Alles over de kleineondernemersregeling (KOR)

regeling voor kleine ondernemers

U wilt de stap zetten naar het ondernemerschap. Dan komt er behoorlijk veel op u af. Uw doel is duidelijk, maar om dat te realiseren moet u rekening houden met veel verschillende aspecten. Een ondernemersplan laten schrijven kan hierbij helpen, maar ook op de hoogte zijn van de verschillende belastingregelingen is hier van belang. De kleineondernemersregeling is hier een belangrijke in. Als u verwacht dat uw omzet per jaar onder de 20.000 euro zal blijven, is het goed om u hierin te verdiepen. Ook als u al met uw onderneming begonnen bent, kunt u nog profiteren van deze regeling. We leggen het u hier uit.

Wat is de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers. U wordt gerekend tot de kleine ondernemers zolang uw omzet exclusief btw onder de 20.000 euro blijft. De rechtsvorm van uw bedrijf maakt hierbij niet uit. Als u voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de KOR, dan hoeft u geen btw meer te berekenen aan uw klanten. Hierdoor hoeft u geen btw-aangifte meer te doen. Dit scheelt tijd en administratieve rompslomp. Hier staat tegenover dat u ook geen btw meer kunt aftrekken. Ook uw klanten kunnen de btw niet meer aftrekken, aangezien ze deze niet meer aan u hoeven te betalen. Als u kiest om mee te doen aan de KOR, is dit een keuze die geldt voor minstens drie jaar. De regeling kan alleen voortijdig beëindigd worden als uw omzet boven de €20.000 uitkomt. Als de regeling beëindigd is, kunt u voor minstens drie jaar niet meer deelnemen.

Is meedoen aan de KOR voordelig?

Of het voor u verstandig is om mee te doen aan de kleineondernemersregeling, hangt af van uw situatie. Door deel te nemen aan de KOR verlicht u uw administratieve verplichtingen behoorlijk. U bent niet meer verplicht om BTW op de factuur te rekenen en ook de btw-aangifte hoeft u niet meer te doen. Voor uw klanten kan uw deelname aan de KOR ook een voordeel opleveren. Als u klanten heeft die de btw niet kunnen aftrekken, zullen zij ervan profiteren als u geen btw meer hoeft te berekenen. Dat gaat natuurlijk niet op als uw klanten de btw sowieso af kunnen trekken. Ook als u jaarlijks btw terugkrijgt, kan het verstandig zijn om niet deel te nemen aan de regeling. Reken de mogelijkheden dus altijd goed door, voordat u besluit deel te nemen.

Vraag hulp als u er zelf niet uitkomt

Loopt u tijdens het oprichten van uw onderneming tegen problemen of vragen aan? Wees dan niet bang om hulp te vragen aan een expert. Dit geldt voor vragen over de kleineondernemersregeling, maar ook bij vragen over bijvoorbeeld uw bedrijfsplan. Credo Ondernemingsplan helpt u graag om een goede basis te leggen onder uw bedrijf. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op. We helpen u graag op weg.