Dit heeft u als ondernemer met de belastingdienst te maken

Ondernemen en belastingen

Verdient u geld uit zelfstandige werkzaamheden of wilt u hiermee uw inkomen gaan verdienen? Zodra inkomsten worden gemaakt uit een eigen onderneming, krijgt u met de belastingdienst te maken. Dat u over uw inkomen belasting moet betalen, is u waarschijnlijk wel bekend. Maar hoeveel weet u eigenlijk over de verschillende typen belastingen? En bent u ook bekend met de regels voor het bijhouden van een nette boekhouding? In dit artikel leggen we uit wat u als ondernemer precies met de belastingdienst te maken heeft.

Startende onderneming? Vraag een belastingnummer aan!

De eerste stap voor startende ondernemers is het inschrijven van hun bedrijf in het handelsregister. Dit kan door een afspraak in te plannen bij de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK toetst de levensvatbaarheid van uw bedrijf aan de hand van uw ondernemersplan. Het is dus belangrijk dat deze in orde is. Naast een handelsnummer, wordt bij de inschrijving van uw bedrijf direct een btw-id en een omzetbelastingnummer aangevraagd. Het btw-id nummer deelt u in uw contactgegevens met klanten en leveranciers, bijvoorbeeld op facturen. Heeft uw bedrijf een website? Dan is het verplicht om zowel uw KvK-nummer als uw btw-id hierop te vermelden. Het omzetbelastingnummer gebruikt u in correspondentie met de belastingdienst, bijvoorbeeld om in te loggen in het ondernemersportaal of als u uw aangifte omzetbelasting doet.

Welke belastingen moet u afdragen?

Ieder bedrijf dat inkomsten verdient uit werkzaamheden, moet hierover belasting betalen. Welke belastingen u moet betalen, hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf. Als u bent ingeschreven in het handelsregister, bent u ondernemer voor de BTW. Dit betekent dat u ieder kwartaal belasting betaalt over uw omzet. De omzetbelasting bestaat uit een percentage over de door u gemaakte omzet, minus het percentage BTW dat u betaalde aan uw leveranciers. De berekening voor uw omzetbelasting maakt u zelf en geeft u via de digitale omgeving van de belastingdienst door. Hiervoor is het belangrijk om een nette boekhouding bij te houden. Naast de periodieke omzetbelasting, betaalt u aan het einde van het jaar ook inkomstenbelasting over uw loon uit werkzaamheden. Is uw onderneming een Naamloze- of Besloten Vennootschap? Dan moet u ook vennootschapsbelasting en/of dividendbelasting afdragen.

Dit zijn de regels voor een zakelijke boekhouding

Als ondernemer voor de belastingdienst bent u verplicht om een zakelijke boekhoudingbij te houden. Dit kunt u laten doen door een professioneel boekhouder of zelf doen door middel van een boekhoudprogramma. Uw administratie is de basis voor uw belastingaangifte en moet aan een aantal regels voldoen. Zo moet uw boekhouding op zo’n manier worden opgesteld dat deze controleerbaar is door de belastingdienst. De administratie dient u tot tenminste 7 jaar terug te kunnen overleggen. Uw facturen zijn onderdeel van de boekhouding en dienen altijd het btw-id nummer van uw bedrijf te bevatten.

Wilt u een bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel? U kunt door ons uw bedrijfsplan laten maken. Als u hierover vragen heeft of meer informatie wilt inwinnen, mag u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.