Webshop opzetten? Laat een ondernemingsplan schrijven

webshop opzetten ondernemingsplan schrijven

Een eigen webshop beginnen is een mooie droom. Een droom die bovendien vrij eenvoudig te realiseren is. Of u nu een ervaren ondernemer bent, die de overstap wil maken naar online of een creatieve geest die graag wat extra’s wil verdienen. Een webshop biedt veel kansen en mogelijkheden. Maar onderschat het niet. Als u echt succes wilt boeken met uw digitale winkel, dan zult u – net als bij iedere andere onderneming – tijd moeten investeren in marktonderzoek en het opstellen van een ondernemingsplan.  

Een eigen webwinkel beginnen? Een ondernemingsplan brengt structuur aan

Bij het opzetten van een webshop komt er veel op u af. U moet een pakkende naam bedenken, een huisstijl ontwerpen, een website (laten) bouwen, zorgen voor voldoende voorraad, de logistieke kant regelen en zo zijn er nog veel meer grote en kleine dingen om rekening mee te houden. Voor u het weet, verzandt u in details en verliest u de focus. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt u om structuur aan te brengen in uw bedrijf. U bepaalt wat de belangrijkste doelen zijn en wat u moet doen om deze te bereiken. Op die manier weet u precies welke prioriteiten u moet stellen. Bovendien kunt u het businessplan in een later stadium gebruiken om de voortgang te bewaken en te controleren of u nog op de juiste koers zit. Het opstellen van een ondernemingsplan kunt u zelf doen, maar u kunt het ook uitbesteden. Een ondernemingsplan laten maken is zeker aan te raden als u nog niet eerder een bedrijfsplan heeft geschreven. U weet dan zeker dat u niets over het hoofd ziet.

Het belang van marktonderzoek bij het starten van een webshop

Om van uw droom werkelijkheid te maken, heeft u klanten nodig. Waar vindt u deze klanten? Hoe bereikt u hen? En waar hebben zij behoefte aan? Allemaal vragen die u kunt beantwoorden door het doen van marktonderzoek. Door een analyse te maken van uw doelgroep, weet u precies hoe u uw producten het beste in de markt kunt zetten. Ook is het interessant om te weten wie uw concurrenten zijn en hoe u zich kunt onderscheiden. Dit vormt de basis van uw marketingplan. Zo kunt u vanaf de start van uw webshop de juiste keuzes maken, die aansluiten bij de strategie die u heeft geformuleerd in uw bedrijfsplan.

Webshop ondernemingsplan schrijven: let op trends en ontwikkelingen

Zeker op het gebied van webwinkels volgen de (technische) ontwikkelingen en trends elkaar in rap tempo op. Als ondernemer wilt u hier natuurlijk zo goed mogelijk op inspelen en niet achter de feiten aanlopen. Daarom doet u er goed aan om bij het schrijven van een webshop ondernemingsplan rekening te houden met deze trends en ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Shoppen via de smartphone;
  • Het belang van social media marketing;
  • Productvideo’s in plaats van afbeeldingen;
  • De opkomst van spraakgestuurd zoeken;
  • Steeds kortere bezorgtijden;
  • Het bieden van een persoonlijke winkelervaring.

Natuurlijk hoeft u niet zelf over al deze kennis te beschikken. U kunt er ook voor kiezen om hulp van buitenaf in te schakelen. Laat u in dat geval goed adviseren over wat voor u van belang is, zodat u weet welke stappen u kunt nemen en hoeveel budget u hiervoor moet reserveren.

Online webshop beginnen: stel een financieel plan voor uw webshop op

Over budget gesproken: wanneer u van plan bent om financiering aan te vragen voor uw webwinkel, dan is uw ondernemingsplan extra belangrijk. En dan met name de financiële onderbouwing. Zo zal een bank of investeerder uitgebreid stilstaan bij de investerings- en exploitatiebegroting. Een goed onderbouwd financieel plan is in dat geval dus onmisbaar. Credo Ondernemingsplan kan u helpen bij het opstellen daarvan. Onze adviseurs weten, dankzij hun zakelijke en financiële achtergrond, precies waar zij op moeten letten. Bovendien kunnen zij u heel gericht adviseren. Dit vergroot uw kansen in het verkrijgen van financiering voor uw webshop aanzienlijk.

Heeft u hulp nodig bij het schrijven van een ondernemingsplan voor uw webshop? Credo Ondernemingsplan is u graag van dienst. Neem gerust contact met ons op om een offerte aan te vragen of om een vrijblijvende afspraak te maken.