Dit moet u weten over verleggingsregelingen binnenland
Btw aangifte doen is iets waar u als ondernemer niet onderuit komt. Het is een vervelend klusje, maar het moet wel gebeuren. Als ondernemer kunt u deze aangifte zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder of administratiebureau. Daarbij is het altijd belangrijk dat uw facturen op de juiste manier worden opgesteld. Op basis van deze facturen wordt de aangifte immers gedaan. In de meeste gevallen vermeldt u op de factuur de btw die u in rekening brengt. Er zijn echter ook gevallen waarin u de btw kunt verleggen naar de afnemer. Of facturen die u moet betalen, waarbij de btw verlegd wordt naar u. Hoe zit het met deze verleggingsregelingen als u zaken doet met ondernemers uit Nederland? Wij van Credo Ondernemingsplan leggen het u graag uit.
Wat is btw verleggen?
Als ondernemer in Nederland bent u verplicht om over alle goederen en diensten die u levert btw te betalen. Over het algemeen vermeldt u dit bedrag op de factuur en betaalt u het later via de btw aangifte aan de Belastingdienst. Er zijn echter bepaalde uitzonderingen, waarin de btw verlegd wordt van de leverancier naar de afnemer. Dit wordt btw verleggen genoemd. Btw verleggen komt veel voor bij het zakendoen met buitenlandse partijen, maar er zijn ook situaties waarin btw verleggen in Nederland mogelijk is.
Btw verleggen in het binnenland
Er zijn diverse situaties waarin u als Nederlandse ondernemer btw mag verleggen naar een andere Nederlandse ondernemer. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een onderaanneming en het uitlenen van personeel. Vooral bij bedrijven zoals schoonmaakbedrijven, hoveniers en in de bouw komt dit vaak voor. Maar ook bijvoorbeeld bij het leveren van afval en halffabrikaten van metalen is een verleggingsregeling van toepassing. En bij onroerende zaken die tussen ondernemers verkocht worden, is in sommige gevallen ook een verleggingsregeling mogelijk. De verkoop van goud, overdracht van emissierechten en executieverkopen zijn ook situaties waarin er soms een verleggingsregeling van toepassing is. Raadpleeg bij twijfel altijd de website van de Belastingdienst.
Vermelden op de factuur
Heeft u te maken met een verleggingsregeling in het binnenland? Dan bent u verplicht dit duidelijk op de factuur te vermelden. Verlegt u btw aan een andere ondernemer? Dan brengt u geen btw in rekening, maar vermeldt u wel ‘btw verlegd’ op de factuur. Ook moet het btw-nummer van de andere partij op de factuur staan. De btw wordt altijd verlegd over het totale bedrag van de factuur.
Btw aangifte met een verleggingsregeling
Tijdens de btw aangifte moet u aangeven of u btw verlegd hebt of dat er btw aan u verlegd is. Hiervoor zijn aparte rubrieken tijdens de aangifte. Is de btw naar u verlegd? Dan moet u in veel gevallen deze btw betalen. In een aantal uitzonderingen is het mogelijk de btw af te trekken, waardoor u onder de streep niks betaalt. Let er bij het verleggen van de btw op dat u verantwoordelijk blijft. Check dus altijd of de ondernemer aan wie u de btw verlegt ook daadwerkelijk voor de regeling in aanmerking komt.
Houd rekening met alle financiële scenario’s
Btw aangifte en alle andere belastingen waar u als ondernemer mee te maken krijgt, zijn uitgaven waar u als ondernemer rekening mee moet houden. Wilt u zeker weten dat het goed zit met de financiële gezondheid van uw bedrijf en dat u voorbereid bent op de toekomst? Dan is een goed ondernemingsplan laten schrijven een slimme investering. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u en uw bedrijf graag verder.