Een ondernemingsplan voor het UWV, waar moet deze aan voldoen?

een eigen bedrijf starten

Wellicht heeft u altijd al zelfstandig ondernemer willen worden. Stel, u bent uw baan kwijtgeraakt en u heeft nu een uitkering via het UWV. Dan ineens zegt een stemmetje in uw hoofd dat dit het juiste moment is om voor uzelf te beginnen. Als u vanuit een uitkering een bedrijf wilt starten, is één van de vereisten dat u een ondernemingsplan schrijft dat door het UWV wordt beoordeeld. Waar moet het ondernemingsplan aan voldoen?

Van uitkering naar eigen bedrijf

Als u uw baan heeft verloren staat uw wereld hoogstwaarschijnlijk op zijn kop. Hoe moet het nu verder, is een logische vraag. Toch kan juist deze periode u dwingen over uw toekomst na te denken. En als u altijd al heeft nagedacht over een bestaan als zelfstandig ondernemer, is dit misschien hét moment. Als u serieus hiermee aan de slag wilt, kunt u dit bespreken met uw coach bij het UWV. De stap om vanuit de WW een eigen onderneming te starten, wordt de laatste jaren steeds meer door het UWV ondersteund. Eén van de vereisten in dit proces is dat u een ondernemingsplan schrijft.

Waarom een ondernemingsplan?

Het schrijven van een ondernemingsplan is verplicht voor (oriënterende) starters met een WW-uitkering. Een bedrijfsplan geeft u namelijk beter inzicht in de haalbaarheid van het idee en uw bedrijfsperspectieven op de lange termijn. Bovendien kan het UWV daarmee ook toetsen of uw ambities kans van slagen hebben. Met het schrijven dwingt u uzelf grondig vooronderzoek te doen zodat u eventueel straks goed voorbereid aan de slag kunt.

Vereisten ondernemingsplan vanuit UWV

Uiteraard geeft uw bedrijfsplan antwoord op een heleboel vragen zoals de verwachte kosten en wat een eventuele geschikte bedrijfslocatie kan zijn. Maar het UWV kijkt bij het beoordelen van een ondernemingsplan vooral naar de volgende aspecten:

  • Wie bent u, wat is uw motivatie en welke doelstellingen heeft u?
  • Wat gaat u precies aanbieden en waarom?
  • Wie is uw doelgroep, hoe groot is deze doelgroep?
  • Hoe gaat u deze doelgroep bereiken?
  • Hoe onderscheidt u zich ten opzichte van soortgelijke aanbieders?
  • Wat is uw plan van aanpak?
  • Wat zijn de eenmalige en doorlopende kosten, hoe zijn deze gespecificeerd?
  • Wat zijn de verwachte opbrengsten?

Als u deze vragen nauwkeurig beantwoordt en als u uw plan kunt staven met goede argumenten en cijfers, vergroot u de kans dat het UWV uw plan gaat goedkeuren.

Startersregeling vanuit het UWV

U kunt eventueel aanspraak maken op de startersregeling van het UWV. Tijdens de eerste 26 weken van uw ondernemerschap ontvangt u dan 71% van uw WW-uitkering. Tijdens deze startperiode mag u alle uren aan uw eigen bedrijf besteden. U kunt bijvoorbeeld opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. U hoeft niet te solliciteren tijdens deze startperiode.

Enthousiast en professioneel

Naast dat een goed bedrijfsplan een absoluut vereiste is, speelt uw persoonlijkheid een belangrijke rol om een eigen bedrijf te starten. Een eigen bedrijf kost veel tijd waarbij privétijd en zakelijke tijd vaak door elkaar heen lopen. Zorg dan ook dat u uw kostbare tijd slim indeelt. Uw enthousiasme voor uw product en het ondernemerschap moet groot zijn. En natuurlijk is het vanzelfsprekend dat u een professionele houding hebt. Zowel naar het UWV, banken, toekomstige samenwerkingspartners, opdrachtgevers als klanten.

Heeft u een uitkering en heeft u vragen over het schrijven van een professioneel en gedegen ondernemingsplan? Credo helpt u graag op weg. Wij hebben jarenlange ervaring bij het schrijven van ondernemingsplannen in verschillende branches. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij kijken graag naar wat we voor u kunnen betekenen.