Een ondernemingsplan schrijven voor uw webwinkel: 5 tips

ondernemingsplan webshop

U wilt een webwinkel openen. Om goed in kaart te brengen wat u precies gaat doen kunt u een ondernemingsplan (laten) schrijven. Dat is voor uzelf handig en overzichtelijk. Als u dit serieus doet weet u zeker dat u overal aan denkt. Bovendien is het ook interessant en soms zelfs verplicht als u hulp nodig heeft bij de financiering. Of dat nu een bank is of een andere partij. Met een ondernemingsplan maakt u de kans dat uw onderneming slaagt groter. Deze 5 tips zijn van belang als u uw bedrijfsplan gaat schrijven.

1. Ken uw doelgroep

Een heel belangrijk onderdeel van een bedrijfsplan is de beschrijving van de doelgroep. Op wie richt u zich met uw webshop? Vragen als ‘wat is de doelgroep, wat is het afzetgebied en wat is de omvang van de doelgroep binnen het afzetgebied’ moet u onderzoeken en goed beschrijven. Als u dit in kaart heeft gebracht kunt u makkelijker aangeven hoe uw webshop hierop gaat inspelen.

2. Ken uw cijfers

Het is belangrijk dat u het verdienmodel van de webshop zo gedetailleerd mogelijk beschrijft. Een webwinkel kent andere kosten dan het starten van een ‘stenen’ winkel. U kunt daarbij denken aan kosten voor SEO/SEA en het onderhoud van de webshop. Als u dit onderzoekt en op een realistische wijze weergeeft, geeft dit u beter inzicht wanneer het break-even punt is bereikt.

3. Ken uw product(en)

Het lijkt een open deur maar juist daarom is dit een aspect dat vaak onderbelicht blijft. Welke producten gaat u precies verkopen? Hoe koopt u uw producten in, wat wilt u en wat willen uw leveranciers? Bent u afhankelijk van één leverancier of kunt u uw producten bij meerdere leveranciers kopen? Dit kan namelijk effect hebben op de levertermijnen en uw voorraad. Als u contact kunt hebben met meerdere leveranciers is dat prettiger. U kunt dan zelf uw inkoopbeleid bepalen en bent flexibeler en minder afhankelijk.

4. Ken uw strategie

Als u succesvol wilt zijn met uw webshop is het belangrijk dat u nadenkt over uw strategie. Wat is uw propositie, wat belooft u de klanten? Kijk bij het vormen van uw strategie ook naar uw concurrenten. Als u concurreert met grote webwinkels als Bol.com moet u goed nadenken waarmee u zich wilt onderscheiden. Wilt u het bijvoorbeeld winnen op gebruikersgemak dan is ontwerp en functionaliteit van de webwinkel essentieel. Is het service waar u zich mee wilt onderscheiden, dan is bereikbaarheid via social media en mail weer belangrijk. Heeft u een product met een onderscheidend verhaal dan is het belangrijk om voldoende aandacht te geven aan goede storytelling. Zorg ervoor dat u deze uitgangspunten centraal zet in het ondernemingsplan voor uw webshop.

5. Ken uw concurrenten

Daarnaast is het erg belangrijk om inzicht te hebben in wie uw concurrenten zijn. U kunt daarbij kijken naar de producten die u verkoopt en waar uw (potentiële) klanten deze producten nog meer kunnen kopen. Wie zijn dan eigenlijk uw belangrijkste concurrenten? Denk na over in welk opzicht u zich onderscheidt van andere webwinkels. Kijk hierbij ook naar de traditionele ‘stenen’ winkel omdat de gemakkelijke verkrijgbaarheid van uw producten ook van invloed is op uw rol en positie bij klanten.

Houd met bovenstaande tips rekening als u een ondernemingsplan voor uw webwinkel schrijft. Er zit geen volgorde in, maar door met deze punten rekening te houden weet u zeker dat u geen belangrijke onderdelen over het hoofd ziet. Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel?  Of over het (laten) schrijven van een bedrijfsplan? Wij helpen u graag verder in een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op!