Vergeet u niets? Checklist voor uw ondernemersplan

checklist voor ondernemingsplan

Het ondernemersplan, ook wel businessplan genoemd, is dé rode draad tijdens de start van uw onderneming. Ondernemersplannen worden tevens opgesteld bij het uitbreiden of fuseren van bestaande bedrijven. Dit plan is dan ook vaak één van de eerste taken op uw ‘to do’ lijstje. Want een onderneming starten doet u niet in een dag. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans van slagen. Het is daarom ook belangrijk dat uw ondernemersplan compleet is. Daarom hebben we voor u een checklist opgesteld.

De ondernemer

Zoals u ook in het voorbeeld ondernemingsplan kunt lezen, begint elk plan met informatie over de ondernemer(s). In veel gevallen bent u dit zelf, maar uiteraard komt het ook voor dat het team uit meerdere personen bestaat. Het ondernemersplan dient een helder beeld te geven van u als persoon en uw achtergrond en ervaring. Opgenomen? Check!

De onderneming

Het volgende gedeelte van uw ondernemersplan is een stuk uitgebreider; de onderneming. In dit onderdeel neemt u de kernactiviteiten, doelstellingen voor de komende jaren, identiteit en de producten of diensten op van uw onderneming. Met alleen deze gegevens bent u er nog niet! Om uw ondernemersplan zo compleet mogelijk te maken doet u ook onderzoek naar de markt. Wat zijn de ontwikkelingen op de markt, waar lijkt het heen te gaan? Wat zijn de trends in uw branche en op welke doelgroep gaat u zich richten? Daarnaast stelt u een concurrentieanalyse op en inventariseert u de kansen en risico’s in een SWOT analyse. Met deze kennis kunt u aan de slag met de commerciële aanpak, oftewel de inzet van marketingmiddelen ter promotie van uw onderneming. Naast de promotie beschrijft u in de marketingmix tevens het product, de prijs, de plaats en het personeel.  Alles behandeld? Check!

Financiën

Het financiële onderdeel van uw ondernemersplan blijkt vaak het meest lastige, zo ervaren we bij Credo Ondernemingsplan. Ondernemers die zelf de andere onderdelen opstellen, stranden vaak bij het financiële stuk. Het is dus absoluut geen schande om hiervoor externe hulp in te schakelen.

Het financiële onderdeel van het ondernemersplan bestaat uit een investeringsbegroting, financiering, exploitatie en liquiditeitsprognose. Al deze aspecten opgenomen? Check!

Komt u er niet helemaal uit?

Zoals u ziet komt er nog een hoop kijken bij het afvinken van alle punten van de ondernemersplan checklist. Heeft u hier hulp bij nodig bij bijvoorbeeld een hotel starten? Of wilt u een ander businessplan laten opstellen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.