Van zzp’er naar bedrijf met personeel; de veranderingen?

ondernemingsplan herzien

Toen u zich inschreef bij de Kamer van Koophandel heeft u dit bewust als zzp’er gedaan. Zelfstandige zonder personeel dus. Maar uw bedrijf groeit en u krijgt het steeds drukker of u heeft specialistische kennis nodig die u zelf niet in huis heeft. Hoogste tijd dus om de balans op te maken en te overwegen om personeel in dienst te nemen. Waar moet u rekening mee houden en wat zijn de veranderingen die hierbij komen kijken? Wij vertellen het u graag.

Tijdelijk personeel voor een tijdelijk probleem

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is of het gaat om een tijdelijk capaciteitsprobleem – bijvoorbeeld tijdens een drukke periode of grote opdracht – of dat het gaat om structurele onderbezetting. In het eerste geval kunt u overwegen om extra mankracht op flexibele basis in te huren. Bijvoorbeeld in de vorm van andere zzp’ers, uitzendkrachten of personeel via een detacheringsbureau. Een detacheringsbureau in de arm nemen kan overigens wel vrij kostbaar zijn, maar dan bent u in ieder geval verzekerd van goed gekwalificeerd personeel. Een andere optie is een stagiair in te huren. Dat kan ook als zzp’er. De kosten zijn dan uiteraard een stuk lager, maar u moet zich wel goed afvragen of het werk geschikt is om uit te laten voeren door een stagiair. Waar u ook voor kiest, het grote voordeel van een flexibele tijdelijke oplossing is dat u op voorhand precies weet wat de kosten zullen zijn. U spreekt immers een vast (uur)tarief af voor bepaalde tijd.

Werkgever worden

Is het inhuren van tijdelijke versterking geen oplossing voor uw onderneming? Overweeg dan om vast personeel in dienst te nemen. Vraagt u zich daarbij goed af of dit aansluit bij uw oorspronkelijke doelstellingen en ambities. Pak uw ondernemingsplan erbij en kijk of deze aangepast moet worden.  Misschien bent u prima op koers en had u op voorhand al voorzien dat u met het groeien van de omzet ook personeel in dienst zou moeten nemen. Het kan echter ook zijn dat u juist graag klein wilt blijven, zodat u zich kunt blijven focussen op inhoudelijk werk. Met het aannemen van personeel krijgt u er immers ook extra verplichtingen en managementtaken bij. Denk aan het:

  • trainen en aansturen van personeel;
  • voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken;
  • zorgen voor een goede werkplek;
  • omgaan met ziekteverzuim.

Houd bovendien rekening met de kosten van personeel. Naast salaris en vakantiegeld, krijgt u ook te maken met kosten voor een eventueel pensioen, sociale verzekeringen, onkostenvergoedingen en misschien wel een telefoon, laptop of auto van de zaak. Daar staat natuurlijk tegenover dat uw inkomsten ook zullen stijgen, naarmate u meer opdrachten aankunt. Reken u echter niet te snel rijk. Terwijl u zelf misschien uw hand niet omdraait voor een 60-urige werkweek, zal uw personeel in principe niet meer dan 40 uur per week werken bij een fulltime dienstverband. Uw boekhouder kan u goed helpen bij het in kaart brengen van de kosten en opbrengsten.

Eenmanszaak of bv?

Veel zzp’ers hebben een eenmanszaak. Dit houdt in dat er sprake is van één eigenaar. Het is echter een misverstand dat een eenmanszaak geen personeel in dienst kan hebben. Wel is het goed om u te realiseren dat u bij een eenmanszaak hoofdelijk aansprakelijk bent voor uw onderneming. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen dat veel zzp’ers hun eenmanszaak laten omzetten naar een besloten vennootschap (bv) zodra zij meer omzet gaan maken en personeel in dienst nemen. Bij een bv is uw persoonlijke aansprakelijkheid beperkt. U draait dus niet zelf op voor de schulden van de bv of een faillissement. Bovendien betaalt u bij een hoge winst minder belasting dan bij een eenmanszaak.

Voordat u dus definitief de knoop doorhakt om personeel in dienst te nemen, is het verstandig om uw bedrijf en bedrijfsplan kritisch door te nemen en waar nodig aan te passen. Door uw businessplan te herzien en nieuwe stippen op de horizon te zetten, dwingt u zichzelf om concreet na te denken over de toekomst van uw bedrijf en de consequenties van het aannemen van vast personeel. Onze experts helpen u daar graag bij. Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.