Zo maakt u een financiële onderbouwing voor uw ondernemingsplan
Wie succesvol een eigen onderneming wil beginnen, doet er goed aan om vooraf een ijzersterk ondernemingsplan te schrijven. Hierin gaat u in op het bedrijfsidee, de doelstellingen, de marketingmiddelen en heel belangrijk: het financieel plan. Een goede financiële onderbouwing van uw ondernemingsplan is immers niet alleen nodig om haalbare doelstellingen te formuleren en uiteindelijk winst te maken, maar ook om eventuele investeerders over de streep te trekken. Hieronder leggen we uit waaraan zo’n financiële onderbouwing van het ondernemingsplan moet voldoen.
Financiële onderbouwing ondernemingsplan
In het financiële gedeelte van het maken van een ondernemingsplan gaat u in op de financiële haalbaarheid van het bedrijfsidee. Het maken van een degelijk financieel plan dwingt u om vooraf na te denken over de benodigde financiële middelen: hoe gaat u het bedrijf bijvoorbeeld financieren en hoe zien de kosten eruit? Welke omzet verwacht u, wanneer gaat het bedrijf winst maken en hoeveel zal dit naar verwachting dan zijn? Een sterk antwoord formuleren op al deze vragen is nodig om een goede start te kunnen maken met uw onderneming. Een goed financieel plan bestaat dan ook uit vier of vijf onderdelen: een investeringsbegroting, een financieringsbegroting, een exploitatiebegroting een liquiditeitsbegroting en (afhankelijk van de omstandigheden) een privé begroting.
De investeringsbegroting
Om een vliegende start te kunnen maken met uw onderneming moet u vooraf weten welke bedrijfsmiddelen u nodig zult hebben, zowel op de korte als lange termijn. Welke duurzame bedrijfsmiddelen heeft u nodig (vaste activa) en welke voorraden, liquide middelen en debiteuren (vlottende activa) zijn nodig om te kunnen starten? Maak een duidelijk overzicht van de benodigde vaste en vlottende activa en vraag offertes aan. Zo weet u exact wat het benodigde startkapitaal is. Houdt ook altijd rekening met onvoorziene kosten.
Zo maakt u een financieringsbegroting
In de financieringsbegroting stelt u vervolgens vast hoe u voor dit startkapitaal gaat zorgen. Met andere woorden: financiert u de bedrijfsmiddelen met eigen vermogen, vreemd vermogen of een combinatie van beide? Breng eerst uw eigen vermogen in kaart en bedenk wat u in het bedrijf zou willen inbrengen; dit kunnen uiteraard ook bedrijfsmiddelen zoals een auto of een pand zijn. Vervolgens kunt u vaststellen hoeveel vreemd vermogen u nodig heeft en welke korte en langlopende schulden u dient aan te gaan. Zorg dat de balans tussen de inbreng van eigen en vreemd vermogen goed is (uw solvabiliteit). Investeerders eisen meestal dat u minimaal 25% eigen vermogen inbrengt, afhankelijk van uw bedrijfsplan en de sector waarin u actief zult zijn.
Een exploitatiebegroting maken
De exploitatiebegroting is een zeer belangrijk onderdeel van de financiële onderbouwing. In dit deel van het ondernemingsplan gaat u de bedrijfsdoelen namelijk omzetten naar een financiële begroting voor de eerste drie jaar. Hoeveel is er nodig om break-even te draaien en verwacht u de eerste jaren winst of verlies te maken? Werk altijd met bedragen exclusief BTW en zorg dat u kunt aantonen dat u voldoende winst gaat maken om uw schulden te kunnen aflossen en uw rente te kunnen betalen. Dit zal een potentiële investeerder immers willen zien.
Uw liquiditeitsbegroting
De eerste jaren als ondernemer zijn altijd onzeker en het is daarom nodig om vooraf goed stil te staan bij uw liquiditeit zodat u tekorten vooraf kunt opvangen. Werk in uw liquiditeitsbegroting met bedragen inclusief BTW en houd rekening met betaaltermijnen en vaste en variabele uitgaven. Omschrijf ook de potentiële risico’s ten aanzien van uw liquiditeit en omschrijf hoe u deze tekorten weg kunt werken. Afhankelijk van uw situatie en bedrijfsvorm maakt u naast deze zakelijke liquiditeitsbegroting ook nog een privé-begroting.
Hulp nodig bij het maken van een waterdichte financiële onderbouwing van uw ondernemingsplan? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen dit graag voor u uit handen!