Ondernemersplan voor de horeca laten schrijven? 3 onmisbare tips

een businessplan voor de horeca

U gaat een eigen horecaonderneming starten. Een hele spannende periode breekt aan. Waarschijnlijk heeft u al ideeën over wat u in uw horeca gaat aanbieden, hoe u het wilt runnen en hoe het er uit moet zien. Plannen genoeg! Maar voordat u uw horecazaak daadwerkelijk kunt openen, zijn er heel wat stappen die u moet zetten. Eén daarvan is een goed ondernemingsplan (laten) schrijven. Maar hoe pakt u dit aan? Wat moet u hierin opnemen? Met de onderstaande drie onmisbare tips maakt u gegarandeerd een mooie start!

1. Ga op zoek naar inspiratie

U heeft al heel wat spannende plannen in uw hoofd. Maar het kan een goede aanvulling zijn om op basis van een omschrijving van uw ‘droomonderneming’ op zoek te gaan naar horecazaken die u inspireren. Wellicht springen er gelijk al een aantal ondernemingen in uw hoofd, maar probeer in dit stadium ook eens te kijken naar zaken die daar buiten vallen. Juist om andere invalshoeken niet uit te sluiten! De zoektocht kunt u online doen, maar natuurlijk kunt u ook daadwerkelijk op pad gaan. Het liefst in binnen- en buitenland indien dit tot de mogelijkheden behoort. Stel ook kritische vragen aan de ondernemer als u daarvoor de kans heeft. Als u er bent, schrijf punten op, maak foto’s, bestudeer de processen, de kaart, de klant en de inrichting. Kijk wat u graag wilt en kan toepassen, wat past binnen uw eigen bedrijf. Maar waarom het advies om zo’n inspiratietoer uit te voeren? Omdat u dit kunt laten opnemen in uw bedrijfsplan voor de horeca. Zo neemt u de lezers mee in uw ‘droomonderneming’. Dit visualiseren kan zinvol zijn op het moment dat u aanklopt bij eventuele financiers en als u daadwerkelijk aan de slag gaat met de inrichting.

2. Doe onderzoek naar uw kansen en bedreigingen

Een ondernemingsplan is belangrijk bij het bepalen wat uw mogelijkheden zijn in de markt waarin u wilt starten met uw horecabedrijf. Een SWOT analyse helpt u de levensvatbaarheid van uw bedrijf in te schatten. Met een SWOT analyse kijkt u naar:

  • Wat zijn de sterktes (Strenghts)?
  • Waar kunnen de zwaktes (Weaknesses) naar voren komen?
  • Waar liggen uw kansen (Opportunities)?
  • Wat kunnen bedreigingen (Threats) voor uw bedrijf zijn?

Bij Sterktes kunt u denken aan een sterke financiële positie, een groot marktaandeel of een goed imago. Voorbeelden van Zwaktes zijn een verliesgevend gerecht, een klein marktaandeel of een beschadigd imago. Bij Kansen en Bedreigingen kijkt u meer naar het externe niveau met factoren als wetgeving, afnemersgedrag, marktgedrag (ook van de concurrenten) en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Met een SWOT analyse heeft u een goede indicatie van verbeterpunten en uw sterke punten (de USP’s, de Unique Selling Points). Overigens is het zinvol om deze analyse regelmatig te herhalen, ook als u eenmaal bent opgestart. Juist omdat de aspecten uit de analyse per periode enorm kunnen verschillen!

3. Verdiep u in uw klant

Om een succesvolle horecazaak te krijgen is het van belang dat u veel weet van uw (potentiële) klant. Als u uw ondernemingsplan laat schrijven, zorg dan voor een goede omschrijving van uw klant. Wie zijn zij en waar bevinden zij zich? De klant die u wilt verzorgen moet passen bij uw ‘droomonderneming’. Komen zij bij u om wat te drinken of komen ze ook eten? Houden ze van het uitproberen van nieuwe gerechten, zijn ze avontuurlijk of komen ze om te netwerken? Zijn het fijnproevers, komen ze met het gezin of houden ze van een snelle hap? Allemaal belangrijke vragen om te onderzoeken en onderdeel te maken van uw ondernemingsplan op maat. Uit dit onderzoek kunt u ook een plan maken hoe u klanten naar uw bedrijf kunt trekken. Dit is de basis voor uw marketing.

Uw ondernemersplan is het kompas om uw horecaonderneming tot een succes te maken. Als u nadenkt over de bovenstaande drie punten geeft u uw businessplan een diepere lading. Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel?  Of over het (laten) schrijven van een bedrijfsplan? Wij helpen u graag verder in een persoonlijk gesprek. Neem gerust contact met ons op!