Dit zijn de financieringsmogelijkheden bij een bedrijfsovername

financieringsmogelijkheden bij overname

Naast het starten van een eigen onderneming is het voor aspirant-ondernemers ook een mogelijkheid om een bestaand bedrijf over te nemen. Of misschien bent u al ondernemer en wilt u de onderneming uitbreiden middels een bedrijfsovername. In de meeste gevallen zult u voor een dergelijke overname extern kapitaal nodig hebben. Welke mogelijkheden heeft u om de financiering rond te krijgen? Wij zetten enkele van de belangrijkste financieringsmogelijkheden voor u op een rij.

Financiering aanvragen bij de bank

De meest voor de hand liggende partij om een financiering bij aan te vragen is uiteraard de bank. In de meeste gevallen vragen ondernemers voor een bedrijfsovername dan ook een krediet aan bij de bank. De banken zijn de afgelopen jaren echter steeds strenger geworden in het beoordelen van een kredietaanvraag. Meestal kan alleen met een sterk investeringsplan en de nodige borgstellingen een bankkrediet verkregen worden. Soms wordt daarbij ook een eigen inbreng of een persoonlijke borgstelling vereist. Een bank zal desondanks nooit de volledige overnamesom financieren. De meeste banken bieden een krediet aan tot maximaal 50% van de overnamesom. Voor de rest van het kapitaal zult u eigen geld moeten inbrengen of andere financieringsmogelijkheden moeten verkennen. Soms kan de overheid hulp bieden, waardoor u meer krediet kunt krijgen. Bijvoorbeeld door middel van de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) of de Garantie ondernemingsfinanciering (GO). Doordat de Staat garant staat zal een bank u eerder geld verstrekken.

Financiering door middel van crowdfunding

Een steeds populairder wordende financieringsmogelijkheid is crowdfunding. Deze alternatieve financieringsvorm schakelt het publiek in om het kapitaal voor een nieuwe onderneming of bedrijfsovername bij elkaar te krijgen. Bij crowdfunding zijn geen financiële tussenpersonen betrokken. De ondernemer biedt potentiele investeerders direct een investeringsmogelijkheid aan. Vaak wordt het beoogde ondernemingsproject hiervoor op een speciaal platform geplaatst met daarbij het benodigde bedrag en het te verwachten rendement. Het idee is dat een grote hoeveelheid kleine investeerders het project uiteindelijk financieren.

Investeerders zoeken

U kunt natuurlijk ook zelf actief op zoek gaan naar één of meerdere grote investeerders. Voor een bedrijfsovername in het klein- of middensegment komt u dan meestal uit bij een participatiemaatschappij of bij particuliere investeerders (informal investors). Particuliere investeerders financieren meestal vooral startups en bedrijven in een vroege groeifase. Participatiemaatschappijen zijn vaker betrokken bij het financieren van bedrijfsovernames, waarbij zij een stuk risicodragend vermogen inbrengen.

Stapelfinanciering: financieringsmogelijkheden combineren.

In de praktijk wordt meestal gebruik gemaakt van een combinatie van de besproken financieringsmogelijkheden (stapelfinanciering). Zo kan een investering van een participatiemaatschappij vaak als zekerheid dienen voor een bankkrediet. Particuliere investeerders en crowdfunding kunnen een rol spelen bij het verzamelen van aanvullend kapitaal, wanneer uw eigen vermogen tezamen met het bankkrediet niet toereikend zijn om de bedrijfsovername te financieren. Soms is het ook mogelijk om afspraken te maken met de voormalige eigenaar van het bedrijf dat u overneemt. Een onderhandse beurs, achtergestelde leningen en gespreide betalingen komen vaak voor. Evenals een zogenaamde earn-out waarbij de betalingen deels voldaan worden uit toekomstige winst uit het overgenomen bedrijf.

Wilt u meer informatie over het door ons laten opstellen van een investeringsplan, zodat u financiering kunt verkrijgen? Of wilt u uw investeringsplan of ondernemingsplan laten maken? Schakel dan Credo Ondernemingsplan in! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.