Een ondernemingsplan voor het UWV, waar moet deze aan voldoen?

een eigen bedrijf starten

Stel, u bent uw baan kwijtgeraakt en u heeft nu een uitkering via het UWV. De meeste mensen zullen dan snel weer op zoek gaan naar een andere baan. Maar er is ook een tweede optie: een eigen bedrijf starten. Zeker als u altijd al de droom had om zelfstandig ondernemer te worden, dan zegt een stemmetje in uw hoofd misschien wel dat dit het juiste moment is om voor uzelf te beginnen. Een eigen bedrijf starten met een WW uitkering is goed mogelijk. Wel stelt het UWV een aantal eisen wat betreft zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering. Als u vanuit een uitkering een bedrijf wilt starten, is één van de vereisten dat u een ondernemingsplan schrijft dat door het UWV wordt beoordeeld. Waar moet zo’n ondernemingsplan UWV dan precies aan voldoen? U leest het hier.

Van uitkering naar eigen bedrijf

Als u uw baan heeft verloren, dan staat uw wereld hoogstwaarschijnlijk op zijn kop. ‘Hoe moet het nu verder?’ is een logische vraag die veel mensen zichzelf in deze situatie zullen stellen. Toch kan juist deze periode u dwingen over uw toekomst na te denken. De Adviseur Werk van het UWV kan u daarbij helpen. Samen brengt u uw arbeidsverleden, talenten en ambities in kaart. Als blijkt dat u over ondernemerskwaliteiten beschikt en een eigen bedrijf starten een lang gekoesterde wens is, dan kunt u deze optie nader onderzoeken. Het UWV kan u ondersteunen bij het starten van een eigen bedrijf. Samen met uw adviseur kijkt u of uw plannen haalbaar zijn. Ook kan het zijn dat u van het UWV bepaalde testen moet maken of de cursus ‘zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ moet volgen, voordat u daadwerkelijk aan de slag kunt met het schrijven van een UWV ondernemingsplan.

Waarom een UWV ondernemingsplan?

De stap om vanuit de WW een eigen onderneming te starten, wordt de laatste jaren steeds meer door het UWV ondersteund. Eén van de vereisten in dit proces is echter wel dat u een UWV ondernemingsplan schrijft. Dit geeft u namelijk beter inzicht in de haalbaarheid van het idee en uw bedrijfsperspectieven op de lange termijn. Bovendien kan het UWV daarmee toetsen of uw ambities kans van slagen hebben. Met het schrijven dwingt u uzelf grondig vooronderzoek te doen zodat u straks goed voorbereid aan de slag kunt.

Ondernemingsplan zzp UWV: het vooronderzoek

Nadat u als mogelijke zzp’er samen met uw adviseur heeft onderzocht of het zelfstandig ondernemerschap iets voor u is en u de cursus ‘zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ heeft gedaan, dan kunt u gebruik maken van de onderzoeksperiode van het UWV. Dit is een periode van maximaal zes weken waarin u uw idee verder onderzoekt en uitwerkt. Tijdens deze periode hoeft u niet te solliciteren en behoudt u uw uitkering. Uw adviseur moet hier wel toestemming voor geven. Deze tijd kunt u gebruiken om bijvoorbeeld:

 • Marktonderzoek te doen;
 • Advies in te winnen bij de Kamer van Koophandel;
 • Op zoek te gaan naar bedrijfsruimte;
 • Zaken als belastingen, verzekeringen en vergunningen uit te zoeken.

Het bedrijfsplan uitwerken: wat zijn de vereisten van het UWV?

Uw bevindingen tijdens de onderzoeksperiode komen goed van pas bij het uitwerken van uw UWV ondernemingsplan. Uiteraard kunt u ook een ondernemingsplan laten maken door een professional. Wat overigens niet wegneemt dat u zelf uw huiswerk zult moeten doen met betrekking tot het uitwerken van de bedrijfsplannen. Een professional kan wel met een frisse blik naar uw ideeën kijken en deze op een gestructureerde manier op papier zetten. Met name dit laatste is belangrijk, omdat het UWV bepaalde criteria hanteert waaraan uw bedrijfsplan moet voldoen. Zo kijken zij onder andere naar de volgende aspecten:

 • Wie bent u, wat is uw motivatie en welke doelstellingen heeft u?
 • Wat gaat u precies aanbieden en waarom?
 • Wie is uw doelgroep en hoe groot is deze doelgroep?
 • Hoe gaat u deze doelgroep bereiken?
 • Hoe onderscheidt u zich ten opzichte van soortgelijke aanbieders?
 • Wat is uw plan van aanpak?
 • Wat zijn de eenmalige en doorlopende kosten en hoe zijn deze gespecificeerd?
 • Wat zijn de verwachte opbrengsten?

Als u deze vragen in uw ondernemingsplan nauwkeurig beantwoordt en als u uw plan kunt onderbouwen met goede argumenten en financiële cijfers, vergroot u de kans dat het UWV uw bedrijfsplan goedkeurt.

