Zal ik mijn baan opzeggen om een eigen bedrijf te beginnen?

Zal ik mijn baan opzeggen om een eigen bedrijf te beginnen?

Het opgeven van de zekerheid van een fulltime baan is een riskante, vaak stressvolle keuze om te maken. De grootste reden waarom mensen uiteindelijk de stap naar een eigen bedrijf niet zetten is de angst voor onzekerheid. Ze weten niet wat er gaat gebeuren en willen niet de zekerheid opgeven die ze op dit moment hebben. Hoe weet u wanneer de tijd rijp is om de sprong te maken? Hier zijn 10 vragen die u zichzelf zou moeten stellen voordat u uw baan opzegt.

Bent u gewoon ongelukkig in uw huidige baan?

Sommige mensen die denken dat ze ondernemers willen zijn, zijn gewoon ongelukkig in hun huidige rol. Het ontwikkelen van een gedegen businessplan kan u helpen voorkomen om impulsieve beslissingen te nemen. Naast het willen stoppen met uw huidige baan, moet u een levensvatbaar businessidee en een effectief marketing- en strategieplan hebben. Probeer alvast te werken aan uw plan en behoud uw vaste inkomen en baan zo lang het mogelijk is om naast elkaar uit te voeren.

Hoe zal uw nieuwe dag-tot-dag routine eruit zien?

Het verkrijgen van directe vrijheid kan gevaarlijk zijn. Het is aan te raden om een dagelijks schema te volgen, net zoals u dat deed in uw fulltime baan. Doordat u in een oogwenk ineens veel vrije tijd hebt wordt het erg makkelijk om te zeggen: “dat pak ik later wel even op”. Vraag uzelf af of u voldoende discipline kan opbrengen en uzelf kan motiveren om lange dagen zelfstandig te werken.

Hoe gaat u uw geld verdienen om uw eigen bedrijf draaiende te houden?

Gebrek aan kapitaal is één van de belangrijkste obstakels voor het ondernemerschap. Het is niet verstandig u pas druk te gaan maken over cashflow op het moment dat het bedrijf draait. Het is beter om realistische prognoses in uw ondernemingsplan op te nemen voordat u bepaalt of u het zich kunt veroorloven om uw baan op te zeggen. Uw bedrijf is de eerste drie tot vijf jaar misschien niet winstgevend, dus het is erg belangrijk om realistisch te zijn over uw eigen financiële onderhoud. Het anticiperen op uw financiële behoeften zorgt ervoor dat u zichzelf kunt focussen op het opbouwen van een nieuw bedrijf in plaats van dat u zich druk moet maken over hoe u de rekeningen gaat betalen.

Heeft u rekening gehouden met mogelijke onvoorziene kosten?

Het kan zijn dat er tijdens het ondernemerschap zich kosten voordoen waar u niet op had gerekend tijdens het schrijven van uw businessplan. Zorg dat u altijd voldoende financiële ruimte inplant voor het dekken van onverwachte kosten. Op deze manier komt u minder snel in de problemen op het gebied van liquiditeit en stelt u uw eigen inkomen en een gezond bedrijfsresultaat veilig.

Bent u bereid om meerdere rollen op u te nemen?

Het starten van een bedrijf betekent dat u verschillende ‘petten’ moet kunnen opzetten. Op de ene dag bent u de technische persoon, op de andere dag bent u de sales persoon en een volgende dag bent u de schoonmaker. U moet bereid zijn uw ego hiervoor opzij te zetten. Dus voordat u uw baan verlaat, moet u zich afvragen of u plezier kan hebben in het uitvoeren van uiteenlopende rollen, van marketing tot onderhoud.

Wat zijn uw sterke en zwakke punten?

Als u kijkt naar de verschillende rollen, wees dan eerlijk tegenover uzelf over waar u goed in bent en wat u moet verbeteren. Misschien moet u werken aan uw communicatieve vaardigheden of financiële kennis, of een partner zoeken die u hierin kan ondersteunen. Zorg dat u een manier vindt om om te gaan met uw zwakke punten.

Wie zijn uw toekomstige klanten en concurrenten?

Misschien bent u (nog) niet in staat om een gedegen analyse uit te voeren om uw marktpotentieel te testen, maar u moet op zijn minst weten hoe uw potentiële klant eruit ziet en wat voor concurrentie u kunt tegenkomen. Als u hier nog niet zeker van bent zou u kunnen overwegen om uw idee alvast parttime uit te voeren. Op die manier kunt u uw plan testen, informatie verzamelen en de plannen eventueel aanpassen. U kunt dan beter voorbereid de stap zetten naar fulltime ondernemerschap.

Is uw naaste omgeving aan boord?

Om de overgang makkelijker te maken, is het verstandig uw plannen te delen met uw familieleden om te kijken of zij het ondernemerschap, en de bijbehorende afwegingen en gevolgen, zien zitten. Wees duidelijk over de risico’s en bespreek alle mogelijke opties en scenario’s. Als u gaat ondernemen zal uw hele gezin daar mee te maken krijgen. Als uw partner of andere mensen uit uw naaste omgeving het lastig vinden om u te steunen, moet u goed nadenken of u de stap wel wilt maken.

Heeft u een back-up plan?

Het ontwikkelen van een plan B voordat u een bedrijf start kan u helpen om niet overrompeld te worden. Is er misschien iets dat u parttime ernaast kunt doen als u tijdelijk extra inkomen moet genereren, of moet u echt op zoek naar een andere fulltime baan en uw plannen on hold zetten? Om uw opties open te houden is het verstandig om goed contact te onderhouden met recruiters, vorige werkgevers en andere netwerkcontacten.

Hoe voorkomt u dat u alle schepen achter u verbrandt?

Als u besluit uw baan op te zeggen, onthoud dan dat uw werkgever nuttig voor u zou kunnen zijn wanneer u uw nieuwe onderneming start. Probeer dus een manier te vinden om in goede harmonie te vertrekken. Geef uw vertrek ruim van tevoren aan en wees open over uw toekomstige plannen. Meestal begrijpen bedrijven uw keuze en bieden ze zelfs hulp waar dat mogelijk is. Misschien kunnen ze u helpen door flexibele uren te bieden of kunt u uw diensten aanbieden in de vorm van consultancy.