7 valkuilen van een ondernemingsplan die u voorkomt
Het starten van een onderneming is een hele uitdaging. Alleen bij alle voorbereidingen komt al een hoop kijken. Een onderdeel daarvan is het ondernemingsplan. Bij Credo Ondernemingsplan helpen we veel startende ondernemers met zo’n ondernemingsplan die er zelf niet helemaal uitkomen. We weten dus als geen ander welke valkuilen er op de loer liggen. Met dit artikel zorgen we ervoor dat u deze voorkomt!
1. Het ondernemingsplan is een momentopname
Met een ondernemingsplan laat u zien dat u als een ondernemer denkt. Dat houdt onder andere in dat u vooruit kijkt, een visie heeft. Een veelgemaakte fout is dat een ondernemingsplan geschreven wordt op basis van de huidige situatie; een trend of ontwikkeling waar u juist nu op in wilt spelen. Sommige ondernemers vergeten rekening te houden met hoe de markt zich ontwikkelt en hoe deze er in de toekomst uit ziet.
2. De marktanalyse is niet compleet
U gaat een markt betreden waar andere ondernemers misschien al jaren in actief zijn. Met vallen en opstaan zijn zij gekomen waar ze nu staan. Kent u de markt goed genoeg om toe te treden? Als u deze vraag kunt beantwoorden met ja, heeft u ook al nagedacht over hoe uw onderneming zich gaat onderscheiden in die markt.
3. Slecht ingeschatte risico’s
Een eigen onderneming starten is voor veel mensen een droom. Echter vormt die droom tevens een groot risico. U zit met uw gedachten wellicht al bij het succes van de onderneming en onderschat hierdoor mogelijke risico’s. Laat uw ondernemingsplan bekijken of misschien zelfs schrijven door een extern of onafhankelijk persoon om te voorkomen dat u risico’s onderschat.
4. “Ik kan starten zonder financiële middelen”
Elke onderneming heeft een startkapitaal nodig. De ene onderneming een groter startkapitaal dan de ander. Zelfs ondernemers die zich niet druk hoeven maken over zaken als inkoop en huisvesting, maken ook kosten voor de kleinste zaken zoals het laten ontwerpen van een visitekaartje.
5. U schrijft het ondernemingsplan alleen om een financiering te verkrijgen
Een grote valkuil als u het ons vraagt. Bij Credo zien we dat de kwaliteit van ondernemingsplannen een stuk minder is, wanneer een financiering het enige doel ervan is. Het ondernemingsplan moet geen verplichting zijn, maar juist een onderzoek waarbij u kritisch naar uw toekomstige onderneming leert kijken.
6. U bent de enige die het heeft gelezen
Tijdens het schrijven van het ondernemingsplan doet u uitgebreid onderzoek. En dat doet u inderdaad voor uzelf. Dat betekent echter niet dat het plan alleen voor u bestemd is. Zoals we bij punt 3 al aangaven is het verstandig om uw ondernemingsplan ook voor te leggen aan een onafhankelijk persoon of specialist.
7. Het ondernemingsplan is gekopieerd
Een ondernemingsplan is in de basis hetzelfde voor welke branche of onderneming dan ook, zoals u ook in onze blog ‘ondernemingsplan voorbeeld’ leest. Voor velen een uitgelezen kans om een bestaand format te herschrijven naar hun eigen situatie. Bij Credo Ondernemingsplan raden we dit sterk af. Het idee achter een ondernemingsplan is een goed beeld van de situatie te krijgen door uitgebreid onderzoek te doen en niet om een plan zo makkelijk mogelijk te schrijven. Om een professioneel onderbouwd ondernemingsplan op maat te schrijven is het belangrijk om marktonderzoek te doen en bij het schrijven rekening te houden met het uiteindelijke doel van het ondernemingsplan.
Meer weten over het schrijven van een ondernemingsplan?
Wilt u een businessplan laten opstellen? U kunt geheel vrijblijvend een offerte aanvragen voor een ondernemingsplan. Onze specialisten gaan dan met u aan de slag!