Starten met behoud van uw uitkering

Is het UWV enthousiast over uw ondernemingsplan webshop, schoonheidssalon, B&B, sportschool of andere veelbelovende droomonderneming? Dan heeft u de mogelijkheid om daadwerkelijk te starten als zzp’er of ondernemer zonder dat u meteen uw uitkering kwijtraakt. Bijvoorbeeld met behulp van de startersregeling. Deze speciale UWV startperiode houdt in dat u gedurende de eerste 26 weken van uw ondernemerschap 71% van uw WW-uitkering blijft ontvangen. Tijdens deze UWV startperiode mag u alle uren aan uw eigen bedrijf besteden. U kunt bijvoorbeeld opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. U hoeft dus niet te solliciteren tijdens deze startperiode. Een andere optie is om te starten zonder deze startperiode van 26 weken, maar met behoud van WW. Kiest u hiervoor, dan berekent het UWV op basis van de door u gewerkte uren een fictief inkomen per maand dat afgetrokken wordt van uw uitkering. Bijvoorbeeld: uw uurloon in loondienst was € 20,00 en u besteedt tijdens uw WW-uitkering 80 uur per maand aan uw bedrijf. Dan is het fictief inkomen € 1.600,00. Het UWV verrekent vervolgens 70% van die € 1.600,00 met uw uitkering. Uiteraard moet u voor de uren waarvoor u WW-uitkering ontvangt nog wel blijven solliciteren. Wilt u de UWV startersregeling aanvragen? Bespreek dit dan met uw adviseur bij het UWV. Deze kent alle voorwaarden voor de startersregeling van het UVW en kan inschatten hoe groot de kans is dat de UWV startersregeling aan u zal worden toegekend.

Enthousiast en professioneel

Naast dat een goed businessplan een absolute vereiste is, speelt uw persoonlijkheid een belangrijke rol bij het starten als ondernemer. Een eigen bedrijf kost veel tijd, waarbij privétijd en zakelijke tijd vaak door elkaar heen lopen. Zorg dan ook dat u uw kostbare tijd slim indeelt. Uw enthousiasme voor uw dienst of product en het ondernemerschap moet groot zijn. En natuurlijk is het vanzelfsprekend dat u een professionele houding hebt. Zowel naar het UWV, als naar banken, leveranciers, samenwerkingspartners, potentiële opdrachtgevers en klanten.

Meer weten over het ondernemingsplan UWV? Neem contact op

Heeft u een uitkering en heeft u vragen over het schrijven van een professioneel en gedegen ondernemingsplan UWV? Credo helpt u graag op weg. Wij hebben jarenlange ervaring bij het schrijven van ondernemingsplannen in verschillende branches. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.

Credo heeft eerder ondernemingsplannen geschreven die zijn goedgekeurd door het UWV, lees hier meer daarover.

Wat houdt de onderzoeksperiode van het UWV in?

Dit is een periode van maximaal zes weken waarin u uw idee verder onderzoekt en uitwerkt. Tijdens deze periode hoeft u niet te solliciteren en behoudt u uw uitkering.

Wat houdt de startersregeling van het UWV in?

Deze regeling houdt in dat u gedurende de eerste 26 weken van uw ondernemerschap 71% van uw WW-uitkering blijft ontvangen. Tijdens deze startperiode mag u alle uren aan uw eigen bedrijf besteden.

Hoe kan ik de UWV startersregeling aanvragen?

Wilt u een eigen bedrijf starten met WW-uitkering? Ga dan in gesprek met uw adviseur bij het UWV. Deze adviseur kan u helpen bij het aanvragen van de UWV startperiode waardoor u tijdelijk zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering kunt combineren.

Waar let het UWV op bij het beoordelen van het ondernemingsplan?

Samen met uw adviseur kijkt u of uw plannen haalbaar zijn. In het ondernemingsplan wordt met name gekeken wie uw doelgroep is en hoe u die gaat bereiken. Hoe onderscheidt u zich ten opzichte van soortgelijke aanbieders en wat is uw plan van aanpak? Tenslotte wordt er gekeken wat de verwachte opbrengsten zijn en of dit voldoende opbrengsten zijn om alle kosten, inclusief een salaris, te kunnen dekken.

Waarin verschilt een UWV ondernemingsplan van een ander ondernemingsplan?

Een UWV ondernemingsplan is in principe hetzelfde als een ‘normaal’ ondernemingsplan. Het ondernemingsplan is bedoeld om uw ondernemersplannen te onderbouwen. Zowel het UWV als eventuele investeerders/financiers zullen goed onderbouwde plannen willen zien.

Waar vind ik een ondernemingsplan UWV voorbeeld?

Het schrijven van een UWV ondernemingsplan kan veel vragen oproepen. Daarom kan een ondernemingsplan UWV voorbeeld of een plan van aanpak UWV voorbeeld prettig zijn. Bij Credo hebben we ervaring met het schrijven van ondernemingsplannen voor diverse branches. Kijk op de pagina van de branche waar u in wilt starten voor meer informatie.

Wat zijn de voorwaarden van de startersregeling UWV?

UWV en zzp gaan goed samen, dat laat de UWV startersregeling zien. Met deze UWV startperiode ondersteunen ze u bij uw eerste stappen in het ondernemerschap. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet u een online training volgen en moet u een goed onderbouwd ondernemingsplan kunnen overleggen. Uw adviseur bij het UWV kan u meer vertellen over de precieze voorwaarden in uw situatie.

Ondersteunt het UWV starten van een eigen bedrijf?

Ja, met de UWV startersregeling kunt u met behoud van uw WW-uitkering een eigen bedrijf starten. Hiervoor heeft u wel een UWV ondernemingsplan nodig en moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ga hierover in gesprek met uw UWV adviseur.