Zo schrijft u een ondernemingsplan voor een hotel

ondernemingsplan hotel

Nederland telt ongeveer 3.500 hotels en daarmee zijn er bijna 120.000 kamers beschikbaar voor een overnachting (bron: CBS). Zoals u wellicht weet zijn er een aantal grote ketens in Nederland. Deze ketens zijn verantwoordelijk voor iets minder dan één derde van alle hotels. Het overgrote deel van alle hotels behoort dus niet tot een van deze ketens. Deze hotels zijn dus gestart door enthousiaste ondernemers die kansen zien in deze markt. Gaat u ook starten? Of wilt u uw bestaande hotel uitbreiden? Dan helpen wij u met dit artikel op weg met uw ondernemingsplan voor een hotel.

Onderdelen ondernemingsplan hotel

U vraagt zich wellicht af in hoeverre een ondernemingsplan voor een hotel verschilt ten opzichte van dat van andere branches. De vaste onderdelen van een ondernemingsplan komen ook in het plan voor een hotel terug. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de ondernemer, de onderneming, de markt en een SWOT-analyse, zoals we al eerder in deze blog beschreven. Toch zijn er een aantal zaken om goed rekening mee te houden wanneer u aan de slag gaat. De hotelbranche is namelijk erg trendgevoelig. Dat zorgt zowel voor kansen, maar ook bedreigingen.

Trends in de hotelbranche

De ‘consument van nu’ wil een zo goed mogelijk kwalitatief product tegen een zo scherp mogelijke prijs. Oftewel; hoe gaat u ervoor zorgen dat uw hotel aansluit bij de wensen en behoeften van de consument? Zit ‘m dat in een unieke beleving? Of juist in een low-budget positionering?

Reviews op beoordelings- en boekingssites spelen tevens een steeds grotere rol in het boekingsgedrag van consumenten. Dit wordt versterkt door het feit dat de verplichte sterrenclassificatie is vervallen. Positieve beoordelingen op deze sites kunnen voor een stijging in het aantal boekingen zorgen. Aan de andere kant zetten de boekingssites de marges wel weer onder druk. Hoe gaat u hiermee om als ondernemer?

Dit soort trends zijn belangrijk om rekening mee te houden en het is belangrijk om hier ideeën en oplossingen voor op te nemen in het ondernemingsplan voor uw hotel. Meer informatie over deze trends kunt u nalezen op deze pagina.

Een ondernemingsplan voor uw hotel op maat?

Zoals u leest vergt een ondernemingsplan voor een hotel kennis van de branche, maar ook van het ondernemerschap. Bij Credo Ondernemingsplan weten we hoe uw ondernemingsplan het verschil kan maken. Benieuwd hoe? Neem gerust contact op via info@credo-ondernemingsplan.nl of onze contact pagina.