Zo begint u een franchiseonderneming

wat is branding

Het kan aantrekkelijk zijn om een franchiseondernemer te worden wanneer u in uw werkveld veel concurrentie ervaart. Wanneer u een franchise start, sluit u als ondernemer een contract met de eigenaar van een handelsnaam. U kunt dan rechtmatig een zaak openen onder deze naam, tegen betaling van een bepaald bedrag. Vaak zijn deze handelsnamen bekende merken of begrippen, waardoor u als nieuwe onderneming makkelijk gevonden wordt. Het zijn beproefde succesconcepten waardoor u als ondernemer een goede start hebt.

Voor- en nadelen van een franchiseonderneming

Voor we uitleggen hoe u een franchise begint, lopen we nog even door de voor- en nadelen. Zoals in de inleiding al kort aangestipt, heeft u als franchiseondernemer direct al naamsbekendheid. Klanten zijn bekend met de handelsnaam en weten wat ze van uw bedrijf kunnen verwachten. Daarnaast loopt u minder risico: het concept heeft zichzelf al bewezen en vaak krijgt u als franchisenemer toegang tot de vakkennis van de franchisegever (de formule). Ook wordt de marketing voor u geregeld.

Wat zijn dan de nadelen? Als franchiseondernemer hebt u minder vrijheid om beslissingen te maken omdat u een bepaalde formule volgt. De mate van vrijheid hangt tevens af van het feit of het om een soft franchise formule of hard franchise formule gaat. Bij een soft franchise formule zijn de regels minder streng en staat de franchisenemer redelijk vrij om zijn eigen bedrijf te leiden. Natuurlijk moet de ondernemer zich wel aan een aantal regels houden, maar aspecten zoals reclame, marketing, inkoop en voorraad zijn over het algemeen niet vastgelegd. De franchisenemer staat dus vrij om deze aspecten zelf in te vullen. Bij een hard franchise formule zijn de regels vrij streng en staan aspecten als huisstijl, voorraad, inkooplocatie en media-uitingen (vrij) vast. Hiervoor zijn bepalingen opgesteld vanuit de franchisegever die de franchisenemer hierin dus beperken.

Naast een beperkte vrijheid moet u er als ondernemer rekening mee houden dat u een deel van de omzet af moet dragen aan de franchisenemer voor het gebruiken van de handelsnaam en de diensten die geleverd worden.

De keuze maken

De eerste stap bij het worden van een franchiseondernemer is het maken van een keuze: in welke branche wilt u gaan ondernemen? Het is handig als u al enige werkervaring binnen deze branche bezit. Dat zal het opstarten van uw onderneming een stuk makkelijker maken. Staart u zich niet blind op één franchiseformule, maar oriënteer uzelf goed in de branche van uw keuze. Wanneer u zorgt voor voldoende vergelijkingsmateriaal kunt u goed geïnformeerd een keuze maken die het beste bij u past. Daarna kunt u contact zoeken met de franchisegever.

Investering

Om een franchiseonderneming te starten heeft u startkapitaal nodig voor het opzetten van uw bedrijf. Denk aan het pand waarin u zich vestigt, de inrichting, opleidingen, et cetera. Vaak moet u ook een soort “entreegeld” betalen. Dit is een eenmalige vergoeding om toe te treden tot de formule. De kosten liggen meestal rond de 7.000 euro, maar verschillen per formule. Meestal geldt: hoe succesvoller de formule, hoe hoger het entreegeld. Daarnaast betaalt u een periodieke franchisefee, die vastgelegd wordt in een contract. Deze kosten zijn een vergoeding voor de diensten die uw franchisegever levert aan u. Zorg ervoor dat u een goed financieel plan geschreven hebt waarin al deze kosten aan bod komen.

Starten met de franchiseonderneming

Wanneer u een keuze hebt gemaakt en de franchisegever een samenwerking met u wil aangaan, gaat u in overleg. Tijdens dit overleg bespreekt u de franchiseovereenkomst en het franchisehandboek. Ook moeten er onderzoeken gaan plaatsvinden, zoals een vestigingsplaatsonderzoek en een haalbaarheidsonderzoek. Deze onderzoeken zijn verplicht. Maak in deze opstartfase gebruik van een gespecialiseerde advocaat en accountant, zodat u zeker weet dat uw onderneming kans van slagen heeft.

Aan de slag

Wanneer bovenstaande allemaal rond is, tekent u beiden het contract en kunt u beginnen. U zult starten met een opleiding om u klaar te stomen voor alles binnen uw franchiseformule. Na afronding van deze opleiding begint u in uw eigen vestiging met de onderneming. Nu bent u officieel een franchiseondernemer.

Bent u op zoek naar advies op maat over het beginnen van een franchiseonderneming? Of wilt u een ondernemingsplan laten schrijven? Wij helpen u hier graag mee! Neem dan vooral contact met ons op.