Bedrijf starten vanuit UWV: heeft u daar een ondernemingsplan voor nodig?

UWV en ondernemingsplan

In uw werkende leven kan het soms net even anders lopen dan u zou willen. Zo kan het gebeuren dat u uw baan verliest en een beroep moet doen op het UWV voor een uitkering. Uiteraard hoopt u zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Een van de opties die u heeft, is het starten van een eigen bedrijf. Als dit bij u past en u wilt vanuit deze situatie de stap wagen dan zijn daar zeker mogelijkheden. Welke dat zijn leggen wij uit in dit artikel. Tevens beantwoorden wij de vraag of u een ondernemingsplan nodig heeft als u een bedrijf start vanuit de UWV.

UWV en het starten van een onderneming: wat zijn de mogelijkheden?

Als u gebruik maakt van uw recht op een uitkering maar u wilt graag een eigen bedrijf starten dan biedt het UWV mogelijkheden om dit te doen met behoud van uitkering. Zo kunt u starten en heeft u wel het financiële vangnet van een uitkering. Hierbij heeft u een aantal opties. De eerste mogelijkheid is dat u uw onderneming opzet met de zogenaamde startperiode. U ontvangt dan 26 weken lang 29% minder WW-uitkering. De tweede mogelijkheid is dat u begint zonder de startperiode terwijl u toch uw uitkering behoudt. In dit geval worden uw inkomsten verrekend met uw uitkering. Hoe dit precies wordt verrekend ligt aan de periode waarin uw WW-uitkering is gestart. De laatste optie is dat u uw eigen bedrijf start zonder (behoud van) uw uitkering.

Voor welke mogelijkheid u ook kiest, het is altijd verstandig en wenselijk om uw situatie te bespreken met uw contactpersoon bij het UWV zodat u zeker weet dat u geen risico loopt op het verlies van uw uitkering als u dat niet wilt.

Zelfstandig ondernemer zijn: past dat bij u?

Als u vanuit het UWV een eigen bedrijf wilt starten dan ziet het UWV u als een zelfstandig ondernemer, ook als u start als freelancer of zzp’er. Let op dat u allereerst goed nadenkt over de gevolgen als u een eigen onderneming wilt beginnen. Past het bij u? Weet u hoeveel uren het u kost en heeft u dat ervoor over? Sluit het aan bij uw privésituatie? Niet iedereen is geschikt om zelfstandig ondernemer te zijn. Vanuit het UWV kunt u de training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen. Hierin komen allerlei aspecten aan de orde die u kunt tegenkomen als ondernemer. Als u na deze training gesterkt bent in uw wens om voor u zelf te beginnen dan is vervolgonderzoek gewenst!

Nader onderzoek en het ondernemingsplan

Voordat u een eigen bedrijf start, is het altijd verstandig om nader onderzoek te doen. Als u de training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ heeft gedaan en u wilt nog steeds een bedrijf wilt starten, bespreek dit dan met uw adviseur. Als u er beiden van overtuigd bent dat uw idee kans van slagen heeft dan kunt u gebruik maken van de onderzoeksperiode. Deze periode duurt maximaal 6 weken. U hoeft niet te solliciteren en u houdt uw uitkering. Tijdens deze periode kunt u onderzoek doen naar bijvoorbeeld de haalbaarheid, de geschikte locatie en welke verzekeringen en vergunningen er nodig zijn. Verzamel zoveel mogelijk informatie. Dit kunt u het beste systematisch aanpakken. Een zeer geschikte manier van om dit te doen is aan de hand van een ondernemingsplan.

Een ondernemingsplan (laten) schrijven: wat is het nut?

Eigenlijk is het altijd gewenst en verstandig om een bedrijfsplan te (laten) schrijven als u een eigen bedrijf wilt starten. Met het onderzoek voor uw plan krijgt u namelijk inzicht in hoe de markt is, wie uw concurrenten zijn, waarmee u zich onderscheidt en met wie u te maken heeft. Een goed plan is belangrijk bij het succesvol starten en daarnaast wil het UWV ook altijd een ondernemingsplan zien voordat ze goedkeuring geven voor het starten van de onderneming. Daarnaast is het als het ware een soort spoorboekje van de start tot het succesvol ondernemen. En als u vanuit het UWV begint dan biedt deze onderzoeksfase en het uiteindelijke ondernemingsplan u meer zekerheid op succesvol ondernemen!

Wilt u meer weten over het (laten) schrijven van een ondernemingsplan? Wij helpen u graag verder in een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op!

Credo heeft eerder ondernemingsplannen geschreven die zijn goedgekeurd door het UWV. Lees hier meer daarover.