Zorgonderneming starten? Zo schrijft je een ondernemingsplan

Wil je een nieuwe zorgonderneming beginnen in bijvoorbeeld de thuiszorgsector, of een zorgboerderij opzetten? Een goed doordacht ondernemingsplan is van essentieel belang voor het succes van je onderneming in de zorgsector. Een sterk ondernemingsplan biedt niet alleen een stevige basis voor een nieuwe onderneming, maar kan ook van onschatbare waarde zijn bij het uitbreiden van bestaande zorgdiensten of het verkrijgen van financiering voor nieuwe investeringen.

Credo Ondernemingsplan kan binnen de zorgsector ondersteuning bieden bij de volgende ondernemingsplannen:

Zorgonderneming starten, breng eerst alles in kaart

Rechtsvorm: het kiezen van de juiste rechtsvorm is essentieel. Lees ons blog ‘kenmerken van verschillende rechtsvormen’ om de juiste keuze te maken.

De markt: het is belangrijk om je markt goed te kennen. Je hebt hier waarschijnlijk al zicht op, maar het blijft essentieel om een uitgebreid marktonderzoek te verrichten.

De doelgroep: je hebt vermoedelijk al een idee van je doelgroep, maar ken je ook je ideale doelgroep? Het nauwkeurig definiëren van je doelgroep kan je strategie aanzienlijk versterken. Door deze 10 vragen te beantwoorden krijg je een goed inzicht in je (ideale) doelgroep.

Concurrentie: breng de concurrenten in de regio in kaart. Analyseer hun sterke en zwakke punten en bepaal waar mogelijkheden liggen om je te onderscheiden. Voer een goede concurrentieanalyse uit om deze aspecten helder te krijgen.

Marketing: het is cruciaal dat je doelgroep je kan vinden. Via welke marketingkanalen plan je zichtbaar te worden en jezelf te profileren? Lees ons blog over de marketingmix om de juiste strategieën te bepalen.

Financiën: maak een realistische inschatting van de eenmalige investeringen en verwachte inkomsten en uitgaven. Hier lees je hoe je een financieel plan opstelt.

Tip: Een goed ondernemingsplan is de sleutel tot succes voor elke onderneming. Om je op weg te helpen om van jouw zorgonderneming een succes te maken, bieden we via onze dochteronderneming VBOP professionele, uitgewerkte ondernemingsplannen aan. Voor slechts €149,- inclusief btw krijg je een volledig uitgewerkt voorbeeldplan voor een zorgonderneming, dat je gemakkelijk kunt aanpassen met je eigen gegevens. Bovendien bevat dit voorbeeld een uitgebreid financieel plan dat je kunt inzetten voor je financieringsaanvraag.

bekijk voorbeeld

Een zorgonderneming starten: verwerk trends in jouw ondernemingsplan

In iedere branche is het vanzelfsprekend belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends, zo ook in de zorgsector. Ik help je graag op weg door de belangrijkste huidige trends op een rij te zetten.

 • Toenemende vraag naar thuiszorg: de vergrijzende bevolking en groeiende vraag naar gepersonaliseerde zorg maken dat de vraag naar thuiszorg toeneemt.
 • Integratie van technologie: technische innovaties, zoals telemedicine en slimme zorgoplossingen, spelen een steeds grotere rol in de zorgverlening.
 • Focus op welzijn en preventieve zorg: er is een verschuiving gaande van reactieve naar proactieve zorg. Hierbij ligt de nadruk op het bevorderen van welzijn en het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Waarom Credo Ondernemingsplan?

15 jaar
ervaring

1.000+ ondernemers
geholpen

Geschikt voor
financieringsaanvraag

Wat moet jouw ondernemingsplan voor een zorgorganisatie nog meer omvatten?

Bij het opstellen van een ondernemingsplan voor een zorgonderneming zijn er enkele belangrijke aspecten waar rekening mee moet worden gehouden, naast dat het goed moet laten aansluiten op belangrijke trends. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De doelgroep en het dienstenaanbod: Beschrijf duidelijk welke doelgroep(en) je wilt bedienen en welke zorgdiensten je wilt aanbieden, of het nu gaat om thuiszorg, dagbesteding of andere zorg gerelateerde diensten.
 • Kwaliteit van zorg: Benadruk hoe de zorgonderneming zal streven naar uitmuntendheid in de kwaliteit van zorg, inclusief het trainen van personeel en het implementeren van best practices.
 • Wet- en regelgeving: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle relevante wet- en regelgeving met betrekking tot de zorgsector en beschrijf hoe je hieraan zult voldoen.
 • Financiële projecties: Maak gedetailleerde financiële projecties voor je zorgonderneming, inclusief kostenramingen, omzetprognoses en break-even analyses.

