Wat is belangrijk bij de overname van een bedrijf?
Als ondernemer is het niet altijd noodzakelijk om een eigen bedrijf te starten. U kunt er ook voor kiezen om een bestaand bedrijf over te nemen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij een familiebedrijf, maar er zijn ook andere situaties waarbij een bedrijfsovername een voor de hand liggende keuze is. Bij een bedrijfsovername hoeft u namelijk niet eerst een klantenbestand en naamsbekendheid op te bouwen. Dit kan een groot voordeel zijn. Maar wat is nu belangrijk bij de overname van een bedrijf en waar moet u op letten? U leest het in dit artikel.
Zoek een bedrijf dat bij u past
Een succesvolle bedrijfsovername begint met een grondige voorbereiding. Misschien bent u bewust op zoek naar een bedrijf dat u kunt overnemen, maar het kan ook zijn dat het op uw pad komt. Wat de situatie ook is, start met het maken van een profielschets met punten waaraan het bedrijf moet voldoen. Stel uzelf hierbij de volgende vragen:
- In welke branche moet het bedrijf actief zijn?
- Waaruit bestaan de bedrijfsactiviteiten?
- Hoe groot is mijn ideale bedrijf?
- Welke bedrijfscultuur past bij mij?
- Aan welke financiële eisen moet het bedrijf voldoen?
Op basis van deze profielschets kunt u de markt verkennen en controleren of het bedrijf dat u op het oog hebt, voldoet aan uw criteria.
Verzamel zoveel mogelijk informatie
Heeft u een bedrijf gevonden dat bij u past? Dan is de volgende stap zoveel mogelijk informatie in te winnen. Hoe meer u weet over het bedrijf en de positie in de markt, hoe sterker u staat tijdens de onderhandelingen. Ga hierbij zo objectief mogelijk te werk. Ook als het gaat om een bedrijfsovername van iemand die dichtbij u staat. Uiteraard vraagt u informatie op bij de verkopende partij. Daarnaast kunt u gebruik maken van openbare informatie in de vorm van jaarverslagen, informatie van brancheverenigingen en rapporten van marktonderzoeksbureaus. De verkregen informatie kunt u met behulp van een due diligence onderzoek controleren op juistheid en volledigheid. Dit vereist specialistische kennis en het is daarom aan te raden om hiervoor een adviseur of specialist in de arm te nemen.
Stel een ondernemingsplan bedrijfsovername op
Bij het starten van een nieuw bedrijf ligt het voor de hand om een ondernemingsplan op te stellen. Bij een bedrijfsovername is een ondernemingsplan laten maken echter ook aan te raden. Het helpt u om op gestructureerde wijze inzicht te krijgen in de organisatie en uw doelstellingen voor de lange termijn. In het plan beschrijft u onder meer hoe u de overgangsfase tijdens en vlak na de overname ziet en wat uw toekomstvisie voor de jaren daarna is. Daarmee geeft het bedrijfsplan u houvast bij het nemen van belangrijke beslissingen en is het mogelijk om bij te sturen waar nodig.
De bedrijfsovername financieren
Het ondernemingsplan kan daarnaast ook van doorslaggevend belang zijn bij de financiering van de bedrijfsovername. Zeker starters zullen externe financiering nodig hebben om een bedrijfsovername rond te krijgen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via:
- Een banklening;
- Een microkrediet;
- Crowdfunding;
- Investeerders;
- Een achtergestelde lening;
- Een earn-out constructie;
- Huurkoop.
De laatste drie van deze financieringsvormen, de achtergestelde lening, earn-out en huurkoop, betreffen financiële afspraken met de voormalige eigenaar. In de meeste gevallen financiert u dan een deel van de koopsom via bijvoorbeeld de bank of een investeerder en voor het resterende bedrag maakt u een aflossingsafspraak met de verkoper. Een goed onderbouwd financieel plan, als onderdeel van uw bedrijfsplan, geeft inzicht in de winstverwachtingen, de financiële risico’s en de investeringsbehoefte. Op basis hiervan kunt u de juiste beslissing nemen over de meest geschikte financieringsvorm.
Schakel de juiste specialisten in
Uiteraard zijn er nog tal van andere zaken om rekening mee te houden bij een bedrijfsovername. Zoals uw rechten en plichten ten aanzien van het personeel en het vastleggen van diverse garanties en voorwaarden. Daarom is het bij de overname van een bedrijf altijd verstandig om u te laten begeleiden door een overnameadviseur. Hij of zij weet precies waar u op moet letten en begeleidt u tijdens alle stappen die doorlopen moeten worden. Ook de adviseurs van Credo kunnen u daarbij ondersteunen. Zij hebben een sterke bedrijfskundige, financiële en commerciële achtergrond en beschikken over de nodige ervaring. Credo kijkt van buitenaf met een frisse blik naar uw ideeën en zet dit gestructureerd op papier inclusief een sluitende financiële onderbouwing.
Wilt u meer informatie of bent u op zoek naar een specialist die u kan helpen bij het uitwerken van uw bedrijfsplan ten aanzien van een overname? Neemt u dan gerust contact met ons op. Geheel vrijblijvend uiteraard.