Webshop opzetten? Een uitgebreid stappenplan

Webshop opzetten? Een stappenplan

Wilt u uw bedrijf online brengen en uw producten of diensten gaan verkopen via een webshop? Dan heeft u geluk! Het opzetten van uw eerste webshop kan een ontmoedigend proces zijn, maar met het juiste stappenplan en begeleiding kunt u uw winkel snel en gemakkelijk succesvol opzetten en lanceren. In deze blogpost doorlopen we het uitgebreide stappenplan voor het opzetten van uw eerste online webshop, zodat u snel aan de slag kunt.

Stap 1: Het kiezen van een e-commerce platform

Wanneer u klaar bent om uw eerste online webwinkel op te zetten, is een van de belangrijkste beslissingen die u zult moeten nemen, welk e-commerce platform u gaat gebruiken. Er zijn veel verschillende platforms beschikbaar en ze hebben allemaal verschillende mogelijkheden en functionaliteiten. Het is belangrijk om onderzoek te doen en het platform te vinden dat het beste bij uw behoeften past.

Kijk naar de aangeboden functies, zoals de mogelijkheid om productafbeeldingen toe te voegen, het bijhouden van voorraden, betalingsopties, verzendoplossingen, klantenservice en meer. Kijk bovendien hoe gebruiksvriendelijk elk platform is voor zowel klanten als voor u. Het laatste wat u wilt is een webshop opzetten die verwarrend en moeilijk te gebruiken is.

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van een e-commerce platform is het kostenplaatje. De meeste platforms bieden een gratis basisversie aan, maar misschien hebt u extra functies nodig waaraan een prijskaartje hangt. Zorg ervoor dat u prijsmodellen onderzoekt en degene kiest die het beste bij uw budget past.

Het kiezen van het juiste e-commerce platform kan het verschil zijn tussen succes en mislukking voor uw webwinkel, dus het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Besteed tijd aan onderzoek en overweeg zorgvuldig alle opties alvorens een definitieve beslissing te nemen.

Voorbeelden van systemen waarmee je een webshop kunt opbouwen zijn WooCommerce, Adobe Commerce, Laravel en Shopify.

Stap 2: Het ontwerpen van uw eerste webshop

Bij het ontwerpen van uw webshop wilt u een geweldige gebruikerservaring creëren. Begin met het kiezen van een opvallend sjabloon dat bij uw merk past en maak productcategorieën om de navigatie te vergemakkelijken. Denk bij het ontwerpen van uw webshop aan het toevoegen van productafbeeldingen en -beschrijvingen, het instellen van klantaccounts en het inschakelen van filters en sortering. Overweeg speciale accenten toe te voegen, zoals een chatbot, speciale aanbiedingen, reviews, loyaliteitsprogramma’s en een bloggedeelte. De tijd nemen om een uitgebreide website te ontwerpen zal zich uitbetalen wanneer klanten gemakkelijk kunnen vinden wat ze nodig hebben en gemakkelijk door uw webshop kunnen navigeren.

Stap 3: Het kiezen van een betalingssysteem

Bij het instellen van betaalmethoden voor uw webwinkel is het belangrijk om de juiste methoden voor u en uw klanten te kiezen. Afhankelijk van uw land en doelmarkt kunnen de beschikbare betaalmethoden verschillen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat al uw betaalmethoden veilig en betrouwbaar zijn.

Voor online betalingen zijn creditcards en PayPal twee van de populairste opties. Om creditcardbetalingen te accepteren, hebt u een payment gateway provider nodig zoals Stripe of Braintree. U moet zich ook aanmelden voor een betaalrekening bij de bank die de creditcardbetalingen verwerkt

PayPal is een goede optie voor klanten die online willen betalen met hun PayPal-rekening, maar ook met debet- en kredietkaarten. Het opzetten van een PayPal-rekening is relatief eenvoudig en vereist geen handelaarsrekening. U hoeft zich alleen maar aan te melden en de instructies van PayPal te volgen.

Als u producten verkoopt aan klanten in verschillende landen, kan het voordelig zijn om lokale betaalmethoden te accepteren, zoals AliPay of WeChat in China of iDeal in Nederland. Lokale betaalmethoden kunnen u helpen de verkoop te verhogen door het betaalproces voor klanten in bepaalde landen gemakkelijker te maken.

Het belangrijkste is dat uw klanten zich veilig en zeker voelen wanneer ze op uw website betalen. Zorg ervoor dat u alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen neemt en een SSL-certificaat gebruikt, zodat al uw transacties gecodeerd en veilig zijn.

Stap 4: Kies een transportsysteem

Het vinden van de juiste verzendoplossing voor uw bedrijf kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is een essentieel onderdeel van het opzetten van een online webshop. Bij het kiezen van een verzendbedrijf moet u rekening houden met factoren als kosten, levertijd, verpakking en retourbeleid. Neem de tijd om verschillende verzendoplossingen te onderzoeken en te vergelijken om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt voor uw bedrijf. Begin met het bekijken van opties zoals vaste tarieven, regionale verzending, internationale verzending en meer. Veel e-commerce platforms bieden korting op de verzendkosten via partnerschappen met grote vervoerders, dus kijk daar ook naar. Uiteindelijk wilt u de oplossing kiezen die de beste balans biedt tussen snelheid, kosten en gemak voor uw klanten.

Stap 5: Uw webshop lanceren

Zodra u uw ontwerp hebt afgerond en de betaal- en verzendoplossingen hebt gekozen, bent u klaar om uw webwinkel te lanceren. Hiervoor hoeft u alleen maar uw e-commerce platform te activeren en ervoor te zorgen dat het klaar is voor klanten. Als u een betalingsverwerker van derden gebruikt, zoals PayPal, moet u ook de betalingsgateway instellen. Zodra alles is ingesteld en getest, kunt u beginnen met het promoten van uw webwinkel en deze beschikbaar maken voor het publiek. U kunt overwegen een speciale aanbieding of korting te lanceren om klanten aan te trekken. Met een succesvolle lancering bouwt u vertrouwen op bij uw klanten en stimuleert u de verkoop.

Uw webshop opzetten met behulp van het stappenplan

Wilt u beginnen aan het maken van de meest verfijnde webshop, zonder onnodige fouten te maken? Volg dan dit stappenplan voor het opzetten van een webshop. Naast het aanbieden van dit stappenplan voor webshops, kunnen wij u helpen met het maken van uw complete ondernemingsplan. Neem via deze link vrijblijvend contact met ons op!

Welke stappen komen er kijken bij het opzetten van een webshop?

Stap 1: een e-commerce platform uitkiezen
Stap 2: het ontwerpen van de webshop
Stap 3: een betalingssysteem kiezen
Stap 4: een transportsysteem kiezen
Stap 5: de webshop lanceren

Welke systemen zijn er allemaal om een webshop in te bouwen?

Voorbeelden van systemen waarmee u een webshop kunt opbouwen zijn WooCommerce, Adobe Commerce, Laravel en Shopify.

Hoe kies ik een goed betalingssysteem voor mijn webshop?

Voor online betalingen zijn creditcards en PayPal twee van de populairste opties. Verder kan het voordelig zijn om lokale betaalmethoden te accepteren, wanneer u producten verkoopt in het buitenland. Voorbeelden hiervan zijn AliPay of WeChat in China of iDeal in Nederland.