Wat mijn klanten zeggen

Een ondernemingsplan voor de thuiszorg

Een ondernemingsplan voor een thuiszorgonderneming moet antwoord geven op de volgende vragen:

 • Hoe ga je je onderscheiden in de competitieve thuiszorgmarkt?
 • Welke strategieën ga je implementeren om je cliëntenbestand op te bouwen en te behouden?
 • Hoe ga je om met de integratie van technologie in thuiszorgdiensten?
 • Heb je ervaring in de zorgsector en zo ja, hoe ga je deze ervaring benutten in jouw onderneming?

Een ondernemingsplan voor een zorgboerderij

Bij het opstellen van een ondernemingsplan voor een zorgboerderij zijn er enkele specifieke overwegingen:

 • Hoe ga je zorg en landbouwactiviteiten integreren op jouw zorgboerderij?
 • Welke doelgroepen wil je bedienen en hoe zul je hun behoeften aan zorg en welzijn tegemoetkomen?
 • Hoe wil je samenwerken met lokale gemeenschappen en andere zorginstellingen om jouw zorgboerderij te promoten en te ondersteunen?

Een ondernemingsplan voor de perfecte start

Een ondernemingsplan is een essentiële tool voor een gedegen voorbereiding en zorgt voor een gestructureerde weergave van alle belangrijke elementen van je bedrijf. Naast dat het ondernemingsplan overzicht creëert voor jou als ondernemer, dient het ook als cruciaal document bij het aanvragen van een financiering.

Een goed ondernemingsplan bevat:

 • Gegevens over jou, de ondernemer
 • Details over je bedrijf
 • Analyse van markttrends, doelgroepen en concurrentie
 • De marketingmix
 • SWOT-analyse
 • Financieel plan

Binnen Credo ondersteun ik je graag bij het gezamenlijk ontwikkelen van bovenstaande componenten tot een gepersonaliseerd ondernemingsplan. Meer informatie over mijn werkwijze vind je op de homepage.

Ik heb voor verschillende branches ondernemingsplannen geschreven. Je vindt de uitgeschreven referenties hier.

Ondernemingsplan voor maar €149,-

Wanneer je besluit zelf je ondernemingsplan te schrijven, is het raadzaam een gedetailleerd voorbeeldplan voor jouw sector als leidraad te gebruiken. Op de website van onze dochteronderneming VBOP vind je een professioneel ondernemingsplan om te starten in de zorg. Voor slechts €149,- inclusief btw krijg je een volledig uitgewerkt voorbeeldplan, dat je gemakkelijk kunt aanpassen met je eigen gegevens. Bovendien bevat dit voorbeeld een uitgebreid financieel plan dat je kunt inzetten voor je financieringsaanvraag.

Blog

Waarom het schrijven van een ondernemingsplan zo belangrijk is

Hoe ziet een bedrijfsplan eruit? Handig ondernemingsplan voorbeeld!

Wat onze klanten zeggen

“Met het ondernemingsplan van Credo verliep het verkrijgen van de financiering echt vlekkeloos. Het hoofdkantoor van de ING was zeer onder de indruk van het bedrijfsplan en gaf zelfs een extra pluim! Topklus!”

Grando logo Grando Keukens & Bad

"Het snelle en persoonlijke contact was erg fijn. De kredietaanvraag bij Qredits was binnen twee weken goedgekeurd, uiteraard is dit te danken aan Credo Ondernemingsplan!”

Ondernemingsplan Dagbesteding Dagbesteding Tikkie Bijzonder

"De kennis en betrokkenheid binnen Credo zijn enorm. De ABN AMRO was zeer te spreken over de kwaliteit van het ondernemingsplan en de financiering was dan ook snel rond."

Restaurant bij-Isabelle Restaurant Bij-Isabelle

“Na een uitgebreid intakegesprek heeft Credo op korte termijn een uitstekend ondernemingsplan geleverd. Met dit plan hebben we probleemloos onze horecavergunning weten te verkrijgen van de gemeente Amsterdam.”

Feestcafé ’t Lammetje

“Credo heeft verstand van zaken en reageert altijd snel. Wat wij vooral prettig vonden was de combinatie tussen professionaliteit en vriendelijkheid. Met het plan hebben we een financiering van de bank verkregen”

Kinderopvang Barbaborah logo Kinderdagverblijf Barbaborah
Lees alle beoordelingen