Hier moet u op letten bij uw ondernemingsplan voor de horeca

Hier moet u op letten bij uw ondernemingsplan voor de horeca

Dat een goed ondernemingsplan van groot belang is bij het (door)starten van een bedrijf, hoeven we u niet meer te vertellen. Maar heeft u er wel eens aan gedacht dat elke branche een eigen aanpak vereist? Neem bijvoorbeeld de horeca, een branche die zeer gevoelig is voor trends. En waar nieuwe ontwikkelingen dan ook aan de orde van de dag zijn. We geven u dan ook enkele tips voor uw ondernemingsplan voor de horeca.

Trendwatching!

Trends, we noemden het al. Houd deze dus goed in de gaten. De horeca branche blijkt hiervoor erg gevoelig. Een voorbeeld van een recente trend is duurzaamheid. Wie start, kan hier al rekening mee houden. Maar is uw onderneming hier over een paar jaar ook op voorbereid? Met andere woorden, is uw bedrijf ook flexibel genoeg om te veranderen, door te ontwikkelen? Wanneer u antwoord kunt geven op deze vragen, weet u dat u goed voorbereid van start gaat. En dat u niet voor verrassingen komt te staan. ‘Een goed begin is het halve werk’ geldt absoluut bij uw ondernemingsplan.

Creëer onderscheidend vermogen

Onderscheidend vermogen. Uiteraard van belang voor elke organisatie. Maar wellicht nog wel meer voor de horeca. Bedenk goed wat de onderscheidende punten zijn die u opneemt in het ondernemingsplan. Enkele vragen die u daarmee op weg kunnen helpen zijn:

  • Op welke manier gaat u beleving creëren?
  • Wat wordt uw online propositie en strategie?
  • Wat zijn de voordelen van uw locatie en hoe gaat u die benutten?

Het is daarom verstandig om de concurrentie goed te analyseren. Kunt u op een aantal punten het verschil maken? Of springt u er bijvoorbeeld uit met een nieuw of uniek concept? Dan heeft uw horeca onderneming een grotere kans van slagen.

Sluit risico’s zoveel mogelijk uit

Als ondernemer weet u als geen ander dat het ondernemerschap gepaard gaat met enkele risico’s. Deze zijn niet altijd beïnvloedbaar en daarmee ook helaas niet altijd uit te sluiten.

U kunt er echter wel voor zorgen dat u voorbereid bent op mogelijke risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de benodigde financiering. Een realistische blik kan voorkomen dat u later tegen onvoorziene kosten, vertragingen en kostenoverschrijdingen aanloopt. Een gevolg hiervan kan zijn dat het moeilijker wordt, of zelfs onmogelijk om een externe financiering aan te vragen.

In onze blog ‘4 valkuilen bij het maken van een ondernemingsplan’ gaan we dieper in op de mogelijke risico’s.

Meer weten over uw ondernemingsplan voor de horeca?

Meer informatie over ondernemen in de horeca? Op de pagina ‘ondernemingsplan voor de horeca’ lichten we dit onderwerp nader toe. Of toch een een hotel starten? U kunt natuurlijk ook contact met ons op nemen, we helpen u graag!