijven van een professioneel en gedegen ondernemingsplan? Dan bent u bij Credo aan het juiste adres! Wij hebben jarenlange ervaring bij het opleveren van solide ondernemingsplannen in verschillende branches. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.