Alles wat u moet weten over de exploitatiebegroting

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan is het financieel plan. Met dit plan maakt u de financiële haalbaarheid van uw onderneming inzichtelijk door een aantal begrotingen te maken. De exploitatiebegroting is daar één van. Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd wat een exploitatiebegroting inhoudt. In dit artikel geven we er uitleg over en laten we zien hoe u zelf een exploitatiebegroting kunt opstellen.

Wat is een exploitatiebegroting?

Door een exploitatiebegroting te maken vertaalt u uw ambities naar getallen. Dat doet u door de verwachte kosten en omzet van uw onderneming in de komende drie jaar op een rij te zetten. Zo weet u meteen hoeveel omzet u minimaal moet behalen om winst te maken en om de kosten in de eerste paar jaar te dekken. U brengt de winstmogelijkheden en potentiële risico’s van uw onderneming in kaart. Dit geeft overzicht en houvast voor uzelf en voor eventuele investeerders. Zij zullen ook benieuwd zijn naar de financiële haalbaarheid van uw plan.

Stappenplan voor de exploitatiebegroting

De exploitatiebegroting berekenen kunt u in vier stappen doen. Door deze stappen te volgen bent u er zeker van dat u niets over het hoofd ziet. De stappen zijn als volgt:

  1. Bepaal uw omzet

Het maken van uw begroting begint met het in kaart brengen van de verwachte omzet. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door het aantal uren dat u verwacht te gaan werken te vermenigvuldigen met uw uurtarief. Wanneer u producten gaat verkopen, kunt u een inschatting maken van het aantal producten dat u gaat verkopen. Dit vermenigvuldigt u vervolgens met de verkoopprijs van de producten.

  1. Bepaal de inkoopkosten

Om een onderneming te starten moet u voorraad inkopen. De kosten voor het inkopen van producten verschillen vaak per periode. De totale inkoopkosten haalt u van de verwachte omzet af om de brutowinst te kunnen berekenen.

  1. Bepaal de vaste kosten

Bij deze stap haalt u de vaste kosten van de brutowinst af. Onder vaste kostenposten vallen bijvoorbeeld eventuele huisvesting, personeelskosten, verzekeringen en abonnementen. Wat u overhoudt is het bedrijfsresultaat. Hier gaan de belastingen nog vanaf.

  1. Bereken de nettowinst

Om de nettowinst te berekenen trekt u de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering (de ZvW) van de brutowinst af.

De resultatenrekening

Misschien heeft u de term resultatenrekening ook al eens horen vallen. Dit is niet hetzelfde als een exploitatiebegroting. Het verschil tussen een exploitatiebegroting en een resultatenrekening zit in het feit dat de exploitatiebegroting een inschatting is die u vooraf maakt. De resultatenrekening maakt u achteraf. Deze geeft inzicht in de kosten die u gemaakt heeft en de omzet die u behaald heeft. Zo kunt u achteraf bepalen of de doelen in uw financieel plan behaald zijn.

Hulp bij het maken van een exploitatiebegroting

Zoals u heeft kunnen zien komt er behoorlijk wat rekenwerk kijken bij het maken van een exploitatiebegroting. Een voorbeeld kan dan erg handig zijn om te weten welke kostenposten u in ieder geval mee moet nemen in uw berekening. De Kamer van Koophandel publiceerde bijvoorbeeld dit handige voorbeeld op haar website.

Kunt u wat meer hulp gebruiken bij het maken van een exploitatiebegroting? Bij Credo Ondernemingsplan bent u hiervoor aan het juiste adres. U kunt uw exploitatiebegroting en de rest van uw ondernemersplan laten maken door onze experts. Zij hebben veel ervaring met het schrijven van plannen en begrotingen en kennen de kansen en valkuilen.

Wilt u meer weten over onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op.