Eigen bedrijf starten? Gebruik het Business Model Canvas

businessplan opstellen met business model canvas

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Om alle onderdelen van uw bedrijfsmodel goed in kaart te brengen, zijn er diverse visuele tools beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is het Business Model Canvas. Hiermee legt u de basis voor uw ondernemingsplan op één grote poster: het canvas. Dit canvas bestaat uit 9 handige bouwstenen waarmee u inzicht krijgt in alle aspecten van uw bedrijf. Van de organisatie tot de waardepropositie, uw klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Ook worden de sterke en zwakke punten van uw bedrijf in één oogopslag duidelijk, evenals kansen, bedreigingen en obstakels in de markt.

Het Business Model Canvas: checklist voor uw ondernemingsplan

Het Business Model Canvas kunt u zien als een checklist voor uw ondernemingsplan. Het model is ontwikkeld door Alex Osterwalder. De grondgedachte hierachter is op logische en overzichtelijke wijze te laten zien hoe een bedrijf waarde creëert, levert én behoudt. Om op die manier tot een gedegen bedrijfsplan te komen. Daarbij gaat Osterwalder uit van 4 hoofdgebieden binnen een bedrijf:

 1. De klanten
 2. Het aanbod
 3. De infrastructuur
 4. De financiën

business-model-canvas-credo-ondernemingsplan

De klanten

Deze 4 hoofdgebieden deelt hij vervolgens op in 9 bouwstenen. Zo vult u aan de rechterkant van het canvas alle informatie over uw klanten in:

 1. Wie is uw doelgroep?
 2. Waaruit bestaan uw klantrelaties?
 3. Via welke kanalen bereikt u uw klanten?

Het aanbod

In het midden van uw Business Model Canvas omschrijft u uw aanbod, oftewel uw waardepropositie:

 1. Waarom kiezen uw klanten voor uw bedrijf?

De infrastructuur

Links hiervan is ruimte gereserveerd voor de manier waarop u deze waarde tot stand brengt. Hiermee worden alle voorzieningen bedoeld die ervoor zorgen dat uw bedrijf goed functioneert. Op deze plek geeft u antwoord op de vragen:

 1. Wat zijn uw kernactiviteiten?
 2. Welke mensen en middelen heeft u nodig?
 3. Welke partnerships zijn belangrijk voor uw bedrijf?

De financiën

Aan de onderkant van uw Business Model Canvas reserveert u ruimte voor het financiële plaatje, een onmisbaar onderdeel van ieder businessplan. Hiermee maakt u uw verdienmodel inzichtelijk:

 1. Hoe genereert u inkomen?
 2. Wat zijn de belangrijkste kosten?

Van Business Model Canvas naar ondernemingsplan

Heeft u het Business Model Canvas volledig ingevuld? Dan beschikt u over een uitstekende basis voor het schrijven van uw ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan gaat u verder de diepte in. Waar het Business Model Canvas op één pagina moet passen, heeft u in uw ondernemersplan meer ruimte om uw bedrijfsstrategie uiteen te zetten. In uw ondernemingsplan licht u toe waarom u bepaalde keuzes maakt en onderbouwt u uw strategie met analyses, marktonderzoek, een uitgebreide begroting en financiële prognose. Wilt u zeker weten dat uw businessplan goed in elkaar zit en dat u niets over het hoofd heeft gezien? Laat dan een onafhankelijke expert met u meekijken. Hij of zij kan u bovendien voorzien van slimme tips en adviezen en u wijzen op zaken waar u zelf nog niet aan gedacht heeft. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw businessplan volledig te laten schrijven door een ervaren specialist, waarbij uw Business Model Canvas het uitgangspunt vormt.

De specialisten van Credo Ondernemingsplan voorzien u graag van meer informatie over het gebruik van het Business Model Canvas. Ook kunt u rekenen op onze deskundige hulp bij het opstellen van een strategisch sterk ondernemingsplan. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.