Wat is een ondernemingsplan?

Veel mensen koesteren de droom om ooit voor zichzelf te beginnen. Durft u deze droom werkelijkheid te maken en te gaan ondernemen, start dan niet zonder ijzersterk bedrijfsplan. Een dergelijk plan, ook wel ondernemingsplan genoemd, is namelijk nodig om ervoor te zorgen dat uw bedrijf een vliegende start kan maken. Om van uw droom een goed lopend bedrijf te maken en daadwerkelijk geld te gaan verdienen is een ondernemingsplan dus onmisbaar. Maar wat is een ondernemingsplan eigenlijk en wat staat er allemaal in? Wij leggen het u uit!
Wat is het doel van een ondernemingsplan?
Om uit te kunnen leggen wat een ondernemingsplan precies is, starten we bij het doel van een ondernemingsplan. Dit is voornamelijk het onderzoeken van de haalbaarheid van uw bedrijfsidee. Zijn er wel klanten voor uw product of dienst en zo ja, hoe kunt u die bereiken? Is het mogelijk om de benodigde financiële middelen te verkrijgen en is er winst te verwachten? Allemaal belangrijke vragen die u wilt beantwoorden voordat u daadwerkelijk een onderneming begint. Is het antwoord op deze vragen negatief dan zal uw plan immers weinig kans van slagen hebben. Bovendien dwingt een ondernemingsplan u om dieper op de materie in te gaan. Heeft u overal goed over nagedacht en is het hele bedrijfsplan stap voor stap uitgewerkt? Een goed ondernemingsplan geeft duidelijkheid en houvast.
Onderdelen van een ondernemingsplan
Ieder ondernemingsplan is maatwerk: de onderdelen en de inhoud zijn altijd afgestemd op het specifieke bedrijfsidee. Toch bevat een ondernemingsplan standaard wel de volgende onderwerpen: een samenvatting, een beschrijving van het bedrijfsidee, een beschrijving van het bedrijf, de markt en uw persoonlijke achtergrond, een marketingplan en een financieel plan. Bij de algemene beschrijving van het bedrijf gaat u ook in op de rechtsvorm, de vestigingsplaats, eventueel personeel en andere betrokkenen. Ook is het belangrijk om iets over uw persoonlijke expertise en ervaring te vertellen. Dit wekt vertrouwen bij eventuele investeerders en zakenpartners. In het marketingplan gaat u vooral in op de potentiële afnemers en het bereiken van deze groep mogelijke klanten.
Financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan
Ook een deugdelijk financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan. Het is ontzettend belangrijk om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden. Met het financiële plan brengt u immers in kaart of het bedrijfsidee financieel kans van slagen heeft. Ook is dit plan belangrijk om eventuele investeerders over de streep te kunnen trekken. Schakel dus altijd een professionele partij zoals Credo Ondernemingsplan in om te helpen bij het maken van dit plan. Zo voorkomt u dat investeerders onnodig afhaken.
Een ijzersterk ondernemingsplan laten maken? Neem contact op
Bij Credo Ondernemingsplan weten wij precies waaraan een ijzersterk ondernemingsplan moet voldoen. Onze expertise maakt het verschil. Neem dus nu vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen!